Пространство и политика: Атиловите империи- триумф и срив

Автор: Арх. Христо Генчев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Факел
Брой страници 148
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 247 грама
Размери 17x23
ISBN 9789544113094
Баркод 9789544113094
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Идеята да се публикува второ и допълнено издание на „Атиловите империи – триумф и срив“ възникна на фона на серията от избори за Народно събрание и в контекста на
задълбочаването, разширяването на обхвата и претенциите на руския управляващ елит за възстановяване на империята на съветското пространство от времената преди 1997 г.
Фронтовата линия на рускоукраинската граница, около която се „завъртяха“ неформалните и формални дипломатически похвати, показа жизнеността на „архаичните“ сили в първата четвъртина на 21-то столетие от новата ера.
България отново е на граничната зона върху спиралата от това завъртане.
Нивата на националната политическа култура на публиката и елита бързо
сменят своето място в обществения живот. За страничния наблюдател това се възприема като хаос. Но един по-задълбочен поглед може да види, че към естественото развитие на обществото се извършва поредното адаптиране на утвърдени схеми и актьори. В този контекст от всички партийни етажи и офиси се въздейства върху очакванията на българина към управляващите. В крайна сметка за пореден път една срещу друга се изправят двете тенденции за развитието на нашето общество – либералната и консервативната.

По тази причина в настоящото издание на „Атиловите империи“ авторът
включва част от своите спомени от 2001 г. Годината, в която на основата на неговото есе „Консервативната революция“ е сътворен в съавторство с проф. Симеон Янев и проф. Никола Алтънков един уникален текст, наречен
„Консервативен манифест“(стр. 138). В онези години това послание към тогавашните и бъдещи политици не влиза в обръщение.
След серията от вътрешни и външни политически кризи, очертаващи се
като хронични, този манифест може да послужи за отправна точка и критерий,
по който да бъдат оразмерявани нивата на амбиции, а също измервани и оценявани резултатите от действията на политическите оператори.
Гледната точка на арх. Христо Генчев винаги е била: „Това добре ли е за България?“
Този своеобразен принцип смущава подвластните на небългарски идеологически матрици възприематели, защото архаичните (имперски) модели не търпят утвърждаването на идентичност. В битов план принципът беше импулсивно обговорен от една бесарабска българка: „Щом си българофил, значи си русофоб!“

Второто и допълнено издание на „Атиловите империи“ отново е актуално, поради неотслабващата агресивност към нашата идентичност от страна на Русия. Агресивност, даваща жизнени сили на ирационална емоционалност спрямо действията на Русия в част от българското общество и в българското политическо пространство. Чрез тази емоционалност се правят опити, а и реално се променя рационалният прочит на българския интерес. България и идеята за българска държавност не само се ерозира, а се поставя в системен риск от разпад.
„Вместо равномерно и интровертно развитие: настъпателен патос и възторзи, последвани от унило бягство и посипване на главите с пепел. Ако това бъде наново допуснато да стане в България, българите ще станем пак спътници на Хаоса.“
Арх. Христо Генчев препотвърждава прочита си за генезиса на взаимоотношенията между Русия и Запада (НАТО с партньорството на Швеция и Финландия, ЕС с партньорството на Норвегия и Швейцария). Дефинира фундаменталните различия в организирането на обществата и усвояването на пространствата. Различия, по същество критерии, за формирането и осъществяването на българската политика и за начина, по който искаме рационално да организираме развитието си.
Погледнато през тази призма, битката за превес на рационалното спрямо
идеологизираното (ирационалното) в българското пространство неумолимо
формира поведението на основните политически оператори, които се разкъсват между братската емоционалност към силите на архаичността, а може би и на зависимостта от тях, и естествения стремеж на Човека към ценностите на Свободата (на инициативата) и Равенството (пред закона).
Нагледно е представена (вж. схемата стр. 127) необходимостта от дълбоко
преосмисляне на процесите и механизмите за формиране на националната политика. Ключов компонент е реконструирането на системата за сигурност и отбрана и изграждането на способности, адекватни на предизвикателствата, рисковете и заплахите за настоящето и бъдещето. Членството на България в НАТО и ЕС е само предпоставката. Защото, както прогнозира авторът, слабостта на България е твърде вероятно да бъде използвана за предизвикване на Големия конфликт между Русия и Запада.
Как да предотвратим тази опасност? Отговорът е: формиране, извън наслоените идеологически матрици, на нова консервативна политическа култура, възпроизвеждаща устойчиво за обществото ни развитие.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]