Джонатан Ливингстън Чайката

Автор: Ричард Бах

Коментари: 10

Издател Кибеа
Брой страници 112
Година на издаване 1996
Корици меки
Език български
Тегло 221 грама
Размери 21x16
ISBN 9544740651
Баркод 9544740651
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Вълшебната притча за триумфа на свободния човешки дух, очаровала милиони читатели по света.

Едно незабравимо преживяване

"Джонатан Ливингстън Чайката" е нов, безценен обитател на онази прекрасна вселена, управлявана от малкия принц на Сент Екзюпери.
Вярвам, че всеки, който посети световете на Джонатан Чайката, няма да иска да се върне оттам.
Ърнест К. Ган

Ключови думи: класика, Популярни бестселъри

от Надя / дата: 03 сеп 2012

До Иро - Най-накрая да видя едно смислено мнение за Алхимикът!!!

от К. К. / дата: 03 мар 2011

Много добра книга. Дано срещаме все повече българи като Джонатан - родени като него или пък израснали духовно, благодарение на други хора.

от Иро / дата: 16 дек 2010

"Малкият принц" е много висока топка. В този жанр е ненадмината. А за "Алхимикът" не ми се говори - книга еднодневка, за масова консумация, провокираща най-ниско интелектуалния слой от публиката. Книгата на Ричард Бах е някъде посредата - много висока летва, еталон в жанра, но далеч от гениалността на Екзюпери.

от Ейми / дата: 16 дек 2010

Прочетох я за нула време. Уникална книга, за този който може да я разбере.

от Галя Борисова / дата: 28 юни 2010

Възвишените послания на"Джонатан Ливингстън Чайката" биха могли да се сравняват само с тези на "Малкият принц" и на "Алхимикът"!

от dobi / дата: 27 юни 2010

Наистина прекрасна книга!

от Виктория Хаджиева / дата: 26 юни 2010

Прочетох я на един дъх. Уникална, трогателна, истинска!!! Обичам тази книга!

от Indigo Flow / дата: 21 апр 2009

Всичко е казано в книгата. Няма какво повече да се добави. Това си е направо посвещение. Който може, да види!!! Великолепие!!!

от Христо / дата: 22 мар 2009

уникална книга !!!!!!!!

от animalita / дата: 04 сеп 2008

Без конкуренция...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 "Джонатан Ливингстън Чайката" е книга-притча,представяща едно великолепно приключение,в което полетът-на духа,на мисълта,на желанието,на живота -е смисъл.Това е един вдъхновяващ разказ за всеки,който има смелостта да следва мечтите си и да бъде себе си,да бъде различен.Пътят на Чайката е всъщност посвещение за тези,които са готови да го последват в неговия стремеж към свободата и съвършенството,към добротата, любовта и вярата.Изданието е придружено от невероятните фотографии на Ръсел Мънсон,които успешно допълват внушението за търсенето,летенето,осъществяващи това истинско пътуване към себе си. .

Кристина Калайджиева-Хеликон,Благоевград

“Всъщност всеки от нас въплъщава идеята за Великата чайка, безграничната идея за свободата – говореше им Джонатан вечер на брега, - а безупречният полет е стъпка към изразяването на истинската ни същност”.

Това е само малка част от мъдростите и философията на живота, които Ричард Бах пресъздава в думите на своя главен герой -  неразбраната  и прокудена от ятото чайка на име Джонатан Ливингстън.

 Книгата сама по себе си е една прекрасна повест за истински важните неща в живота, на които ни учат от деца -  себеуважение, самоусъвършенстване, вяра в себе си.

Увлекателният и магнетичен стил на автора засилва още повече магията на сюжета, който ни кара да се замислим, че най – важното нещо в живота е да живеем в хармония със себе си и да следваме мечтите си.

