От Мъглиж до Париж

Автор: Дончо Дончев

Коментари: 0

Издател Credi Arte
Брой страници 267
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 355 грама
Размери 14x21
ISBN 9786199008232
Баркод 9786199008232
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

ДОНЧО ДОНЧЕВ е роден на 29 октомври 1929 г. През детските и юношеските му години живее с родителите си в Мъглиж, откъдето е и родът му. Завършил е Висшия икономически институт „Карл Маркс" - София (Сега УНСС). Работил е в Министерството на промишлеността (1949-1962 г.) и Министерството на външната търговия (1962-1989 г.) като началник на отдел и началник на управление,
заместник-генерален директор на Външнотърговското предприятие „Индустриалимпорт". През 1966-70 г. е заместник-търговски представител при Посолството на България в Париж, а през 1986-89 г. търговско-икономически съветник при Посолството ни в Брюксел. Представлявал е страната на различни двустранни и многостранни форуми. Посещавал е редица страни из света по конкретни задачи. Срещал се е с държавни дейци и ръководители на крупни чуждестранни компании.
В Мемоарите си, озаглавени „От Мъглиж до Париж", авторът ни въвежда в едно житейско пътешествие от детските му години до третата му възраст. За неговото поколение това е период на няколко резки промени в общественото устройство на страната, съпроводено с редица противопоставяния. Разказът ни позволява да навлезем в същността на българската външна търговия в периода 1962-1989 г. Дончо Дончев споделя някои трудни обстоятелства в неговия род в миналото и в по-ново време.
Авторът ни разказва с голяма любов и уважение за родния край, за свои връстници и съграждани. Запознава ни с редица държавни и политически дейци от страната и от чужбина, с които е работил или се е срещал. Увлекателно ни поднася някои любопитни случки и събития малко известни на широката общественост, в които е бил участник или свидетел.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg