Българите католици и техните традиционни семейни обичаи и обреди. От края на XIX до средата на XX век

Автор: Мария Ташева - Халачева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Вион
Брой страници 230
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 1450 грама
Размери 22x31
ISBN 9789548193412
Баркод 9789548193412
Категории Културология, Хуманитарни науки, Книги

В началото на XXI век един от глобалните проблеми на човечеството е мирното съществуване на различните общности - расови, етнически и религиозни. Ярък пример в това отношение е традиционната култура на българите католици. Тяхното формиране като конфесионална общност е сложен и продължителен процес. В сферата на народната духовна култура семейните обичаи и обреди са едни от най-устойчивите етнически определители. За да се открои спецификата на семейните обичаи и обреди при българските католици е необходимо те да бъдат сравнени с общобългарските.

В монографията „Българските католици и техните традиционни обичаи и обреди" това сравнение между двете се прави на равнище конфесионална общност (православни и католици), в рамките на един и същи етнос - българския - за да се види съществуват ли общи черти и какви са те, както и да се потърсят такива различиаюя, които са настъпили в резултат на влиянието на религиозния фактор в лицето на католицизма.

Монографичното изследване показва, че независимо от наложените нови мирогледни представи и религиозни обреди в техния католически вариант, традиционните семейни обичаи и обреди на българите католици запазват своята българска етническа специфика, подчиняват се на същите закономерности, на които са подвластни и общобългарските, които представляват неделима част от традиционната народна култура на българина.

н.с. Мария Ташева-Халачева

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]