Кремена Динева, Хеликон Бургас

След  прочита на „Джонатан Ливингстън Чайката” единственото, което му се приисква на човек е да полети  - да разтвори широко крилете на своя дух и да полети.  Нависоко, нависоко! Джонатан Ливингстън Чайката е олицетворение на  човешкия дух, на  неговата „безпределна воля за свобода”. Това е притча  за един свят, където гравитацията не съществува, където Джонатан се издига отвъд облаците, отвъд границите на своите летателски способности, отвъд  предствата си за летене.  Той е символ на онзи човек,  осмелил се да прекрачи даденостите и границите  в себе си и в живота и да се издигне в небесата. Човек без идеология, без религия, без житейска концепция- просто човек изпълнен от чистата радост да живее. Това е светът на Джонатан Ливингстън Чайката! Само в този свят можеш да срещнеш истинското приятелство – там, горе, във висините на душата си, където да уважиш свободата на другия да бъде себе си, да му покажеш пътя, но да го оставиш сам да го извърви, защото го цениш. Само там високо, високо Джонатан видя сиянието на своите ослепително бели криле. Само там човек може да открие сиянието на своя дух и смисъла на живота.

Любина Йорданова - Хеликон Русе

Не е ли свободата това, към което всеки от нас се стреми?

Да бъдем безгранични, свободни. Никой да не определя границите на възможностите ни. Да не зависим от нищо или поне да зависим най-малко от каквото и да било. Защо например четете това представяне за книгата „Джонатан Ливингстън чайката”? защото търсите книга, която да ви помогне по пътя на свободата.

Да, това е една от тези книги.

Не е случайно, че най-често душата на човека се определя като птица. Летяща, рееща се птица, която се носи спокойно във въздуха. Яхнала вятъра, тя прави това, което физически е отвъд пределите на човешкото тяло, но не и на ума.

А за да бъде свободен човек, най-вече трябва да отърве от границите, които сам на себе си поставя.

Затова и пълната свобода е толкова красива, като свободно рееща се птица. Изумително галантен, деликатен, фин, лек, изящен, красив полет. Дори и „простото” прелитане от точка А до точка Б притежава тези красиви качества. Тези уникални движения на крилете, промяната на ъгъла им, размаха им ... Красотата на невинността и съвършенството.

Жалко е, че толкова малко хора проникват в нея, просто защото не я търсят в ежедневието. А тя съществува! Убедете се сами!

Как човек да пожелае тази свобода?!

Но дори и да разполага с нея ще трябва първо да се освободи от ограниченията, които са в ума, за да може пълноценно да се възползва от нея.

„Цялото ви тяло, от крайчеца на едното крило до крайчеца на другото, не е нищо друго освен самата ви мисъл, изразена във видима форма. Разкъсате ли оковите на мисълта си, вие ще се разкъсате оковите на тялото си...”

„Не вярвай на това, което ти казват очите! Те могат да показват само границите.”

Радостин Найденов, Хеликон Витоша

Ричард Бах е пряк потомък на великия композитор Йохан Себастиан Бах. Роден е през 1936 г. в Оук Парк, щата Илинойс, и завършва Калифорнийския университет. От 1956 до 1962 г. служи в американската авиация и приключва службата си с чин капитан от Военновъздушните сили. Летенето и писането са неговата истинска страст. Славата го застига през 1970 г., когато излиза фантастичната повест притча Джонатан Ливингстън Чайката, станала международен бестселър и култова книга за цяло едно поколение. Следват Илюзии, Едно, Мост през вечността, които затвърждават неговата популярност и го нареждат сред най-известните писатели на XX век. Книгите му са отражение на неговата философия, че видимите физически ограничения и смъртта са просто привидности.
След десетгодишно мълчание Ричард Бах се завръща с новата си книга - Живот под хипноза, за да ни направи съпричастни на настоящите си търсения и прозрения. Той предлага на вниманието ни нов метафизичен роман в типичния си стил: историята е само повод да се изследват различни духовни и философски въпроси.


www.inmet.com/~haber/bach.htm