Паламика

Автор: Георгиос Мандзаридис
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Омофор
Преводач Светослав Риболов
Брой страници 312
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 406 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542972518
Баркод 9789542972518
Категории Православна църква, Християнство, Религия, Хуманитарни науки, Книги

Книгата на известния гръцки богослов Г. Мандзаридис, озаглавена „Паламика” обхваща трудове, посветени на личността и учението на св. Григорий Палам?. Първата глава е посветена на самата личност на църковния учител, наричан „светилник на Православието“ заради важността и значението на неговото дело и учение. Втората глава изяснява учението на св. Григорий Палама за божествените енергии, а третата детайлно анализира отношенията между понятията „Бог“ и „история“ в мисълта на светеца.

Св. Григорий Палама, като се основава на позициите на големите отци на Църквата, привнася към словото Божие една нова форма, съобразена с обстоятелствата и проблемите на неговата епоха. Богословието на Палама със сигурност по някакъв начин е различно от това на св. Симеон Нови Богослов, Максим Изповедник, Йоан Златоуст, Григорий Богослов, Игнатий Богоносец и останалите отци на Църквата. Освен това, паламитското богословие представлява органично развитие на по-ранното светоотеческо предание и е неразбираемо без него. В богословието на Палама откриваме творческо и в духа на свободата представяне на предходното богословско предание, което е получило и официалното съборно одобрение на Православната църква. Така, обръщайки се към богословието на Палама, намираме една автентична форма на Православието, която, без да пречи на изблика на нови форми на нейното живеене и изразяване, представлява истинен показалец и водач за живота на Църквата и нейното богословие.

от Петър Иванов / дата: 11 авг 2016

Книгата запълва празнота в областта на богословската литература и ще помогне за по-доброто осветляване на отношенията между Запада и Изтока в областта на богословието и светогледа.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]