Тестът за психопати

Автор: Джон Ронсън
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Анхира
Преводач Красимира Матева
Брой страници 240
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 252 грама
Размери 15x23
ISBN 9789542929468
Баркод 9789542929468
Категории Психология, Хуманитарни науки, Книги

Когато Джон Ронсън бива въвлечен в една сложно замислена шега, насочена към едни от най-изтъкнатите световни учени, разследването му неочаквано го отвежда към психопатите. Той се запознава с един влиятелен психолог, убеден, че много от най-високопоставените бизнес лидери и политици всъщност са изключително успяващи, напълно интегрирани в обществото и затова – особено трудно разпознаваеми психопати, и учи Ронсън да ги разпознава. Въоръжен с тези нови умения, той се среща с един пациент в психиатрично заведение за криминално проявени хора, който настоява, че е нормален, най-обикновен младеж, може би леко проблемен младеж, а не психопат – твърдение, което може да бъде само манипулация и признак, че е психопат. Прекарва време с предводител на отряд на смъртта, затворен заради измама с ипотечен кредит, и с един легендарен главен изпълнителен директор, който се забавлявал, като затварял фабрики и уволнявал хора. Задълбочава се в покоряващата вниманието история на диагностицирането и третирането на психопатията, от продължаващите дни наред сеанси в затворите на разсъблечени пациенти, приемащи LSD, до опити да разбере серийните убийци.

При този процес Ронсън открива, че относително обикновени хора все повече и повече се дефинират от най-нездравите части на личността си. „Тестът за психопати“ е смайващо приключение из ума на лудостта.

„Неустоимо увлекателна книга… необичайна творба на разследващата журналистика.“ - „Сан Франциско Кроникъл“

„Едновременно ужасяващо и весело“ - O, The Oprah Magazine

„Неустоимо увлекателна и човешка книга“ - Washington Post Book World

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

"Тестът за психопати" - когато човек види такова заглавие на книга, е трудно да не я отвори. В такъв момент вътрешният ти глас те побутва и ти казва " провери себе си". Този журналистически труд разкрива истината за вид заболяване, наречено „психопатия“.
В проучването си Джон Ронсън намира връзка с много психолози, лекуващи психопатията с различни методи. Най-популярният сред тях и все още жив е д-р Робърт Хеър - психолог в сферата на криминалната психология или по-точно човекът, измислил теста за психопати. Боб Хеър е все още млад психолог, когато пуска ток на подбрани затворници и открива, че при тях амигдалата (център в мозъка, отговорен за емпатията) не работи правилно - т.е. криминално проявените личности не изпитват съчувствие. През това време светът се развива и опитите с ток биват забранени. Тогава Хеър решава да създаде тест за психопати и може би този начин за откриването им е най-разумният досега.
Около 40-те години на миналия век друг доктор измисля лек за психопатията... или поне така си е мислил. В миналото много престъпници се престрували на психично болни с цел да бъдат преместени в лудница с по-лек режим. Тогава същият доктор е ръководител на психиатрична клиника за криминално проявени личности. Той давал ЛСД на затворниците, карал ги да се съблекат чисто голи, вкарвал няколко човека в една стая и не ги пускал да излязат, докато не започнат да споделят проблемите си и да се утешават един друг.
Първоначално затворниците станали по-добри, споделяли си, разбирали своите грешките и бивали пускани на свобода. При едно проучване дали този метод е успешен, статистиката сочи друго - 80 % от хората, пускани от клиниката, нарушавали закона отново, а това е с 20% повече от тези, излежали присъдите си в затвора. Интересно, но психопатите се научили да се преструват. Те пазели поведение и имитирали съчувствие с пълно съзнание, но само докато ги освободят...
Друго изследване сочи, че на по-високите постове като бизнесмени, политици, и т.н. застават предимно психопати. Плашещо, не мислите ли ?
Наричат ги корпоративни психопати с аномалия на мозъка, която ги кара да се интересуват от хищнически вид и безстрашие. Това са хора,които си доставят удоволствие, като уволняват и не изпитват угризения за действията си, единствено и само защото за тях съчувствието е непознато.
Психопатите са хора с неспособност за изразявяне на емоциите си, манипулативни същества с голямо чувство на себезначимост (обожествяване). Интересна е теорията на Ронсън, която гласи, че всички сме психопати, но доколко контролираме психопатията си, това е друга тема.
Препоръчвам книгата "Тестът за психопати" на всеки, който е достатъчно смел и любопитен да разбере какво се случва в един криминално проявен ум, в един ум на сериен убиец, в един ум на педофил, на изнасилвач.

Силвия Каръкова - Хеликон Сливен