Алиса в страната на чудесата (луксозно издание)

Автор: Луис Карол
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател СофтПрес
Преводач Любомир Николов
Брой страници 128
Година на издаване 2021
Корици твърди
Език български
Тегло 751 грама
Размери 21x28
ISBN 9786191517329
Баркод 9786191517329
Категории Световна детска класика, Световна детска литература, Литература за деца и юноши, Книги

Когато преди повече от 150 години Чарлз Латуидж Доджсън, по-известен като Луис Карол, пише първия си детски роман, той не предполага, че чудатата история на малко момиче, попаднало в непознат и странен свят, ще се превърне в класика в литературата. Днес имаме удоволствието да зарадваме малките читатели с пъстра версия на „Алиса в Страната на чудесата“, която пресъздава магичното приключение на Алиса и разказва за вълнуващите й срещи с необичайни герои.

Преводът е дело на Любомир Николов – многократно доказал майсторството и таланта си в преводаческото изкуство, a илюстрациите са излезли от четката на украинската художничка Евгения Чистотина. Заедно те изпълняват до съвършенство изискванията на самата главна героиня в историята, защото както Алиса казва: „на кого му трябва такава книга – без картинки или разговори?“.

В книгата децата ще проследят пътешествието на Алиса из дебрите на богатото й въображение, където се показва един бял и разтревожен заек, една гъсеница с надменен поглед и един котарак с ехидна усмивка. Ще се запознаят също с Шапкаря, който говори небивалици, както и с височайшата Кралица, която управлява, като всява страх сред поданиците си. А в края на историята ще намерят бележки към отделните глави, поясняващи някои от шегите и препратките, които Луис Карол вплита в сюжета.

Абстрактният и изпълнен с дълбок символизъм разказ за преживелиците на Алиса намира своя достъпен и пъстър еквивалент в това издание, за да може всеки читател, независимо малък или голям, да се потопи в атмосферата на един вълшебен свят, където всичко е възможно. И да не забравя, че за да плува из безбрежното море на фантазията, трябва единствено да разгърне страниците на книгата и да се понесе с жаден за приключения поглед.

Ключови думи: Приказки, 4 юли - Ден на Алиса, Големите партита в книгите, Промо -25%, Магията на приказките, Подари любов като приказка, Любов като приказка, Любими приказки, Слънчеви заглавия

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Луис Карол е псевдоним на Чарлз Лютуидж Доджсън, роден на 27 януари 1832 в малкото село Дерсбъри, графство Чешир. Той е бил най-големия син на свещеника Чарлз Доджсън и Франсис Джейн Лютуидж. При кръщенето, както често се е случвало в тези времена, са му дали две имена: първото - Чарлз - в чест на баща му, второто - Лютуидж - в чест на майка му. По-късно, когато младия Доджсън започнал да пише хумористични стихове, той е избрал псевдонима си от тези две имена, подлагайки ги предварително на двойна трансформация. Отначало превел имената \"Чарлз Лютуидж\" на латински, откъдето се получило \"Каролус Лудвикус\". След това им сменил местата и превел \"Лудвикус Каролус\" обратно на английски. Получило се \"Луис Карол\". Така е възникнал псевдонимът, прославил Доджсън далеч зад пределите на неговата родина.

Също като баща си Чарлз учи в Оксфорд, един от най-старите английски университети, но за своя специалност избира математиката. След завършване на курса той получава покана да остане в университета. През есента на 1855 г. е назначен за професор по математика към колежа на Христовата църква. По стара традиция на преподавателите в този колеж се поставяло условието да приемат свещенически сан и да дадат обет за безбрачие. Ако пожелаят да се оженят, то трябвало да напуснат колежа. Доктор Доджсън (така го наричали приятелите и учениците му) приел тези условия. Той даже започнал да се готви за приеманено на свещенически сан, но се отказал по средата. Боял се, че посвещаването ще му върже ръцете, а главно, че ще се наложи да се откаже от любимите си занимания - писане на хумористични стихове, посещение на театър (който той страшно харесвал) и фотографията. Всички тези светски занятия тогава се считали неподобаващи за свещеник.

Скоро в Оксфорд свикнали с облечената в тъмни дрехи фигура на доктор Доджсън. Той бил ексцентричен и затворен човек. Най-комфортно се чувствал сред деца, особено малки момиченца, в чиято компания обичайното му заекване изчезвало.

Неговото най-известно произведение е \"Алиса в страната на чудесата\" (\"Alice in Wonderland\", публикувано през 1865 г.), написано за забавление на Алиса Лидъл, дъщеря на декана на Христовата църква, последвано от \"Алиса в огледалния свят\" (\"Through the Looking Glass\"), което се появява през 1872 г. През 1869 г. той публикува \"Phantasmagoria and Other Poems\", интересен сборник, включващ тринайсет хумористични и тринайсет сериозни поеми; през 1876 излиза дългата безмислена поема \"The Hunting of the Snark\"; през 1885 се появява \"A Tangled Tale\", предвидена да провокира интереса на децата към математиката.

Освен фотографията, театъра и писането, доктор Доджсън имал още една страст - подобно на Белия Рицар, той непрекъснато изобретявал разни неща. Някои от изобретенията му са повторени след години от други хора и намират ширко приложение. Той изобретил шахмат за пътешественици, в който фигурите се закрепвали с малки штифчета, съответстващи на дупките върху дъската; приспособление за писане в тъмното; методи за проверка делението на 17 и 19; мнемонични методи за запомняне на поредица от цифри (самият той е запаметил с тяхна помощ \"пи\" до седемдесет и първия знак!) и много други.

Чарлз Доджсън умира на 14 януари 1898 г. в Гилфорд, където е заминал при сестра си за коледната ваканция. Там е и погребан. На гроба му има обикновен бял кръст.