Страшни сънища за продан Т.1

Автор: Стивън Кинг
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 39

Издател Плеяда
Преводач Весела Прошкова
Брой страници 312
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 230 грама
Размери 13x20
ISBN 9789544093617
Баркод 9789544093617
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Подготвил съм ти разни нещица, Верни читателю – ето ги, подредени под лунната светлина. Момент! Преди да разгледаш изработените собственоръчно от мен съкровища, изложени за продан, нека си поговорим за тях, става ли? Няма да ти губя времето. Ела, седни до мен. Хайде де, приближи се, аз не хапя.

Само дето… с теб сме стари познайници и май си наясно, че това не е съвсем вярно.

Нали?

Тази нощ предлагам по малко от всичко, но предпочитам да започна продажбата, когато другите търговци отдавна са се прибрали по домовете си: улиците вече пустеят и равнодушната луна плавно се носи над каньоните на града. Тъкмо тогава разстилам одеялото и подреждам моите стоки.

Е, стига приказки. Може би ще си купиш нещо, а? Макар да обичам всичките си творби, на драго сърце ще ти ги продам, защото ги сътворих специално за теб. Разглеждай ги колкото искаш, но имай едно на ум и внимавай.

Най-хубавите са зъбати.

Стивън Кинг е роден в Портланд, щата Мейн, в семейството на Доналд и Рут Пилсбъри Кинг. През 1949 г, когато Кинг е на две, баща му напуска семейството и Рут отглежда сама Стивън и по-големия му брат Дейвид, понякога изпадайки в големи финансови затруднения. Започват да се местят в различни градове, като най-накрая се установяват в Дърам, Мейн, където се грижат за родителите на Рут до смъртта им.

Стивън Кинг пише своите първи истории на 7-годишна възраст. В училище той продава на своите съученици разказите, които пише. Той не е обичан от учителите и след като го разкриват, е принуден да върне печалбите от своите продажби.

Стивън печата разказите си на циклостилната машина на брат си Дейвид, който издава списанието „Парцалът на Дейв“ (Dave's Rag). „Парцалът на Дейв“ се занимава с местни събития и Стивън често допринася за него.

На 13 години той намира кашон със стари книги на баща си, основно хорър и научна фантастика. Това е важно преживяване за него и силно повлиява младия писател.

След като завършва университета в Мейн, работи като журналист в спортната рубрика на местен вестник. Известно време преподава английски език в гимназия – до 1974, когато излиза първият му роман, „Кери”. В продължение на следващите десет години се превръща в най-популярния писател в Америка, а също и един от най-плодовитите; освен книгите, излезли под собственото му име, той публикува още пет под псевдонима Ричард Бакман (една от тях, „Бягащият човек”, е филмирана през 1989 г с Арнолд Шварценер в главната роля). Без значение колко кървави или дилетантски са историите му, както се твърди понякога, Кинг влага цялото си сърце и душа във всичко, което пише: основният му критерий е, че ако успее да уплаши себе си, ще уплаши и всеки.

Ключови думи: Стивън Кинг

от Милен Мавродиев / дата: 28 мар 2021

Искам издание - ЕДНА КНИГА, а не разделена на 2 на безумна цена. Тази НЯМА да я купя посмъртно.

от дасд / дата: 14 юли 2017

Коментарът е изтрит от администратор.

от Мартин Нинов / дата: 03 юли 2016

Хора какво ви става? Как може да говорите, че няма значение превода, ако е неточен? Как смятате, че четете нещо написано от ръцете на Кинг ако е неправилно преведено, написано и т.н.??? Както няколко човека казаха и 50 лв ще дам за негови книги, изобщо няма значение цената(е има разбира се, но всеки с желание ще намери дори 2ра ръка). Но много е важно да е преведена точно, иначе по-добре на английски да се четат за да знаеш какво четеш. А като четох наскоро Мистър Мерцедес ТА ПРЕЗ 5 СТРАНИЦИ ИМАШЕ ПРАВОПИСНИ, ПУНКТОАЦИОННИ И ОЩЕ БОЛ ГРЕШКИ, АМА БОЛ РАЗБИРА ТЕЛИ? Аз давам пари за да чета КНИГА, а не бардак. Не може да искат толкова пари и да не си правят труда да ги издадат коректно по всички параграфи. Всичко си има граници.

от Николай / дата: 23 юни 2016

"Бесен" е абсолютно прав,но коментарът му най вероятно ще бъде изтрит.
Да,и вторият том е 18 лева,но някой съмняваше ли се в това!!!И дори тези 36 лева за ЕДНА КНИГА,защото си е една книга,не са най-голямата порнография.Всички са наясно коя е най-голямата порнография в случая!

