Obiectum Purum: увод във феноменологията на Рене Декарт

Автор: Стефан Попов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Фондация Литературен вестник
Брой страници 296
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 378 грама
Размери 15x21
ISBN 9789549602432
Баркод 9789549602432
Категории Философски науки, Философия, Хуманитарни науки, Книги

Книгата предлага интерпретация на основни положения във философията на Рене Декарт, несъмнения първи мислител на европейската модерност. Интерпретацията е фокусирана върху феномена обект, едно ново понятие, с което започва модерността като епоха на мисленето.
Декарт рационализира достиженията на Галилей във физиката и астрономията, като изяснява, че в основата на модерната наука, какта я вижда Галилей, а по-късно и Нютон, лежи абстракцията на обекта. Подобна абстракция не е достижима и не съществува нито в знанието преди Галилей, нито във философската традиция до Декарт.

Обект, чистият обект, е феномен на мисленето и няма битие в непосредствения опит на човешките същества. Обект има вътрешна конституция и определени структурни условия, които го правят възможен. Тези условия Декарт обвързва с математическото и математизацията. Галилей по непосредствен начин вижда света като универсум на математически отношения. Декарт след него изяснява обаче характера на самата математизация, в какво тя се състои, какво означава, какви операции на интелекта предполага.

Книгата е посветена на тези фундаментални въпроси на европейската модерност - обекта, математизацията, математическото.

от Николай Узунов / дата: 06 фев 2016

Имам и предната му книга, посветена на Витгенщайн. Тя обаче ми бе някак "трудносмилаема" за разлика от тази. Тук нещата са доста по-различни. Езикът на автора е разбираем, така, както трябва да се пише по принцип за философия (без витални изрази на всяка страница, без предозиране с чужда лексика или множество понятия, с които авторите изтъкват колко "много" (не)знаят!!!). Написана е като роман, а същевременно виждаш философията на Декарт през един доста по-различен ъгъл, далеч от клишетата за "рационализъм" и/или "дуализъм". По-скоро погледът е модерен, а авторът не изпуска от полезрението си развитието на философията след Декарт - Кант, Хусерл, Хайдегер.
Най-доброто философско изследване за сега за 2016 година!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]