Джон Ролс и идеята за обществената разумност

Автор: Христо Ж. Христов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фабер
Брой страници 278
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 476 грама
Размери 17x24
ISBN 9786190014447
Баркод 9786190014447
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Политическата либерална доктрина на Джон Ролс и нейното ръководно понятие за публичен разум представляват теоретическата систематизация на всичко, което се случва в края на 60-те години на миналия век - години на масови студентски бунтове и демонстрации, включително и в Колумбийския университет в Ню Йорк. Това е университетът, където на дело биват извоювани принципите, които залягат в основите на Ролсовата концепция за справедлибостта и нейните главни идеи, извеждащи на преден план интерпретираната теза на Кант за публичната употреба на разума, принадлежащ на общността на свободни и равнопоставени личности, визирани като равнопоставени граждани по силата на приписаните им в конституцията на тяхната политическа общност основни права. Затова не е случаен фактът, че през 1980 г. в Колумбийския университет видният философ ще представи своя известен цикъл от лекции, които очертават същата тази концепция в основни линии.

Ръководното понятие за публичен разум във философията на Ролс има своето голямо значение, доколкото изразява надеждите за справедливи и демократични обществени институции, хранени от страна на редица поколения през изминалите десетилетия, както и оправдани в светлината на множество исторически събития, които са техният контекст. Поради тази причина настоящото изследване има своя малък принос в утвърждаването на същите тези надежди, които може да разпознаем и като наши собствени.

***

ХРИСТО Ж. ХРИСТОВ работи в Институт по философия и социология към БАН, секция „Eтuчecku изследвания". Автор е на монографията „Eтuкaтa на дисфункционалния капитализъм", 2021 г. издадена от издателство Фабер, гр. Велико Търново, както и на редица статии и студии в областта на социалните и хуманитарните науки.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]