Хотел "Авион"

Автор: Иржи Кратохвил
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Парадокс
Преводач Анжелина Пенчева
Брой страници 224
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 307 грама
Размери 14x21
ISBN 9789545532672
Баркод 9789545532672
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Хотел „Авион“ е един от най-важните романи на Иржи Кратохвил и значима творба на съвременната чешка литература. В центъра на историята е тежката съдба на писател, който по време на така наречената „нормализацията“ след Пражката пролет от 1968 г. е подложен на политически преследвания. С идването на новия обществен ред след 1989 г. обаче той си остава същият непримирим идеалист и аутсайдер, неспособен да се приобщи дори към собственото си семейство. Неговата лична история се преплита с драматичните исторически събития в Европа и света, описани с много зловеща ирония. Романът „Хотел „Авион“ е във висша степен представителен за уникалните разказвачески похвати на автора си. И тук конкретната, в случая и прозрачно автобиографична реалност, е облечена в игрови, гро- тескни, фантазни, абсурдистки мотиви, в орнаментална артистичност. Карнавализирането и разюзданата фикционалност на описваната по-нова история обаче не целят и не успяват да прикрият смъртната й сериозност и трагичност.

Иржи Кратохвил, едно от най-ярките имена на съвременната чешка проза, есеистика и драматургия, е роден през 1940 г. в Бърно. Има едновременно типичната и екстремната съдба на мнозина чешки интелектуалци от втората половина на ХХ век. През 1952 г. баща му и чичо му, известни интелектуалци, избират пътя на политическата емиграция, като чичото става и активен сътрудник на радиостанциите „Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“. Последиците за останалите в Чехословакия членове на семейството са тежки и след 1968 година Иржи Кратохвил е принуден да упражнява неквалифициран физически труд (бил е кранист, нощен пазач в птицеферма, телефонист). До 1989 г. творбите му излизат изключително в самиздат и емигрантски издателства. След Нежната революция едновременно се издават както по-рано написани романи, драми и сборници разкази, така и новите му произведения. Днес Кратохвил е наричан „крал на сюжетите“, творчеството му е предмет на монографии и дисертации, носител е на голям брой престижни литературни награди, превеждан е в много страни.

Ключови думи: Хотелски истории

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Иржи Кратохвил, роден в Бърно през 1940 г., е един от най-оригиналните чешки прозаици от края на ХХ и началото на ХХI век. Заради дисидентски прояви много от книгите му остават непубликувани с десетилетия. Кратохвил е може би най-значимият представител на постмодернизма в най-новата чешка литература. Заради новаторството си в поетиката на романа е сравняван с Милан Кундера. В романите и разказите на Кратохвил наративността е предмет на смайващо дръзки експерименти. Мистификация и реалност, магично и банално съжителстват в уникална симбиоза. Кратохвил разкрива неподозирани измерения на твърде актуалната днес и все още твърде травматична тема за човешката идентичност. Романите му са преведени в много европейски страни.