Нефритеният амулет. Величието на Добротица (исторически роман)

Автор: Емил Димитров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Фабер
Брой страници 288
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 391 грама
Размери 14x21
ISBN 9786190013969
Баркод 9786190013969
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Задълбочените знания на Емил Димитров, опиращи се на най-новите изследвания на историческата наука и археологията, достоверно, но и ненатрапчиво са въплътени в ярки и запомнящи се образи - не само на Добротица и на неговите близки, но и на политическите съюзници и противници на могъщия деспот, на тогавашните воини, дипломати, строители, моряци, търговци и целия спектър на тогавашното общество.
Същевременно в цялата книга, включително и "между редовете", присъства многовековната история както на Добруджа и на цяла България, така и на околните земи - било чрез умело "имплантираната" хроника, своего рода "разказ в (и извън!) разказа", било чрез загадъчния амулет, идващ от дълбините на столетията... Но повече за всичко това - в новия роман на Емил Димитров. (Пламен Павлов)

Ключови думи: Страници българска история

от Татяна Капричева / дата: 07 дек 2022

Историческият роман „Нефритеният амулет" от Емил Димитров е истинско богатство в съвременната българска литература. Историческият роман е, може би, най-трудният жанр, защото авторът, освен художествената правда трябва да се опира и на историческата истина и да я отстоява. Точно това е постигнато в романа „Нефритеният амулет" и то по един необикновен и категоричен начин. Брилянтното творение на Емил Димитров, с подзаглавие „Величието на Добротица" е ярка заявка, с подчертан интерес към неизследвани исторически казуси и запълва с великолепие и достойнство една избягвана ниша последните десетилетия. А има толкова отчайваща и неотложна нужда от глътка родолюбие, патриотично възпитание и светлина към българщината, отново…

от Г. Илиев / дата: 21 фев 2022

Предговорът на проф. Пламен Павлов е достатъчно красноречив и е гаранция за качеството на романа. Искам да добавя само още няколко неща – това наистина е единствения исторически роман за забравения деспот Добротица и книгата е увлекателна и интересна. Истинска находка е вмъкнатият „Летописът" на монаха Спиридон от който читателят научава истината за разгрома на Византия и България и защо всъщност успява турското нашествие на Балканите. Накратко – книгата е уникална.

от П. Живкова / дата: 09 дек 2021

Препоръчвам книгата на всички. Много ми хареса, на един дъх се чете. Страхотна е.

от Драгомил Георгиев / дата: 28 ное 2021

Богати, значими и сложни са образите на главните герои от сюжетните линии в третия исрически роман на Емил Димитров-„Нефритеният амулет"(2021г).. Открояват се владетелите Кераца Петрица и Добротица, на куманина генерал Боняк и гърка адмирал Ставрос, които осъществяват важните идеи в утвърждаването на Карвуна в страшилище за нарушителите на държавните закони. Персонажите носят авторовите идеи и позитивните послания за достойните и истинските българи, които са ни необходими в началото на 21-ви век, за да е друга и различна днес България. Обединяващото между двамата средновековни държавници е в избраната мисия- амулетът да остане и да се препредава, а това са новите скрижали, които трябва да остават, за да се запазят духът, душата на деспотството, на българското. Те избират през дългия си живот да са отлични дипломати, да са строители на новото и необходимото пред лицето на голямата заплаха за Европа-настъпващите пълчища на друговерците.
Драматичните сцени са наситени, сгъстени и напрегнати, в тях се достига до драматургични конфликти и кинематографични картини на визуализация на битките, на етнографията и живота в тази далечна епоха. Диалогът и езикът на текста са в посока на съхраняването на духа и културата на непознатото време. Очаквам текстът да намери своята аудитория сред хората от различни възрасти, образование, потребности и култура.

от Ст. Стойчев / дата: 22 ное 2021

„Нефритеният амулет" е последният от поредицата исторически романи на писателя Емил Димитров. С отражението на средновековната действителност от XIV век се възкресява една епоха от добруджанския край като фактология на Карвунското деспотство. С магията на сюжетно-литературен похват авторът деликатно опипва и пресъздава времето, така че героите в него оживяват, причинявайки с въздействието си читателските неволи на преживяване и съпричастност. Като добър познавач, с тънък усет и изненада той майсторски увлича, оставяйки читателя без дъх в неспирно очакване на един следващ момент и действие на развръзка, на състрадание, топлина и любов в противовес на омразата и предателството.
„Нефритеният амулет" е документално-исторически роман с надграждане на достоверност и художествено майсторство, оставящ в сърцата ни дълбока и гореща диря на безценни познания, удовлетвореност и любимо четиво.

от Емил Димитров / дата: 02 ное 2021

Коментарът е изтрит от администратор.

от Георги Иванов / дата: 28 окт 2021

Видях рекламата на книгата и след като се разрових в мрежата установих, че друг роман за деспот Добротица няма, или аз поне не открих и според мен това се оказва първия в българската литература роман за този малко известен български владетел.
Отворих сайта да прочета анотацията, която се оказа от проф. Пламен Павлов, който никога не би сложил името си в слаб исторически роман. Анотацията ме заинтригува и реших другата седмица да потърся книгата в книжарницата.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]