от Бесен / дата: 23 юни 2016

Вторият том ще е също 18 лева. Книга, която оригинално е около 500 страници сте я разделили на две, отпечатали сте я с безумен шрифт за да гони 650 страници и и искате 36 лева обща цена.
Жалко, защото от 1992ра купувам книгите ви, но вече прекалихте!
Коментарът е редактиран от администратор.

от Траторин / дата: 01 юни 2016

Много ми е интересно "Плеяда", вие изобщо четете ли коментарите под вашите издания? Или изобщо не ви интерсува? Ами след като не ви интерсува, няма да купя книгата ви. Ако някой друг издаде книгата в пълния вариант и с подходяща корица, ще си я купя от тях.
Успех ви желая "Плеяда"!!!
Коментарът е редактиран от администратор.

от ANTARES / дата: 30 май 2016

Ще кажа за пореден път– доброто художествено оформление е въпрос на себеуважение за един издател.
То няма нито да навреди, нито да помогне на Стивън Кинг, защото той е един литературен титан и гений.
Що се отнася до пиратството– то е грозно и пошло. Една книга няма как да се защити, един електронен формат, евентуално да, но на каква цена?!
Трябва да се научим на култура на потребление на интелектуални продукти.
За себе си смятам, че бъдещето е в електронните формати и четци, а класическата, любима, обичана книга трябва да стане бутиков и скъп продукт. Ако обичаме кораба майка.Това си е мое мнение.

от Борислав Ботев / дата: 30 май 2016

АНТАРЕС каза: "Ако го обичаш и няма друго издание, ще си го купиш. Това е Кинг."
Точно в това е проблема: от Плеяда знаят, че много хора обичат Кинг и това е единственото издание на български и за това си правят каквото си искат. За цените говоря, кориците лично мен не ме вълнуват толкова. Обаче не стига че се издуват цените, ами и сега се разделя на два тома, че да има двойно издуване на цените за една книга... Е това е вече безобразно!!!
Проблема е, че отнякъде "изтече" електронния вариант на книгата, а има и книга на аглийски, така че не са само Плеяда хората... аз няма да я купя!!!

от Владислав / дата: 29 май 2016

Ще си го купя, да. Но не мога да разбера хората, които казват- не ме интересува корицата. Затова, след като си го купя, ще кажа- корицата не струва, можеше и по-добре. А не като коментарите тук, които ни обясняват, че каквото и на Кинг да излезе, както и да бъде поднесено ще бъде идеално.

от ANTARES / дата: 29 май 2016

Какво значи претенции и липса на критерии, когато става въпрос за Стивън Кинг?!
Ако го обичаш и няма друго издание, ще си го купиш. Това е Кинг.
Не оправдавам издателството, но водещо при една книга е съдържанието, а не опаковката. Опаковката е по-скоро въпрос на себеуважение за издателството..
Аз никога не си избирам книга по корицата. За мен е важен автор, преводач, редактор. Другото е бла, бла...
И какво ако една корица е уникат, а автора е бездарник. Преводачът е бил в будна кома, а редактор просто липсва, или също е бил в кома?
Ама корицата е уникат, нали??!

от Владислав / дата: 28 май 2016

Впечатление ми прави ниския критерий и липсата на третенции. Получавате това, което искате, но как ви е поднесено няма значение. Нещо, което не мога да разбера. Хората, които обичат литературата, би трябвало да са в някаква степен и естети. Трябва да могат да различат пошлото от красивото. Не съм сигурен дали част от коментиращите могат да направят това. Корицата е отвратителна, особено на фона на корици, които виждаме последно време. Бих казал, че би стояла доста нелепа в библиотеката ми. Разделянето на два това ням да го коментирам. С две думи- имайте малко претенции и не се задоволявайте с минималното, все пак не ви ги подаряват, а си плащате.

от Николай / дата: 28 май 2016

Как да няма значение корицата и изпълнението бе хора,даваме си парите,в моя случай изкарани с голямо грухане всеки ден!Като ще е златна тази книга поне да беше изпипана!
Иначе издателството се оправдава с превода,нямали време,трябва човек да е доста наивен да повярва в това!

от filthy / дата: 28 май 2016

Абе, ако ще без корици да е, защо е разделена на 2. Това ме е яд!

от Гео / дата: 28 май 2016

Ставате смешни с тези корици...
Така ли си избирате книгите?!
За мен Кинг е прекрасен и ще го купувам и чета без значение от корица и, или хартия.
Това е книга, не е бална рокля, или смокинг, дами и господа.

