Хиляда години ли от смъртта на Св. Климент. Критични бележки

Автор: Д-р Ганчо Ценов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Гута - Н
Брой страници 26
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 67 грама
Размери 15x21
ISBN 9786197444476
Баркод 9786197444476
Категории Средновековна история, История на България, История, Книги

Хиляда години ли от смъртта на Св. Климент? Критични бележки на д-р Ганчо Ценов в препис от д-р Николай Иванов Колев

Настоящата статия започва с публикуваното от Голубински през 1878 г. необосновано от старите автори становище, че българите са късни пришълци на Балканите и границите на тези късни пришълци стигат до Балкана, което тогавашният професор Златарски преписва и представя за свое, което не само е етически недопустимо в науката, но освен че е невярно, е и вредно за националните интереси на народа ни, което Ценов осъжда като дълбоко неморално. Нека отбележим, че границата на княжество България на Берлинския конгрес се прокара по Балкана в съответствие с мнението на Голубински.

Същината на настоящата статия обаче, е дискусия относно насроченото тържество в чест на хиляда годишнината от смъртта на св. Климент, организирано от професори в Университета, на които Ценов отрича моралното право да приемат, от една страна становището, че българите са тюрки и късни пришълци на Балканите, да отричат ранното християнство на българите, да приемат становището на Ягич, че Кирил и Методий са гърци, а от друга страна честват светите Седмочисленици като знаменити българи.


Първо издание: Печатница на Народното Осигурително Д-во „Балкан“;

София 1914. Забранена в България от 1944 до 1990;

Ключови думи: Промо -15%, Нови книги, нови светове

от Вели Божилова / дата: 10 мар 2023

"Градът Солун е бил тогава извън византийската власт, защото Юстиниан, като поискал да оплени българите, тръгнал към него. За да ни станат тези работи по-ясни, би трябвало да обърнем внимание на византийската стратегия по онова време. Научи си историята и тогава коментирай! Ако си българин! Бог да пази България!

В по-първото сражение във време на Константин, което е станало няколко години преди това, византийците действаха по черноморския бряг. Сега пък ги виждаме да действат по брега на Егейско море. Значи и в единия, и в другия случай са действали по море. В първия случай те са излезли със своите кораби из Византия, тръгнали на север и отишли при Варна да нападат българите. Във втория случай те тръгнали на югозапад и дошли до Солун да оплячкосат българите. Къде са живели тогава българите? - Между Варна и Солун.

След горните факти твърдението, че българите са били една шепа хора, доведени от Аспарух откъм Урал и живеещи в негово време в един кът, при устието на Дунава, става безпредметно. Българите са населявали Македония и Тракия и преди Аспарух. Те не са били една шепа хора, а един от най-многобройните европейски народи по онова време..."
Из книгата

от Вис / дата: 02 сеп 2021

Къде е Лом....Къде е Лондон...Лом е проф...Ганьо,пардон Ганчо...Лондон е професор Златарски...А колкото до Св Кирил и Методий...Те не само ,че Не са били българи...Изключително спорно е да са били и славяни....В старите ръкописи се наричат Солунци...Изследвайте ,а не да пропагандирате псевдо теории и псевдо историци...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]