Останка от една горда нощ

Автор: Владимир Сабоурин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фабер
Брой страници 262
Година на издаване 2015
Корици твърди
Език български
Тегло 488 грама
Размери 15x22
ISBN
Баркод
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

В тази книга се допуска наличието на определено теологически закрепено основание на естетическата нееманципираност на българското отношение към света - калокагатийния златен фон на византийската естетика, крепяща една дълбинна геополитическа ориентация и имунизирана сякаш спрямо възможните обрати в самата ориентация.
В VII теза на Върху понятието зо история Валтер Бенямин диагностицира неизбежната тъга на историка и писателя, чийто избор на похват се състои във „вчувстване в победителя". Но защо да е тъжен този похват, противно сякаш на свидетелствата на всекидневния опит и на станалите вече отчетливи избори на жизнена траектория в преполовеното пространство на съответния персонален „преход"? Или може би тъгата на похвата е поредната хитрост на разума, който използва похвата на тъгата, прилага тъгата като похват? Не предполага ли тази апликация на меланхолията, на свой ред, своеобразно похватно вчувстване в потребността на победителя да се разтовари от вината, с която го натоварва неговата лесна, твърде лесна победа? Тъгуващият човек в крайна сметка е красив и тази естетическа идеология на тъгата е вялото сърце на сумрака, отчаяло се да улови мимолетното проблясване на образа на времето в неговите теолого-политически измерения.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Владимир Сабоурин е роден през 1967 в Сантяго де Куба. Преподавател е по антична и западноевропейска литература във ВТУ \"Св. св. Кирил и Методий\". Бил е стипендиант на Гьоте Общество (1996), Германска служба за академичен обмен (1998), Федерално министрество за наука и транспорт на Австрия (2000), Фондация Роберт Бош (2001/02); гост-лектор на Калифорнийския Университет, Бъркли (2000); водил е семинар върху теории на романа (Г. фон Лукач, В. Шкловски, М. Бахтин) в Университета на федерална провинция Саар, Саарбрюкен (2001). Интереси и занимания - в областите германски класически идеализъм (В. фон Хумболдт, Фр. Хьолдерин, Х. фон Клайст), Франкфуртска школа (Т. В. Адорно, М. Хоркхаймер, В. Бенямин), ранни теории на модерността (Г. Зимел, Г. фон Лукач), еврейски изследвания (Е. Канети, Фр. Кафка, Г. Шолем, Я. Таубес), български модернизъм (П. П. Славейков, П. К. Яворов, Д. Дебелянов). Автор е на книгите \"Sex Shop\" (1993), \"Увод в метаезика на Хумболтовата философия на езика\" (1994), \"Стихове 94-98\" (2000) (електронна публикация), \"Изследвания. Литература / Модерност. Теология. Кино\" (2000), \"Ляво и литературно\" (2001), \"След сюблима\" (2003); научна редакция на българския превод на\"Социология\" (2002) на Гео