Перлата, която се освободи от черупката си

Автор: Надя Хашими

Коментари: 3

Издател Сиела
Преводач Елика Рафи
Брой страници 440
Година на издаване 2017
Език български
Тегло 547 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542822080
Баркод 9789542822080
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Кабул, 2007 г. Рахима и нейните четири сестри живеят с майка си и баща си, който често търси утеха в опиума, за да забрави ужасите на войната. Момичетата ходят рядко на училище, а да напускат дома си без мъж за придружител, е забранено. Единствената им надежда е древният обичай бача пуш, според който е възможно Рахима да се превърне в момче, докато навърши годините за женитба. Като момче тя ще може да ходи свободно на училище, да пазарува и да придружава навън сестрите си.
Тя не е първата в рода си, която ще вкуси от непознатата за жени свобода. Век по-рано нейната прапрабаба, Шекиба, става страж в двореца в Кабул, където охранява харема на царя. С обезобразено лице, загубила рано най-близките си, в тежък конфликт с деспотичните си роднини, тя трябва да намери място в свят, който няма капка милост за нея.
„Перлата, която се освободи от черупката си” проследява драматичните съдби на тези две жени, разделени във времето. Да си мъж в мюсюлманското общество, е единственият път към свободата. Но веднъж вкусили от нея, двете жени трябва отново да станат покорни съпруги, чиято единствена задача е да раждат синове. Има ли спасение?

Надя Хашими е написала деликатна и красива семейна драма. Нейната приковаваща приказка за две поколения жени е портрет на Афганистан в целия му сложен и загадъчен образ, както и огледало на продължаващите борби на афганистанските жени.
Халед Хосейни, автор на „Ловецът на хвърчила” и „Хиляда сияйни слънца”

Ключови думи: Исторически романси

от Четец / дата: 13 ное 2017

Книгата е от тези, които се четат на един дъх. Много истински описани съдбите, много тежко за да е истина - осъзнаваш, че си голям късметлия, че не си роден там.
Трябва да се прочете.

от Мариана / дата: 14 мар 2017

към Катя:

Прочетох книгата... не съм чела Хосейни, но тази ме впечатли... много много добре

от Катя / дата: 13 мар 2017

Моля някой който я е чел да сподели мнение

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Трогателният роман на Надя Хашими разказва за света на малкото афганистанско момиче Рахима, чието семейство е принудено да извърши стар афганистански и персийски ритуал, който ще превърне третата от петте им дъщери в син за няколко години. Но малко след това съдбата на момичето момче от "Перлата, която се освободи от черупката си" се обърква и то е омъжено за възрастен военен лидер, за когото бащата е участвал във войната. С настаняването в новата къща-затвор, която да ограничава свободата на Рахима, момичето баче пуш попада в Ада на ограниченията на една афганистанска съпруга – четвърта в домакинството, непрекъснато тероризирана от първите три съпруги и свекърва си.
Паралелно с повествованието за младото момиче Хашими ни разказва от името на хала Шайма и за родственица на семейството, биби Шекиба, която има сходна съдба. Осиротяла като дете, тероризирана от семейството на баща си, Шекиба постоянно сменя дома си, но винаги остава неразбрана. Никой не може да сподели желанието за свобода, което младата девойка чувства, и всъщност никой не може да му даде такава свобода, защото в света, в който живее, това е нарушение на всички закони на Корана и обществото. Един ден Шекиба попада в царския дворец като жена мъж, охраняваща харема, където се чувства почти като у дома, почти на мястото си… Но това е само докато не намират една мъжка шапка на място, където няма място. Светът на Шекиба се преобръща за пореден път.

Мариана Рангелова, Хеликон Славейков