Идеал

Автор: Айн Ранд

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Преводач Светлана Комогорова
Брой страници 224
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 292 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191527175
Баркод 9786191527175
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Айн Ранд е американски философ и писател от руски произход. Емигрира през 1925 г. от съветска Русия в САЩ, където е смятана за „най-влиятелния мислител на XX век“. „Ние, живите“ е първият ? роман, публикуван през 1936 г., а „Изворът“ (1943) я прави известна. Безспорният шедьовър на Айн Ранд е „Атлас изправи рамене“ (1957). Книгите ? са преведени на десетки езици по цял свят.

Замислена първоначално като роман, тази история бива превърната в пиеса, разкриваща тегобите на красивата, но изстрадала актриса Кей Гонда. След като е обвинена в убийство, тя бяга от закона, търсейки помощта на шестима нейни почитатели. Всеки от тях ? е писал писма през годините – признания за това, че тя е техният идеал за жена.

Сред тях са уважаван семеен човек, крайноляв активист, циничен артист, евангелист, плейбой, и отдавна загубена душа. Всеки от тях реагира по свой начин на нейното влияние и така дават възможност на читателя да надникне във вътрешния им свят и да прозре идеалите им в истинска светлина.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Айн Ранд е известна на българските читатели с повече от десет преведени заглавия. Издателство Изток-Запад ни представя нейния „Идеал“ в превод на Светлана Комогорова. Алиса Зиновиевна Розенбаум, както е истинското име на Айн Ранд, има интересна съдба. Тя израства и завършва образованието си в Русия или вече СССР, когато там се сменя епохата, когато комунизмът завладява страната и започва бавно и сигурно да я покварява и унищожава. Първоначално заразена от възторга на революцията, Ранд намразва много бързо и завинаги комунистическата идея, след като потърпевши от нея са тя и роднините й, тогава накъсва всичките си писания в защита на революционното движение и решава да емигрира в САЩ. Желанието й още от детство е да стане писателка и вече зад океана тя тръгва по пътя на мечтите си. Но Айн Ранд се превръща в нещо много повече от писател, тя става знаме на цели поколения, идеолог на цяло политическо крило и визия, име-символ в цял свят на свободата на личността и неприкосновеността на тази свобода. Ако в политическата терминология се ползват понятията ляво и дясно, либерално и комунистическо, Айн Ранд се явява противоположност на Карл Маркс и неговата всеизвестна идея, която сама по себе си звучи красиво, но на практика е донесла само нещастия. „Идеал“ е написана първоначално не като роман, а като пиеса през 1934 г. И в „Идеал“ както във всички останали творби на философката откриваме нейните непреходни идеи за свободната воля, социалната справедливост, частната собственост и ролята на държавата. Тя участва дейно в обществения живот в САЩ, пише сценарии за филми и телевизия, стои в основата на движението на обективизма, яростен противник на всяка форма на колективизъм. За най-важен роман в нейното творчество критиците смятат „Атлас изправи рамене“, но читателите са подредили на същата висота и книгите й „Изворът“, „Ние, живите“, „Добродетелта на егоизма“. В „Идеал“ верните почитатели на Айн Ранд ще открият още от нейната мъдрост, а онези, които все още не я познават, имат шанса да се запознаят чрез книгата й, със сигурност няма да ги остави безразлични.

от Хеликон

Айн Ранд (на англ.: Ayn Rand), родена Алиса Зиновиевна Розенбаум (на руски: Алиса Зиновьевна Розенбаум) е американска писателка и философ от немско-еврейски произход, известна с философията, наречена от нея „обективизъм“ и развита в три сборника от есета и романите „Ние живите“ (1936 г.), „Изворът“ (1943 г.) и “Атлас сви рамене“ (1957 г.), втори по популярност след Библията в САЩ.