Върхове и хора

Автор: Людмил Янков

Коментари: 1

Издател Одисея-Ин
Брой страници 384
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 632 грама
Размери 15x21
ISBN 9789549220667
Баркод 9789549220667
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Върхове и хора“ събира в едно всичко, излязло изпод ръката на Людмил Янков – „Мечта отвъд долините“, „Гранитна вода“, „Стената“, дневниците от Лхотце’81 и Еверест’84, интервюта, снимки, есета, рисунки. За Човека Людмил и огромния му литературен талант свидетелстват Екатерина Йосифова, Едвин Сугарев, Александър Стефанов, негови близки и приятели. Изданието ще зарадва ценителите на стойностната литература със своето художествено оформление, книговезване и печат. „На нас Еверест ни е нужен и ще го имаме за бъдещето“. Посвещава се на 30 г. от гибелта на Людмил Янков.

Ключови думи: Върхове и хора, 28 май - Ден на спортното предизвикателство

от Соня Божкова / дата: 19 яну 2020

Книга, която заслужава да бъде прочетена и изживяна

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Издателска къща Одисея-ИН представя на българските читатели и почитатели на алпинизма събраните творби на достойния мъж и смел човек Людмил Янков под заглавието „Върхове и хора“. На тези цели 384 страници са намерили място пътеписите от „Мечта отвъд долините“, стихотворенията от „Гранитна вода“, разказите от „Стената“, дневниците от Лхотце 81 и Еверест 84, интервюта, снимки, есета, рисунки. Людмил Янков живее едва 34 години, загинал след инцидент не някъде по осемхилядниците, а в Рила. От 1982 година до смъртта си той успява да изкачи множество върхове в Алпите, Кавказ, Хималаите. В последната тибетска експедиция Еверест 84 извършва нещо нечувано и невиждано никога преди и след това, с невероятна скорост на един дъх успява да се изкачи от 7170 метра до 8500, за да помогне на Христо Проданов. Уви, не успява да го спаси. „Върхове и хора“ разказва за всички приключения, премеждия, опасности, мечти на Людмил Янков, съдържа най-съкровените му стихове и ще зарадва всички планинари, природолюбители и любители на екстремните изживявания. Ежедневният тривиален градски живот ни е погълнал дотолкова, че изобщо сме забравили какви красиви места има в този широк свят. Стресът така ни е заслепил, че съвсем сме изключили от съзнанието си мисълта за божественото спокойствие на планините. Достатъчно е да се качим на Черни връх, за да разберем, че грижите и безпокойството ни са твърде дребнави, че сме родени за друго. Хора като Людмил Янков идват на света, за да ни припомнят кое е ценното. И дори да ги смятаме за безразсъдни авантюристи, които рискуват живота си заради едната идея, те ще продължават да горят с неугасимото огънче на първооткривателите. Лудите, те да са живи – се казва в една друга книга. Именно тези луди глави, изкачили се на най-високите върхове, ни дават надежда, че всичко е възможно. Тези хора ни показват, че човечеството не бива да се отказва от мечтите си и свободата си. „Върхове и хора“ е книга за върховете вътре у нас, които ни предизвикват да бъдат покорени.

Хеликон

Люодмил Стойов Янков е роден на 11 август 1953 год. в Перник. През 1982 год. изкачва северната стена на връх Матерхорн, а в 1983 - Връх Айгер. Покорява Гросглокнер - два пъти по тура „Палавичини\" в Австрийските Алпи, както и стени в Доломитите - връх Чивета - по тура „Филип Флам\", връх Чима Овест, връх Чима Пиколисима - по тура на Касин, връх Мармолада, връх Елбрус в Кавказ,откъдето прави първото спускане на българин със ски; в Памир - върховете Ленин, Комунизъм, Корженевска... Участник в експедициите \"Лхоце\'81\", \"Еверест\'84\", където с невероятна скорост изкачва от 7170 м до Кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на \"един дъх\", за да окаже помощ на Христо Проданов. В многогодишната история за покоряване на Еверест няма подобен пример на човешка саможертва и героизъм.
Носител на най-престижните държавни отличия и медали, на международната награда „Ферплей\", „Спорт, етика, мъжество\" на в. „Спорт\"...

Публикува свои стихове и разкази във в. \"Литературен фронт\", в. \"Пулс\", в. \"Труд\".

През 1987 год. получава наградата за публииистика на в. \"Пулс\", а в 1988 год. става лауреат за литература за книгата си \"Мечта отвъд долините\".
След смъртта му излиза стихосбирката \"Гранитна вода\" и публицистичната му книга \"Стената\".

Загива на 17 април 1988 год. под връх Камилата в Рила.