Новият световен ред между "дипломацията" на оръжието и "оръжието" на дипломацията

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Еър Груп 2000
Брой страници 310
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 534 грама
Размери 16x23
ISBN 9789547522107
Баркод 9789547522107
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Какъв е дълбокият смисъл на понятието „нов световен ред“ и кой ще свири първата цигулки при неговото установяване, ако това е възможно – оръжието или дипломацията? Това е главният въпрос, който обединява авторите в сборника, озаглавен „Новият световен ред – между „дипломацията“ на оръжието и „оръжието“ на дипломацията“. Той не страда от високомерни амбиции да даде изчерпателни отговори на съдбоносните въпроси, които ще стоят пред нас през следващите години. В същото време представлява интересен калейдоскоп от различни гледни точки на висококвалифицирани и уважавани специалисти в различни области – дипломати от кариерата, кадрови военни, историци, икономисти, политолози, специалисти в областта на геополитиката, медиите и комуникациите, на изкуствения интелект.

Анализите в книгата са групирани в три раздела. Първият поставя ударението върху трудния баланс между мира и войната в съвременния свят. Той разглежда сложния пъзел от фактори, чието съчетание може да промени за броени дни и дори часове света, какъвто го познаваме и с какъвто сме свикнали до момента. Какво ще замени установените съотношения на силите и взаимното париране на амбициите за световно господство, постигнато след Втората световна война; дипломацията ли е продължение на войната или обратното – заплахата от военни действия е „пистолетът в джоба“, без който съвременната дипломация не е нищо повече от куртоазия; какво е хибридната международна политика и в състояние ли са технологиите да изместят човешкия фактор при вземането на съдбоносните решения; какви са перспективите пред държавите, които не свирят първа цигулка при планирането на новия световен ред – това са част от въпросите дискутирани тук.

Втората част в книгата дискутира проблемите за бъдещето на войните и дали за Студената война трябва да се мисли само в минало време, за ролята на военното разузнаване във външната политика и за мястото на частните армии върху развитието на военните конфликти, както и за това, съществуват ли ефективни средства за международен контрол върху оръжията.

Третият раздел в сборника разглежда глобалните аспекти на новия световен ред. Тук се анализират интересни и на пръв поглед косвено свързани с основния акцент на книгата теми, които разкриват неочаквани и важни измерения на новата геополитическа аритектура. Такива са влиянието на пандемиите от рода на Covid-19 върху съотношението на силите между съперничещите си за планетарно влияние държави, значението на подходите за контрол върху населението при установяването на новия световен ред, ролята на медиите, на киберпространството и на скритите йерархични структура върху възможностите за въздействие в глобален план.

Книгата „Новият световен ред“ е продукт на съвместните усилия на три организации – Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната, Балканския институт за стратегически прогнози и управление на риска и Института за икономика и международни отношения. Тя ще е полезна както за студентите, преподавателите и учените, които изучават геополитическите и военно-стратегическите измерения на обществените трансформации, така и за тези, на които се налага да вземат сложни и трудни решения, засягащи големи групи от хора, и зависещи от съчетанието на много фактори.

Но може би най-дълбокият и важен принос на книгата „Новият световен ред“ е в осмислянето на днешните конфликти и геополитически противостояния с надеждата, че поуките от миналото и настоящето е възможно поне малко да променят бъдещето. И дано да е към по-добро.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]