Здравец, индрише, мушкато

Автор: Росица Тодорова

Коментари: 4

Издател Распер
Брой страници 104
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 145 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543451197
Баркод 9789543451197
Категории Здраве. Пол. Възраст, Медицина за всеки, Книги

Легенда разказва, че една есен, когато жеравите отлитали на юг, един от тях се отделил от ятото, паднал на земята и замръзнал. Докато умирала, птицата с копнеж гледала към небето и от очите й се отронила сълза. Там, където паднала тя, поникнал чудният здравец.
В много езици името на здравеца произлиза от думата "жерав". Латинското му име е гераниум; думата "геранос" е гръцка и се превежда като "жерав"; някои изследователи твърдят, че това име е свързано с формата на плода на здравеца, който прилича на клюн на жерав.
Най-важното лечебно качество на здравеца е лечението на хипертония и диабет, което е потвърдено научно.

Ключови думи: Промо -20%

от Симеон Пенков / дата: 28 юли 2017

В тази книга открих много ценна информация не само за здравеца, индришето и мушкатото, плюс лесно приложими рецепти за лечение на сериозни заболявания, но и за глога и трънката, която е силно пренебрегвана в България. В книгата има цяла глава с рецепти за здраво сърце. Маслата от здравец и индрише и гераниевото масло са много полезни при различни заболявания - особено при възпаления, защото имат антисептични свойства. Тази книга може да бъде наръчник за първа помощ.

от Стойна Керемидчиева / дата: 13 юли 2017

Онова, от което бях изненадана, беше, че тези растения могат да се употребяват сурови. От един мой познат научих как излекувал упорития си бронхит, като хапвал млади стръкчета от жиловлек през ранната пролет. Да, наистина българските билки богат да творят чудеса. Колко е богата страната ни с тях.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Милко Станоев / дата: 21 юни 2017

Когато прочетох, че листа от здравец и мушкато може да се дъвчат с лечебна цел, бях шокиран, защото досега смятах, че може да навредят и са отровни. Но се оказа, че не съм прав. Суровата им употр***, както прочетох в книгата, действа директно върху болестните симптоми в организма. Един мой приятел в началото на пролетта срещу кашлица ядеше суров жиловляк - първите стръкчета, и май се излекува от нея. Чудни са българските билки, чиито свойства откриваме всеки ден.

от Даринка Петкова / дата: 12 юни 2017

Да разкажа как открих тази книга. Един мой приятел, докато бил на вилата си, вдигнал високи стойности на кръвното налягане. Таблетките не му помогнали. Вилата му е в едно планинско село и доктор идвал само в делнични дни, а той бил там в неделя. Човекът се сетил как една негова възрастна леля си сваляла кръвното - измивала няколко листа здравец и ги изяждала сурови. Кръвното след няколко часа се нормализирало. Така постъпил и моят приятел. Изял няколко листа от уханното растение и се оправил. Той ми разказа тази история, но аз не повярвах, че това е възможно. При високо кръвно изпиваме тонове таблетки и малко от тях ни помагат, а тази невзрачна и некапризна билка е първа помощ. Аз видях книгата за здравеца, индришето и мушкатото от една будка за списания и вестници. Много ми хареса и ме учудиха най-вече лечебните свойства на мушкатото, което имаме на терасите и в дворовете си. За индришето знаех повече.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg