Спартак, гладиаторът

Автор: Павлина Павлова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 36

Издател Български писател
Брой страници 476
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 631 грама
Размери 14x21
ISBN
Баркод
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Тракиецът Спартак се е превърнал в световен легендарен герой, след като успява да избяга заедно с още 77 гладиатори от школата в Капуа и да застане начело на разбунтувалите се роби. Скоро армията му започва бързо да расте и след всяка победа над омразните римляни набъбва - първо до 70 хиляди, а впоследствие до 120 хиляди. В продължение на три години Сенатът изпраща срещу него прочути военачалници и елитни легиони в напразни опити да смаже армията на Спартак, която опустошава италийските земи.
Роман, който разкрива тайни страници от нашата история. Ако, докато го четете, почувствате вълнение и гордост, вероятно в кръвта ви има наследство и от славните ни прадеди като тракиеца Спартак - синът на Родопа планина.

Ключови думи: Страници българска история, Вдъхновение за пролет

от Мадлен Кирчева / дата: 16 авг 2017

Слушах за книгата "Спартак, гладиаторът" самата авторка в предаването на БНР - Нощен хоризонт. Това, което силно ме впечатли беше достоверността на историческите факти издирвани от авторката в исторически извори и обширните й знания за траките. Може би малцина от читателите знаят, че тъй наречените "древногръцки митове" въобще не са гръцки, а ТРАКО-ПЕЛАЗГИЙСКИ, нещо, което е възприето от учените митолози на световен конгрес през 60-те години на 20 век. И с този факт включително е запозната Павлина Павлова, както и с артефактите с тракийското писмо. Този труд на писателката трябва да стане достояние на ума и сърцето на всеки българин родом.

от Доктор Ох-не боли / дата: 14 авг 2017

Слушах писателката по Нощен хоризонт и останах възхитен от енцикполедичните й познания. Непременно ще си купя тази книги.

от Сова-та / дата: 10 авг 2017

Докато четях не спирах да се възхишавам на нашите предци. Хубаво е да има повече такива книги.

от Мълчаливец / дата: 10 авг 2017

Епос!!!

от Иван / дата: 08 авг 2017

Всъщност, Павлина Павлова предлага оригинален и талантлив прочит на събитието и неговия вдъхновител и водач от гледна точка не само на знаменития Спартак, а и на тракийската цивилизация, премълчавана, потулвана и пренебрегвана десетилетия от официалната историография, включително и българската.

от Павлина Павлова / дата: 06 авг 2017

Трябва да си го поискате на касата в книжарници Хеликон - иначе и аз самата не мога да го открия.

от Скандалжийка / дата: 06 авг 2017

Търсих го но никъде не го намирам. Изчерпан ли е вече?

от Светла / дата: 03 авг 2017

Традициите на траките се спазват и до днес - колко интересно...

от Петър Карамитев / дата: 02 авг 2017

Толкова малко се говори и знае за Спартак, а би трябвало да се изучава дори в училище неговия тригодишен подвиг - да дава достоен отпор на римските легиони, покорили половината свят.

от Мони / дата: 01 авг 2017

за хартиени отпадъци !

от Мирон Иванов / дата: 31 юли 2017

Все по-често когато отгърна и последната страница на някоя книга и се опитам да си спомня прочетеното, то сякаш се е изпарило. Но Спартак на Павлина е богата книга, даваща много информация, теми за размисъл и познания, които човек би искал да съхрани. Тя е книга, която може да се препрочита. За мен беше удоволствие да се запозная с тази авторка.

от ХИКС / дата: 30 юли 2017

Великолепен роман!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

от Ищван / дата: 27 юли 2017

Каква мащабност!!!

от Сърдито Старче / дата: 25 юли 2017

Гладиаторът Спартак - една вечна легенда, спотаила мечтите на човечеството за свобода.

от Професора / дата: 24 юли 2017

До №12: Русков и Господинов пишат анти-българска литература. Факт.

от Манол Маринов / дата: 24 юли 2017

Историята на нашето племе, разказана увлекателно и достоверно.

от Персиан / дата: 23 юли 2017

Интересна гледна точка... Стройна композиция, даваща възможност да се разкрие дълъг отрязък от историята на траките и на света. Неочакван финал,... Какво повече?

от Катя Колева / дата: 21 юли 2017

Чифт сандали е струвал повече от един роб! Ние сме щастливци, че живеем в 21- век. Човечеството никога няма да се оправи, все ще има огромни проблеми за разрешаване, само да няма войни.

от Мирослав / дата: 19 юли 2017

Чета я. Увлича.

от Янко до № 17 / дата: 18 юли 2017

Ще се родят и историци-патриоти, които няма да се продават за жълти стотинки, а ще извадят от мрака на историята истината, укривана с векове.

от ПОЛ / дата: 18 юли 2017

Такива сме били ние Българите(Траките) силни, безстрашни, войни в пълния смисъл на думата, доказано е през хилядолетията. Лошото е, че историята ни е променена, окрадена, неистинска!!!!. Няма нито един нормален историк да напише истинската Българска история от дълбока древност поне до Средновековието.

от Витан Добрев / дата: 17 юли 2017

Мащабен труд, но си е заслужавало.

от Костадин Маринов / дата: 17 юли 2017

Светъл роман.

от До № 12 / дата: 17 юли 2017

Русков и Господинов пишат ПОРЪЧКОВА литература, антибългарска, при това - слаба.

от --- / дата: 16 юли 2017

До номер 9: подобни романи са банална ширпотр***; Милен Русков и Георги Господинов пишат литература.

