Истинската история на Освобождението 1860-1878

Автор: Божидар Димитров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Национален исторически музей
Брой страници 192
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 583 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542953753
Баркод 9789542953753
Категории Възраждане. Освободителни борби, История на България, История, Книги

Един траен мит се е настанил в общественото ни съзнание около възстановяването на българската държавност през 1878 г. Този мит прокламира, че България е възстановена само и единствено в резултат на Руско-турската война 1877-1878 г. Едва ли има историк или дори само логично мислещ човек, който да не се сеща, че възстановяването на една изчезнала от политическата сцена (и то преди 500 г.) държава не става по метода "деус екс махина". Възстановяването на българската държава, първо не е, и не може да бъде еднократен акт и, второ, няма начин да стане без участието на българския народ или на българското общество. Един дори бегъл поглед върху историята на българското общество от втората половина на XIX век ще ни убеди, че Освобождението не е еднократен акт, а процес.

Ключови думи: Божидар Димитров

от К.К / дата: 12 мар 2019

Прекрасна книга с прекрасен дизайн. Браво

от Боян Илиев / дата: 01 мар 2019

Книгата е лека за четене и разбиране, написана в научно-популярния стил.
Дизайна ми харесва, корицата също.
Цената е малко висока, но защо пък тези пари не ги даваме на българските автори и да подпомагаме техния труд, а не на американските

от Ана Каракашева / дата: 01 мар 2019

Много ми хареса книгата. Написана е така, че всеки може да я разбере- кратко, точно и ясно, без излишна информация и "разтягане на локуми". За дизайна бих казала, че е много добър- нещо различно от обикновените книги с бели страници. Съгласна съм, че гланцираните страници са в повече. Като цяло я препоръчвам, но наистина ако може да е малко по-евтина :)
Ана - 24г. студент по археология

от Д.Стоянова / дата: 06 окт 2017

Все още не съм прочела цялата книга, но имам забележки по дизайна- страниците не са бели, а с един кафеникав фон, трудно се чете, гланцировката им създава лъскавина, която допълнително затруднява читателите, които имат проблеми със зрението! И затова ли е станала книгата още по-скъпа от предишното й издание?

от Георгиев / дата: 24 авг 2017

Браво на издателството!!!!! - 28лв за 200страници и то на български автор - оляхте се!!!!!. Май накрая ще си ги издавате и четете вие самите.

от Николов / дата: 22 авг 2017

Имало е историк, работил във Ватиканската библиотека, чиято съпруга е похарчила над 10млн марки за неговите проучвания за средновековната българска държава. Този човек е д-р Ганчо Ценов, признат в целия свят, но не и у нас. Почива 1949г, като е оплют от всички наши "велики професори"преди и след 09.44г, но спечелил делото срещу тях в голяма европейска научна комисия. Неговите изследвания за древна и средновековна България са уникални и показват, че нашите "велики историци"променят нашата древна и средновековна история, включително и периода през 1878г. Б.Димитров прави бегли опити да открехне вратата, но и неговата партийна принадлежност не му позволява. В Австрийски и Италиански източници тази война е доста специфична и последиците от нея не са в наша Българска полза.

от Иван Б. Генов / дата: 18 авг 2017

Б. Димитров е единственият български историк, който авторитетно се е изказал по всички въпроси от Омир до днес. Нещо като българска "Енциклопедия британика". Та бих предпочел да се върна към Захари Стоянов, та дори и към "Видрица" на поп Минчо Кънчев. Не вярвам на всичколози, които обикновено пишат без .да посочат историческите си източници (нямат време да ги четат при тази продуктивност и тв активност).

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Божидар Димитров е може би единственият историк от съвремието ни, който се е специализирал в развенчаването на митовете, за които голяма вина носи епохата от 1944 до 1989 г., когато в учебниците преобладаваха идеологически оцветените твърдения. Но историята е наука на фактите, а не на твърденията. Ако повторим една лъжа сто пъти, тя превръща ли се в истина? Най-големият проблем пред историците може би е именно войната с пропагандата още от времето на Херодот. А какво ще бъде в бъдеще, след като знаем в какви условия на тотална пропаганда живеем днес, можем само да гадаем. Божидар Димитров е авторът на книгата „Истинската история на Освобождението 1860 - 1878“, издание на Националния исторически музей.  Периодът, който се изследва, се характеризира с упадък на Османската империя и жестоки интриги от страна на великите сили – всяка от които преследва собствения си интерес, обикновено в ущърб на българския. Чували сме интелигентни хора да твърдят, че България не се е нуждаела от Освобождение, че си е била добре и в рамките на султаната... „Истинската история на Освобождението 1860 – 1878“ е книга, която ще докаже именно на тях, както и на всички скептици, че отвличането на кораба „Радецки“ не е терористичен акт и че всички наши революционери, от Паисий до Левски са хората, на които ние днес дължим националното си самосъзнание, култура и език. Във времето, когато патриотизъм и патриотарство се бъркат, истината е особено ценна. След 500 години османска власт и потисничество на християнското българско население народът ни достига до идеята да има своя собствена държава. Актът на Освобождението не е единичен, автономен и самоцелен. За него има множество предпоставки и условия. От една страна индустриалната революция в развития западен свят поставя съревнованието между държавите в ново измерение. Турция на султаните изостава от процесите. Българските богати чорбаджии и търговци виждат и разбират това. В „Истинската история на Освобождението 1860 – 1878Божидар Димитров проследява процесите, които стоят в дъното на събитията и са реалната причина да стигнем до Освобождението си.

Хеликон