Мелодия в залеза. Стихотворения

Автор: Димитър Горсов

Коментари: 0

Издател Карина-Мариана-Тодорова
Брой страници 98
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 194 грама
Размери 16x23
ISBN 9789543150953
Баркод 9789543150953
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Това е карта на българската душа, опалена от изпепелените надежди, възродена в пролетните кълнове на пробуждането, преминала упорито през пропастите на дните, за да посее отново любовта и състраданието в браздите на тая кръстопътна земя, която освен хляб, заупокойни песни, горести и надежди, ражда и дълбоките поетични небеса, към които са устремени крилете на вечната младост, на обичта и синовното преклонение, които наричаме с кристалната дума - Поезия."
Иван Есенски

„Откривам в поезията на Димитър Горсов неща, които тотално се изгубиха в сегашния живот. На първо място - верността. Вярност към корените, земята и пръстта, към ливади и ниви, дървета и реки, вярност към изконното и вечното.ТУК. Като че ли този поет е последният, който ми казва: Аз искам да съхраня всичко това, да остане и ако не може по друг начин, то поне в моите широки като прегръдка стихове. Защото равнината ми е широка, небето е широко и всичко, до което се докосват очите и сърцето ми носи техния белег.

Пейзажът тук е различен от познатото, широк и богат с всички нюанси на природното, с цялата красота и смесица от поля, небеса, лета и слънчеви времена, дъждове, изтичащи мигове и години, реки, птици, животни...всичко, което ние, градските хора сме загърбили и забравили. Поетът не е гост на този пейзаж, той тук е свой, брат на земята и покълващата нива. Поетът се намира при корените на природното и го изразява в книгата си чрез своя дълбок и невидим поглед... Любовта е част от този живот, от живота на природното, живото. В нея няма нищо дребно и ежедневно, нищо от баналността и бита. Бих казала, че любовта е сок от сока на тези треви и дървета, грейнало от топлината на пръстта, от техния стремеж към възторжено издигане, от тяхното истинско и високо възземане."
Рада Александрова

"В свят без изход" се разкриват калейдоскопичните търсения на поета, които в една или друга степен определят и мащабното звучене на стиховете му. Горсов е разпънат не само на кръста на житейското познание, но и на дълбочинното търсене - стихът носи цялата усложнена метафора, поднесена не сладникаво, а с усещането на творец, който е минал през пламъците на изпепеляващи чувства:

Там дълго се ходи без хляб и завивка в мъглите, там злите обсебват живота за себе си, там колят добитъка върху сърцето ми..."
Мехмед Мереджан

Ключови думи: Промо -15%, Голямото четене, Есенни страници

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]