Лаконично небе

Автор: Иван Пейчев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Орбел
Брой страници 104
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 173 грама
Размери 13x20
ISBN 9789544961176
Баркод 9789544961176
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Лаконично небе” е емблематична книга в творчеството на Иван Пейчев, която излиза в далечната 1967г. и това е нейното второ издание.

Времето не е заличило нищо от нейната значимост като приобщаваща ни изповед на един неспокоен дух, съумял да изрази същностното, това, което е животът като болка и причина за окрилящите ни просветления.Сложният характер на изповяданите чувства се предпоставя от преживяното, родено в душата на поета, богата на пориви и терзания, на онези истини, от които напира тъгата.

Намерил пристан в един малък град, Иван Пейчев е сядал понякога край реката, за да пуска „книжни кораби“. Защото, както го е написал,„Истинските тъжни / и страшни кораби / откриват Америка“. Те са другото име на страшното познание.
Многолик и еди­но­същ, в зат­во­ре­ния кръг на ед­на не­оби­чай­на чувствителност, той раз­руша­ва­ и стро­и неп­ре­къс­на­то мостове, ко­ито трябва да го изведат към бре­га на хората. Стиховете му за любовта, за морето, есента и Калофер, за всичко, с което е живял, са въздействащи признания, една разгърната метафора на тъгата и уморената надежда. Влюбен до бол­ка в есен­ни­те здрачове, по­етът неп­ре­къс­на­то пи­ше­ за тях. Те пре­да­ва­т най-доб­ре вътрешните, де­ли­кат­ни­те из­ме­ре­ния на вро­де­на­та му мечтателност. Иван Пейчев по­тъ­ва­ в свет­ла­та ме­лан­хо­лия на те­зи здрачове. Те му по­ма­га­т да се доб­ли­жи до се­бе си и той бо­гот­во­ри есента, да­ла им живот.

Иван Пейчев отстоява неп­ре­къс­на­то сво­ето пра­во на са­мо­тен раз­ми­съл за истинското в живота. В она­зи да­леч­на есен на пър­ва­та ни среща, оза­рен от не­го­ва­та не­под­ра­жа­ема артистичност, аз по­чув­с­т­вах мощ­та на ед­но чо­веш­ко и твор­чес­ко безкористие. И узнах, че не­го­ви­те си­но­ни­ми са „все­от­дайност“, „об­ре­че­ност“ и „не­под­куп­ност“. Иван Пейчев ми спо­де­ли то­га­ва нещо, в ко­ето бе­ше вяр­вал през всич­ки­те си години: „Ние не мо­жем без поезия. Ако тя изчезне, то­ва би оп­ро­вер­га­ло са­ми­те нас. Защото жи­во­тът би обеднял. Аз не мо­га да си пред­с­та­вя един свят без по­езия“. Това са ду­ми на ро­ден поет, из­б­рал из­кус­т­во­то за своя един­с­т­ве­на съдба…

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]