Другата България на Волга. Изгубената цивилизация

Автор: Георги Владимиров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Световна библиотека-София
Брой страници 188
Година на издаване 2021
Корици твърди
Език български
Тегло 582 грама
Размери 16x23
ISBN 9789545742538
Баркод 9789545742538
Категории Средновековна история, История на България, История, Книги

* Загадъчната история на волжките българи
* Изключителни илюстрации и прецизни карти
* Завладяващо четиво и ценен справочник за най-широк кръг читатели

Тази богато илюстрована енциклопедична книга разказва за изгубената цивилизация на другите средновековни българи, чийто дух и традиции господстват в земите на Средна Волга от създаването на Волжка България през IX-X в. чак до средата на XVI в.
Пред вас ще оживеят политическите събития, великите битки, успехите и катастрофите на тази друга България. Отделено е подобаващо място както на създадената през XIII в. монголска Златна орда, на значимата роля на българите и тяхната култура в нея, така и на въздигането, разцвета и гибелта на последния представител на волжкобългарския културен модел - Казанското ханство. Ще научите повече за традиционните делнични дейности и празнични обичаи на волжките българи. Ще посетите техният дом, ще се докоснете до специфичния му интериор и атмосфера, ще седнете дори на трапезата им след разнообразието от характерните за тях гозби.
Ще научите в какво са вярвали наследниците на кан Котраг, как са изкарвали прехраната си, как са почивали и забавлявали. Ще научите една история, която трябва да знае всеки българин - историята на Волжка България.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Д-р Георги Владимиров е роден през 1974 г. в София. Завършва с отличие специалностите „Културология“ и „История” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1998). През 2004 г. защитава дисертация за присъждане на образователна и научна степен „доктор по история” на тема „Дунавска и Волжка България – формиране и промяна на културните модели (VII–XI в.)”. Автор на 5 монографии и над 70 научни статии, студии и изследвания по проблеми на средновековната история и култура в научния и периодичния печат. Съавтор (с доц. Пл. Павлов) на изследването „Златната орда и българите”. Член на Съюза на учените в България, на Българско дружество по история на медицината, на редколегиите на международния годишник по история на медицината „Асклепий”, външен сътрудник на Центъра за изследване на златоординската цивилизация към Института по история на Академия на науките на Република Татарстан. Носител на ред международни и национални награди в сферата на хуманитаристиката. Публикува в България, Русия, Татарстан, Чувашия, Австрия. Работи по въпросите на историята и културата на българите по Средна Волга през Средновековието.