При хиперборейците Т.2

Автор: Милош Църнянски

Коментари: 0

Издател Унискорп
Преводач Ася Тихинова-Йованович
Брой страници 352
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 304 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543304837
Баркод 9789543304837
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Тази моя книга, пише Църнянски, е роман, пътепис, мемоари, поезия, та дори и памфлет, хаос от спомени, пътувания и лутания…
Това е смесица от пътеписи до Шпицберген, дотам, докъдето корабът може да стигне, смесица от пътеписи из Италия, впечатления, бележки, размисли на човек, започнал да остарява

Пише за Италия, но същевременно възкресява спомени за неповторимия Север, за копнежа към Хиперборея – страната на вечната красота, в която слънцето никога не залязва, за митичния народ на хиперборейците, който според гръцката митология живеел от другата страна на северния вятър. Изкуството също заема много значимо място в книгата, за автора то е своеобразно бягство от действителността, а най-хубавите й страници са посветени на Тасо и Данте, на Стендал и Гьоте, на Стриндберг, Ибсен и Киркегор. И всичко под сянката на гигантската фигура на италианския гений Микеланджело и на Рим – античния, ренесансовия, папския, съвременния, вечния.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Милош Църнянски (1893-1977) - един от най-значимите класици на сръбската литература. Всестранна творческа личност, чийто живот преминава през бурни идеологически и литературни конфликти. Преди Втората световна война е дипломатически представител на кралство Югославия в Берлин, Рим, Лисабон и Лондон, следват години на емиграция до 1965 г., когато се завръща в родината. Литературното творчество на Милош Църнянски е обемно и разнообразно – утвърждава се като забележителен поет, прозаик, драматург, пътеписец, есеист.

Като дипломатически служител на своята страна, Църнянски пребивава в Рим от 1938 до 1941 година и става свидетел на една епоха. Двайсет и пет години по-късно, след завръщането си от емиграция, той публикува един от най-необикновените романи, писани на сръбски език. Роман-лабиринт, който обединява автобиографичното, мемоарното, прозаичното, есеистичното и културно-историческото по един твърде необикновен начин. Книга, в която авторът свързва нещо несъвместимо на вид – горещия юг и ледения север, изразявайки твърдението, че са неразривно вплетени един в друг. Разказ за копнежа си към Хиперборея, за хиперборейците, които според гръцката митология били митичен народ, населявал отвъдната страна на северния вятър, където слънцето никога не залязва.