от Rose the Hat vs Jack Torrance / дата: 28 май 2016

Упс! Хвана ме! Аз съм трол (това ли беше израза? :D ) на друго издателство и трупам мангизи от плюенето на Плеяда! Хайде де хора, take it easy! ;)

от Пламен / дата: 27 май 2016

За мен е важен текстът!!! Корицата, мека или твърда, шарена или безцветна, няма да има никакво значение, ако съдържанието на книгата не ми носи удовлетворение! Благодарение на Плеяда, от 20 години мога да се наслаждавам на един от любимите си автори. Животът ми е достатъчно претоварен, че да обременявам мисълта си и с това, какви са кориците на любимите ми книги! За мен това е безсмислено изразходване на времето! На моето време! Съсредоточил съм се върху текстовете, което означава, че всичко останало за мен са дреболии! Откъде да знаем, че критикуващите, не са на хранилка в конкурентни издания, публикуващи също Стивън Кинг, след като излязат първо в Плеяда???

от filthy / дата: 24 май 2016

Ако има някой, който е изцапал Стивън Кинг, това са „Плеяда“ Пламене.

от Пламен / дата: 24 май 2016

Книгата ще си я купя! Купувам и чета всичко на Стивън Кинг от 1986 година, дано да не се лъжа! Редя си ги у дома и им се радвам. Най-вече , че съм ги прочел. Била с меки корици, била с неточен превод на заглавието, била в два тома! Ей, читатели! Има ли значение всичко, а и цената, ако става дума за любим автор? Нима нашите родители са се замисляли за цени, когато са попълвали семейните библиотеки? Нима са се замисляли, когато са купували плочи на любими изпълнители? Ако от нещо има нужда твоята духовност , читателю, можеш ли да сложиш това на кантар с няколко двадесетолевки? Колко струва обичта ти, читателю? Колко струва любовта ти? На колко ще оцениш страстта си? Всичко останало , изказано досега в коментарите, намирам като извинение, за да не се отдадете на удоволствието да четете Стивън Кинг! Ако не ви е любим, не го купувайте, ама и не го цапайте с вашите хлапашки коментари!

от Rose the Hat vs Jack Torrance / дата: 24 май 2016

Съдържанието? Какво за него? Разказите са страхотни! Има нови непубликувани, има и стари, които са излизали в други издания... на някои се смееш, на други - плачеш, от трети те побиват тръпки... Мисля че никой не обсъжда съдържанието, защото всички сме втрещени от прословутите два тома. "The Bazaar of Bad Dreams" е издание, което НЕ трябва да се разделя! Тъпо е! Някак преглътнах "Под купола", която чаках години, но това не мога. Съжалявам много! Лично мнение...
Коментарът е редактиран от администратор.

от Николай / дата: 24 май 2016

Към Стефан.

От къде стигате до тези радикални заключения бе хора,че видите ли никой не се интересувал от съдържанието!!!Много добре знаеш за какво става на въпрос,за брутална цена(за двете части),и за самото коштунство да се раздели книгата. С никой друг автор не биха го направили,но с този може.Все пак са наясно с твърдата фенска маса на Кинг,тя трябва да бъде изцедена!!!
Що се отнася до 13-те лева,и като си платя доставката какво става......пак 18.И аз бих дал едни 26-27 лева за цялостно издание,но така осакатено,не мерси!

от filthy / дата: 24 май 2016

Всъщост проблема не е в 18-те лева. И 50 ще платя, но за пълно и качествено издание. И разбира се, без фотошаржа на ДИМО :)

от filthy / дата: 24 май 2016

Даа за 13 лв. Минах на малко по-читавите издания. Последните поне не разделят книгите на по 18 части. Визирам „Кристин“, която „Плеяда“ успяха да съсипят. Както и „То“. както и „Сблъсък“, „Томичукалата“, „Четири след полунощ“ и много, много други романи и сборници. Как пък едно издание на Стивън Кинг няма с твърди корици! То добре, че няма, иначе, ще му пляснат трицифрена цена. Ама те да не са луди... да се набутат с качествена хартия... че и корица! Такива неща...
Коментарът е редактиран от администратор.

от Стефан / дата: 19 май 2016

Оставам с впечатлението, че никой не се интересува от съдържанието, което е жалко. А що се отнася до цената, купете си я за 13 лева, има начин. Тази цена е нормална, нали?

от fan / дата: 19 май 2016

Всяка книга на Кинг над 300 стр., издадена от Плеада вече ще бъде разделяна на два тома по 18 лв. Ако не ви изнася не купувайте. Това е пазарна икономика.

от Борислав Ботев / дата: 19 май 2016

По-малка щеше да е от 22/11/63, сигурен съм! Обаче тарикатите са решили пари да правят... ами и аз участвам в бойкота, няма да я купувам!!!

от Rose the Hat vs Jack Torrance / дата: 19 май 2016

И оригиналната корица, и оригиналното заглавие са си страхотни... Тази съсипва един от любимите ми разкази! И също като останалите не разбирам разделянето на две части. Ако Плеяда си бяха оставили изданието както си е, щеше да е с обема на "22 ноември 1963", ако не и по-малка. Какво толкова?

от Фен на Стивън Кинг / дата: 18 май 2016

11. Миро

Пич, книгата в днешно време е продукт като всеки друг. Ако съм решил да си я купувам на хартия, искам издание, което да чета с удоволствие и с удоволствие да си я сложа в колекцията. Ако реша мога да си купя английското издание, мога да си купя електронна книга или просто да я изпиратствам. Не е лошо издателите да се усетят, че вече не сме в соца, нито в изтрещелите 90-те и хората могат да избират, когато става дума за книги.

от Николай / дата: 17 май 2016

Миро,кой е казал че хората си купуват книги заради кориците!!!Но когато човек си дава парите,защо да не ги даде за нещо качествено,и във визуално отношение.А в случая парите не са малко!

от Миро / дата: 17 май 2016

Много са ми забавни хора дето си купуват книги заради кориците. Не, че тази не ми харесва, но много по-важна е книгата. Нали така!?

от Bee Hive / дата: 17 май 2016

Оh, no...

от Бобката / дата: 17 май 2016

Ужас... буквално.

Плеяда, докога ще се гаврите със Стивън Кинг? То не бяха отвратителни корици (с тази обличате жълтата фанелка), то не бяха разделяне на томове с цел доене на феновете му...

Пропускам тази отврат.

от Тирион / дата: 14 май 2016

Не мога да си обясня как може толкова години тоя автор да е при толкова неадекватен издател...

от Цветомир / дата: 14 май 2016

Определено от тази книга Плеяда ще загубят адски много пари! А книгата я смятах за задължителна покупка, дори да и бяха лепнал цена от 24-28лв! Но уви!

от Тирион / дата: 13 май 2016

Наистина поредна ужасна корица, но и това пусто разделяне на книгите е безумие, с което Плеяда злоупотребяват от 1992 г. насам. Няма да си взема това издание.

от Николай / дата: 13 май 2016

Подкрепям всички мнения до тук,дано не бъдат изтрити!

Корицата е ясна,все пак е на Плеяда,но големият проблем е разделянето на две части,ГАВРА!!!!!!И то за пари!!!!!!!
Мислех че тези времена са отминали,да ама не!

от Стефан / дата: 13 май 2016

Докато не излезе като една книга, няма да си я купя! Отвратителната корица, няма да коментирам...
Коментарът е редактиран от администратор.

от Фен на Стивън Кинг / дата: 13 май 2016

Пълен отврат! Тая грозотия никога няма да я купя!

от Георги / дата: 13 май 2016

Не ми харесва идеята тук в БГ да разделяме книгата на 2 тома за по 20 лева. Нелепо е. Навсякъде си е една книга. Излагате се вече наистина. А и защо не запазихте заглавието в оригинал Базар на лошите сънища, какво му е на това заглавие?

от Цветомир / дата: 12 май 2016

Бойкот!!! Тази книга няма да я купя!!! Как може такава подигравка???

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Роден в Портланд, щата Мейн. Когато Стивън е бил двегодишен, баща му е излязъл от къщи да купи цигари и повече никой не го е виждал. Стивън е прекарал детството си в пътуване между Форт Уейн, щата Индиана, където е живеело семейството на баща му и щатите Масачузец и Мейн, където са живели роднини на майка му. В крайна сметка Стивън и Дейвид (заедно с майка си) се заселват в Дърхем, щата Мейн, където завършват средното си образование. В училище Кинг е бил запален по филмите на ужасите от 50-те години, играел е във футболния отбор и групата по рокендрол. През 1966 г. завършва училище и влиза в Университета на щата Мейн, който завършва през 1970 г. През 1971 г. се жени за Табита Спрюс, с която се е запознал и сприятелил в университета. Кинг е продал дебютния си разказ в списание за криминалета още докато е учил в училище. Той дълго не е можел да си намери работа по специалността, затова младежите се издържали само с парите, които Стивън е получавал като черноработник в промишлени перални и със спестяванията на Табита. Случайните хонорари, които Стивън е получавал от публикуваните в различни списания разкази, се оказали сериозна помощ. През есента на 1971 г. Стивън започва да преподава английски език в Общественото средно училище Хемдън, щата Мейн. Цялото си свободно време е посвещавал на работата над разказите и бъдещите си романи. Първите му два романа многократно са отхвърляни от много издателства и Кинг, доведен до отчаяние, даже изхвърлил ръкописа на единия в кошчето, но по настояване на жена си да направи последен опит изпратил извадения от боклука ръкопис в издателство Doubleday и след известно време получил чек за 2500 долара. Романът се е наричал Кери. Книгите на Кинг са издавани в общ тираж около сто милиона екземпляра и са преведени на повечето от световните езици; Кинг станал най-богатият писател за цялата история на литературата. Много от неговите романи са екранизирани. Живее в Бангора, щата Мейн.