Семейноправна поема

Автор: Огнян Герджиков

Коментари: 0

Издател Български-бестселър
Брой страници 128
Година на издаване 2019
Корици твърди
Език български
Тегло 293 грама
Размери 15x21
ISBN 9789544632137
Баркод 9789544632137
Категории Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

“...В ръцете ни е вече и четвъртата книжка, която примамливо ни призовава. Любопитството е породено. „Семейноправна поема“, готова да се присъедини в библиотеката към своите сестрички – гражданскоправни. Тя е малко по-нафукана, защото се оглежда в цялото частно право. А и семейното право изисква дори да бъде признато за самостоятелен отрасъл на правото. Особеностите си отстоява непоклатимо, без да се предава. О!, казва си читателят, това ще е още по-интересно, още по-забавно. Заглавието звучи някак познато – семейство, брак, деца, любов, чувства, разочарования и … право. Това е и книга подарък - мисли си юристът, защото на първи октомври тази година се навършват десет години от влизането в сила на действащия Семеен кодекс.

Когато науката ти е поднесена в стихове, това е майсторлък. А семейството съдържа винаги нещо непремерено. Как ли изглежда в мерената реч? Настройва ни за изненади. И има за всички. Защото правото се е всмукало и наместило по най-невероятен начин в живота на всеки от нас. Нему сме подвластни. За юристи – знание и признание; за поети и българисти-стилисти - терк за критика и подражание; за критикари - въздишки и съмнение; за автора - гордост и удовлетворение. Появата на „Семейноправната поема“ е интригуващо събитие за всички читатели, юристи и неюристи, което ще донесе много радост и приятно преживяване и ще им донесе „нещо по така“.

Със стихове можеш да изразиш всичко вълнуващо духа и сърцето. Посвещавайки новите си съчинения на частното право, чрез форма, която изненадва и привлича, авторът има една благородна цел - да предаде знание. Това е цел на всеки добър учен и преподавател, но в мерена реч, това е дар, който умеят най-големите. Успехът на първите три книжки е залог за нови, още по-големи завоевания на Герджиков на литературния фронт – голямата любов към правото е голяма любов и към словото. А в коя част на правото има вплетено толкова сърдечно усмихнато вълнение и къде можеш да проявиш такова майсторство в изказа, ако не в поетичното отразяване на семейното право. Правните норми, където многовековното майсторство на юристите е предопределено да предизвиква и да потушава страсти, ни се представят като общозадължителни и дори санкциониращи правила, които трябва да познаваме добре. Субектите - героите на казусите са милиони и всеки от тях съчинява своята поема в изживяванията и разказа на своя живот – от бебе до последен дъх, неповторимо и неповтарящо се съчетание на лирика, драма и трагедия. Театърът на живота, непрекъснат извор на поетични вълнения, ражда все нови и нови правни предписания, понякога поразяващо любопитни, във всички случаи все по-трудни. В микса на обективното право, плод на общественото битие, изобретателността на законодателя и на субекта, заявяващ и борещ се за своите житейски истини и писани права (понякога конюнктурни), се сътворяват и смехотворни казуси и поведения, не само за пред съдебната зала. Те просто плачат да бъдат възпети по подобаващ начин. Преди да разкрием обаче, нюансите и красотата на семейните отношения и достойнствата на тяхната правна регулация, трябва да отворим очи и за смешното, и за тъжното, и за грозното. Трябва да научим основното в правото и това е задача прекрасно осъществена в „Семейноправната поема“...Из предговора към книгата от Чл.-кор. проф. Цанка Цанкова

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg