Хроники на възхождението българско

Автор: Светослав Цветков

Коментари: 1

Издател Жанет-45
Брой страници 452
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 466 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191863136
Баркод 9786191863136
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Под сянката на Балкана и под грохота на неговите проломи и водопади живи са смъртоносните вихри на революцията и слънчевите багри на духа. Предизвикателство е да си роден тук, между лъва и розата, както иносказателно казват старожитните карловци.
Читателю, не устоях на истината на онази балканджийка от Клисура, хвърлила децата си в кладенеца, накрая - хвърлила се и тя, за да опази честта на семейството си. Близък ми стана българският екзарх, приел доброволно робството, за да защитава честта на братята си роби. Занемях пред пъстрите картини от Белия двор с вплетения в тях жив усет на българина към красотата.
Бях поразен от силата на скулптурата на скърбящата майка на Дебелянов или на спомена за великите артисти, положили основите на нациаоналния ни театър.
Дълго вървях към заскеретеното житие на ракетния конструктор, направил възможно кацането на човек на Луната.
Моите герои... Поисках да бъдат съвременници на нашето бъдеще!

от Михаил Гунчев (Лиахим Вечнуг - във Фейсбук) / дата: 25 май 2018

Една книга, която отваря очите ми за Карлово сякаш за втори път! Аз обитавам Карловската розова долина от 1968 година, а сякаш не съм познавал Карлово. Език поразителен - без една чуждица, благ, народен, добронамерен и милостив! Нови и неизвестни факти за въздвижението и величието на българския дух! Светослав Цветков е един великолепен разказвач и сърцевед. С богата култура и исторически познания. С корени дълбоко в българската земя и в частност - в историята на долината между двете планини. Мисля, че всеки родолюбец следва да прочете тази книга! И ще заявя на тези, за които българският ни език е свещен: Той е моят кандидат за първи Носител на Националната награда за чистота на българския език "Д-р Иван Богоров", (учредена от Община Карлово), която за пръв път ще бъде присъдена в Деня на народните будители - в Карлово, 1 ноемврий 2018.
Аз съм Михаил Гунчев, Председател на Управителния съвет на Дружеството на българските писатели - Карлово, което е юридическа личност. Член на Съюза на българските писатели.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg