Тайният живот на дърветата

Автор: Петер Волебен
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Ера
Преводач Добромила Парушева
Брой страници 238
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 300 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543894307
Баркод 9789543894307
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Новаторските открития на Петер Волебен разкриват един изумителен свят, за който хората дори не подозират!
Той споделя дълбоката си привързаност към горите и увлекателно обяснява невероятните процеси в тяхното общество. Горите са био свят със свои закони, отношения, сигнали и комуникации. Сред тях има силни и слаби индивиди, борба за оцеляване, превантивни реакции, методи за предпазване от врагове и грижи за младото поколение. Дървесните родители живеят с децата си, общуват с тях и ги подкрепят, споделят хранителни вещества с по-слабите, създават екосистема, която ограничава влиянието на климатичните крайности. В резултат на тези взаимодействия, дървета в една общност са защитени и могат да живеят до дълбока старост.
Петер Волебен е лесовъд, в продължение на 23 години работи в горското управление в провинция Рeйнланд-Пфалц. През 2006 г. поема грижата за 1200 хектара гора, в която прилага на практика своите възгледи. Той е автор на няколко книги, станали бестселъри.
Волебен предлага обширна информация, задълбочени познания и доказва правотата си с наблюдения, заключения и научно установени факти. Но най-важната роля, най-значимото послание на тази книга е в това, че тя изгражда ново отношение към дърветата като към живи същества – спътници на хората, не само съвременници, а вековни свидетели на бурни и тежки времена, съумяващи да преодолеят всичко.

Ключови думи: Животът на дърветата, Земята, Нашата Земя

от Георги / дата: 23 май 2017

".Щом стане въпрос за насекоми, дърветата са в състояние с точност да разпознаят кои злодеи стоят насреща им. Слюнката на всеки вид е специфична и по нея те могат да определят съответното насекомо. Съответствието може да е толкова прецизно, че дърветата дори освобождават феромони, които да примамят определени хищници. Хищниците помагат на дърветата, като поглъщат лакомо насекомите, които ги смущават.." И още много любопитни факти за света на дърветата. Изключително познавателна книга, написана на достъпен език.

от Дарина / дата: 12 май 2017

И е страхотна. Чела съм я в оригинал преди година. Хубаво е, че излиза на български. Доста информация има, а е на популярен език

от Тодор / дата: 12 май 2017

Страхотно звучи! Нямам търпение за я прочета.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Жирафи зобят листа от чадъровидни акации в Африка. Изведнъж листата им загорчават. Дървото е усетило нападението и е пуснало към листата си горчиво съединение. Жирафите си тръгват от това дърво, но не похапват от съседното. Отминават поне на стотина метра по-нататък към друго дърво. Защото знаят, че първото дърво вече е съобщило на съседното с излъчване на аромат, който сигнализира за опасност. Още ли си мислим, че хората сме единствената цивилизация на Земята?

Откакто прочетох „Тайният живот на дърветата“ от Петер Волебен гледам с други очи на дървото под нашата тераса. То има проблем, за който и през ум не ми минаваше. Засадихме го преди 17 години. Няколко години по-късно започнаха да благоустрояват улицата и една от уличните лампи се падаше да е точно под него. От страх да не го отсекат преговаряхме да отместят леко мястото на лампата, отвоювахме един метър разстояние, дървото остана. Сега обаче разбирам, че то страда от лампата, светлината през нощта му пречи да спи. Точно така, дърветата спят.

Казва го Петер Волебен и аз му вярвам. Учил е лесовъдство, после 23 години е бил лесовъд. Не просто вижда дърветата. Чува ги, усеща ги, познава ги. Няма претенции за екстрасенс, сам казва, че в началото на работата си е знаел за дърветата толкова, колкото касапин за емоционалния живот на животните. Но постепенно започва да разбира как дърветата оцеляват, как си общуват, как си помагат. Помагат си, защото са съвършеното общество. Буковата гора е толкова силна, колкото най-слабият бук в гората. Затова силните помагат на слабите. Една гора е колкото екосистема, толкова и съвършено демократично общество – силните помагат не само на своите видове, но и на различните.

Как става това можете да разберете от книгата на Петер Волебен. Ще ви кажа само, че гората също има своя интернет, впрочем по-съвършен от човешкия. По него тече не само информация, но и хранителни вещества. Точно като www (world wide web), само че wood wide web. Ако прочетете тази книга, разходката ви в гора никога повече няма да е същата.

Веселина Седларска - приятел Хеликон Сливен