от Зоя Степановна / дата: 16 юли 2017

Пропуснах да кажа за края на романа - завръщането на Спартак в родните земи. Напълно е възможно така да са се развили събитията. Може и да се намерят исторически доказателства за това. Приказката завършва с хепи енд! Така и трябва!

от Зоя Степановна / дата: 16 юли 2017

Обичам българските исторически романи и купувам всичко, което излезе напоследък. Книгата на Павлина Павлова ме грабна още от първото изречение и ме пренесе в онази мила за всеки българин епоха на тракийско-римската цивилизация. Между романа за Спартак и романите на историческа тематика на нейни колеги писатели има огромна разлика. Героят на Павлова - Спартак, е патриотичен, героичен и романтичен образ, какъвто е нужен на нашето време. Въпреки нездравословните тенденции в днешната световна и българска литература да се заложи на дегенерати, психопати и откровено болнави личности, писателката, която аз познавам повече като поетеса, е заложила на един прекрасен герой, който обича своето царство, своята земя и род. В този смисъл романът за Спартак действа оздравяващо върху духа на българина. На добър час на талантливата книга!

от Стефан Симеонов / дата: 16 юли 2017

Най-после един грамотно написан български роман...щото ми писна да чета простотии и да се опитвам да прочета прехвалени романчета като "възвишение" на М.Русков и "Физика на тъгата" на Г.Господинов.

от Сирма Сирма / дата: 16 юли 2017

Леле-мале какви зверски гладиаторски битки са описани.

от Гошо Митев / дата: 15 юли 2017

Невероятен образ на Спартак... удовлетворен съм, защото в романа на Джованьоли Спартак не е толкова харизматичен.

от Мая Пеева / дата: 12 юли 2017

Научих за нашата история нови страници, които ме накараха да се почувствам горда българка, потомка на траките.

от Сивият вълк / дата: 11 юли 2017

Коментарът е изтрит от администратор.

от Бог Тот / дата: 11 юли 2017

Интересно развитие на финала. А защо пък не? Никой така и не е намерил трупа на Спартак, нито частица от него, въпреки че легионерите са обикаляли цяла седчица да го издирват сред труповете на бойното поле.

от Камен Стоянов / дата: 11 юли 2017

Тази книга беше изненада за мен. Писателката има отлично перо, героите са пълнокръвни, диалозите са целенасочени, гладиаторските битки са показани много картинно, благодарение на отличното познаване на историческите факти пред въображението изплува цялата същност на онази епоха. Аз съм доволен, защото открих за себе си един истински талантлив писател. Надявам се скоро да прочета и другите романи на г-жа Павлова.

от Радослав / дата: 11 юли 2017

Гладиаторските битки са страхотни, и после... държи те в напрежение през цялото време.

от Мариана Тодорова / дата: 10 юли 2017

Изчетох книгата на един дъх... така увлекателно е описано всичко. Допадна ми историята както за въстанието, така и за живота на Спартак преди и след него.... Толкова красива любов сред кървавите битки... толкова романтика между опустошението и надеждата...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

ПАВЛИНА ПАВЛОВА е издала 63 книги (поезия и проза, за деца и за възрастни), повечето от които са част от фондовете на най-големите световни библиотеки – по информация от Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" ето някои от тях: Конгресната във Вашингтон, Публичните в Ню Йорк и Блумингтон, Националните в Париж, Лондон, Москва, Виена, Букурещ, Кишинев, Белград, Университетските в Станфорд, Сиатъл и Чикаго, Държавните в Москва, Киев, библиотеки в Прага, Скопие, Варшава и други.
Странно е умението й да съчетава написването на криминални разкази и романи с приказки и стихове за деца или на исторически романи с нежна любовна лирика, да не говорим за страстните й любовни писма в излязлата неотдавна книга "Късчета любов", книга-апотеоз за любовта. Но при нея се получава.
Носителка е на редица престижни национални и европейски награди като: националната литературна награда "проф. Димитър Димов" за цялостно белетристично творчество (2018 г.); националната награда "Калина Малина" за цялостно творчество за деца (2013 г.); първа награда "Атанас Мандаджиев" от Българската секция на AIEP – към Международната асоциация на писателите-криминалисти и ДАС "Саламандър" за криминалния й роман "Убийства в Златната подкова" (2014 г.), а през 2016 г. е наградена за романа й "Лунното куче"; специалната награда за книга с епична поезия получава на първия Национален поетичен конкурс "Шипка-2015" за стихосбирката й "Вечна жажда"; печели няколко Европейски награди за поезия (1995-2000 г.), връчвани от Центъра за европейска култура "Алдо Моро" (Италия) под егидата на Съвета на Европа, Европейската асоциация на учителите и редица културни институции.
Удостоена е със "Златно перо" от СБЖ за приноса й към българската култура във връзка с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май 2009 г.
Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Отворено писателско общество "Балкански Декамерон", на Академията на европейска култура "Орфеева лира" и на Асоциацията на писателите криминалисти "Саламандър".
Включена е в справочниците "Кой кой е в България?" (1998 г.) на ИК "Труд" и "Кой кой е?" на "IBC" Cambridge – Англия, в енциклопедиите "Бележити български жени" (2009 г.) и "Българска журналистическа енциклопедия" (2010 г.).
Отделни нейни стихотворения и разкази са превеждани на италиански, руски, френски, румънски, турски, украински, унгарски, арабски, английски, сръбски и др., като са включвани в антологии или публикувани в списания... Често гостува и на български вестници по света – в-к "България" в Чикаго, "Българският вестник" в Кипър, "Будилник" в Лондон, вестници в Русия, Украйна и др.
На английски език е преведен криминалният й роман "Лунното куче".