Изгубени връзки. Истинските причини за депресията и как да се избавим от нея

Автор: Йохан Хари
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Преводач Росен Люцканов
Брой страници 684
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 489 грама
Размери 14x21
ISBN 9786190105046
Баркод 9786190105046
Категории Приложна психология, Книги

„Изгубени връзки“ е книга за депресията като клинично състояние, придобило размерите на епидемия. Написването ? е мотивирано от личното страдание на автора, многократно награждаван журналист, който повече от десетилетие е подвластен на депресията и безуспешно лекуван с антидепресанти. В един момент Йохан Хари решава да вземе здравето и благополучието си в свои ръце. Провежда над 200 интервюта по целия свят с някои от най-влиятелните учени на нашето време. Разговаря с психолози, психиатри и невролози; чете научни публикации, среща се с пациенти, стигнали до самото дъно на това психично разстройство, както и с хора, успели да се оттласнат от него. Така установява, че почти всичко, което са ни казвали за депресията и тревожността, е погрешно.

Разбира, че депресията всъщност е неизбежна реакция към определени вътрешни и външни фактори. Променяйки дадени нагласи и поведение, можем да удовлетворим фрустрираните си потребности и така да преодолеем депресията без медикаменти. В книгата си Йохан Хари разкрива не само причините за депресията и тревожността, но и предлага различни решения за преодоляването им. Общото между тях е само едно: те наистина помагат.

Впуснах се в пътуване, продължило почти 65 000 километра. Озовавах се на места, където не бих предположил, че ще отида – в селце на амиши в Ин­диана, в разбунтувал се берлински квартал, в бразилски град, където рекламите са забранени, в лаборатория в Балтимор, където хора се връщаха към преживените от тях травми по неочакван начин. Наученото ме накара изцяло да преразгледам своя разказ – както за мен самия, така и за онази беда, която покрива като черно петно цялата ни култура.

- Йохан Хари

Мъдра, дълбока и богата на информация – Хари е написал книга, която е натъпкана с експлозивни разкрития за застигащата ни епидемия на отчаянието. Да, това е книга за депресията, но също и за днешния ни начин на съществуване, както и за опустошенията, които животът ни в изолация нанася върху колективното психично здраве и общото благосъстояние.

- Нейоми Клайн


Изключително достъпно изложение, посветено на въпроса защо никой човек не е, не е бил и няма да бъде остров... Ако ви е малко криво или дори мислите за самоубийство, всъщност, както и да се чувствате, прочетете тази книга и тя ще ви помогне да разберете по кои пътища трябва да поемем, ако искаме истинска и трайна промяна.

- Ема Томпсън


По време на смайващото си околосветско пътешествие Йохан Хари ни среща с изключителни хора и удивителни теории, които ще променят завинаги начина, по който разбираме депресията. Това е смела, вълнуваща, великолепна, достъпна и покъртителна книга, която трябва да бъде прочетена от всеки, който копнее за живот, изпълнен със смисъл.

- Ив Енслър


Йохан Хари е автор на бестселъра в класацията на „Ню Йорк Таймс“ Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs, който е публикуван в превод на 11 езика. Хари е публикувал статии в „Ню Йорк Таймс“, „Лос Анджелес Таймс“, „Гардиън“, „Монд“, „Слейт“, „Ню Рипъблик“, „Мелбърн Ейдж“ и „Нейшън“. На два пъти е обявяван за журналист на годината от британския клон на „Амнести Интернашънъл“ за своите репортажи от войната в Конго и за нарушенията на човешките права в Дубай. Редовно е участник в дискусиите на забавното шоу на Ейч Би Оу „Точно време“ с водещ Бил Майер. Неговият доклад от поредицата „Технология, забавления, дизайн“ (TED)?– „Всичко, което си мислите, че знаете за пристрастяването, е погрешно“, и анимационният филм по него са гледани над 20 милиона пъти.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет, Да преодолеем безпокойството

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Като автор на книга за депресията, следя всичко на тази тема, което се появява в книжарниците. Все повече книги ще има за депресията – тази болест (да, това е болест, а не нечия приумица) е сред първите причини в световен мащаб за нетрудоспособност, по данни на Световната здравна организация. Книгите за депресията често си приличат, казват по различен начин общо взето еднакви неща. „Изгубени връзки“ на Йохан Хари е различна.

Тази книга е изследване на най-деликатния въпрос, който си задават и болните, и лекарите – лекуват ли антидепресантите депресията? Болест на мозъка или болест на социалната среда е депресията? Нещо в нашата глава се е объркало или нещо в нашия живот не е наред? Отговори на тези въпроси медицинската наука все още няма. Но има много изследвания, които осветяват различни части от тъмата, в която се е настанила депресията. Йохан Хари тръгва по следите на тези изследвания, описва ги подробно и ни запознава с резултатите. Авторът няма своя истина, която да защитава с аргументи, той търси истината.
Но пък е убеден в едно: депресията до голяма степен се дължи на прекъснати връзки – с природата, с удоволствието и смисъла от работата, с представата за бъдещето, с духовни ценности. На прекъснатите връзки с истинските ценности в живота и привързаността, вкопчването в материални придобивки са посветени много страници. В част от тях са описани научни експерименти, които може би няма да ви учудят с резултатите си, но ще ви накарат да се замислите.

Последната част е посветена на възстановяването на прекъснатите връзки. Тук няма лесни и универсални рецепти. По-скоро са предложени идеи, които всеки може да приспособи към своя характер и начин на живот. Нищо, свързано с депресията не е съвсем точно и много ясно. Но книги като тази хвърлят светлина върху една диагноза, която в идващите години ще става все по-честа.

Веселина Седларска, приятел на Хеликон Сливен