Червена като кръв

Автор: Сала Симука

Коментари: 2

Издател Егмонт
Преводач Ирина Денева - Слав
Брой страници 232
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 189 грама
Размери 13x20
ISBN 9789542713777
Баркод 9789542713777
Категории Тийн, Литература за деца и юноши, Книги

Няма безпогрешни планове...

В сковаващата арктическа зима, седемнадесетгодишната Лумики Андерсон влиза в тъмната стаичка на училищната си фотолаборатория и намира купчина мокри, кървавочервени банкноти. Хиляди евра, оставени да изсъхнат – оцапани с нечия кръв.

Младото момиче живее само в апартамент, далеч от родителите си и миналото, останало зад гърба й . Посещава престижно училище и е фокусирана върху обучението си. Не обръща внимание на клюките и кликите, не ходи на шикозните партита, организирани от красивите и популярни момичета и момчета. Но намирането на кървавите пари променя всичко. И докато тя губи контрол над внимателно изградения си живот, е на път да открие, че не само е била сляпа за всичко, което я заобикаля, но и времето неумолимо изтича. Дали когато види червената кръв върху белия сняг, няма да е вече прекалено късно да спаси приятелите и самата себе си?

от Администратор / дата: 29 яну 2019

На този етап от страна на издателство не ни е предоставена такава информация.

от Елена Кръстева / дата: 28 яну 2019

Искам да попитам, кога ще има нов тираж? Предварително благодаря!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Лумики е кръстена на героиня от приказка, но в живота й няма нищо приказно. Тя е била тормозена, наранена и изоставена, така се е научила да оцелява при обстоятелства, които биха изплашили останалите й връстници, станала е самостоятелна и е свикнала да се грижи сама за себе си. Изолирана от хората и решена да не се обвързва емоционално с никого, тя е способна да измисли изход от всяка ситуация. Не й липсват логика и физическа подготовка, за героинята на Симука околният свят е място, което непрестанно анализира и наблюдава.

Именно Лумики се оказва единствената надежда на Туука, Елиза и Каспър да разберат в какво са се забъркали и да се измъкнат от ситуацията. Действието е динамично, мистерията объркана и непредсказуема. Не липсва напрежение. Интересно е да се проследи и израстването на героите, когато собственият им свят се срива като кула от карти, кумири рухват, а доскоро непознати стават единствените хора, на които могат да се доверят.

Интересното при героинята на Симука е колко се набляга на изборът – Лумики сама избира всичко около себе си от липсата на удобства до усамотението си. Знае, че всяко нещо в живота й е следствие на направения избор, неин собствен, а не на някой друг. Готова е да поеме отговорност и да понесе последствията от това.

От книгата буквално лъха студа на северна Финландия, засегнати са теми като убийства, корупция и наркотици, което не е типично за романите от този жанр. Другото различно при Симука е липсата на любовна история и приказни елементи. Ако са ви омръзнали еднотипните тийн романи Сала Симука ще ви изненада много приятно, като ви потопи в света на Лумики Андершон.

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново

Червена като кръв“ е базирана на познатата ни история за Снежанка, но тук Снежанка е момиче от Финландия, което бива захвърлено в опасен свят, изпълнен с животозастрашаващи сделки и дълбоко пазени тайни… Лумики постепенно се оказва в центъра на събитията, а когато започва да осъзнава в какво се е забъркала, вече е твърде късно…
Червена като кръв“ е едновременно трилър с бързо развитие, но и историята на едно момиче, което се опитва да открие себе си. Повествованието върви леко, четенето е светкавично, а героите са различни един от друг. Атмосферата на романа е перфектна за зимата, а познатата ни история за Снежанка е умело вплетена в съвременна приказка. Препоръчвам „Червена като кръв“ на всички читатели, падащи си по мистериите и търсещи нещо различно за четене.

Теодора Атанасова, приятел Хеликон Шумен