Преданост

Автор: Светла Е. Теодорова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 240
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 379 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191526482
Баркод 9786191526482
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

“Преданост” е една нестандартна мемоарна книга. Наред със свои лични споделяния, спомени и впечатления, поднесени с белетристичен вкус, авторката е включила, в подходящ контекст, богата информация от различни области, която ще бъде интригуваща и полезна за широк кръг читатели.
Повествованието завладява със своята искреност и неподправеност. Начинът, по който книгата е написана, подтиква читателя да погледне към свои собствени лични моменти, да ги осмисли и преживее по-богато и пълноценно. Желанието на авторката е: “книгата да допринесе всеки един човек да се опита да потърси нови светли пътеки за още повече красота и хармония в живота си”.
Засегнат е въпросът за взаимоотношенията родител – дете, за родовото чувство. Написаното стимулира към по-дълбок поглед по въпроса за мисията на родителя и неговата жертвоготовност.
Представено е родословното дърво на четири рода (на два от тях – в оригинална таблична форма), някои от които са излъчили изтъкнати представители на науката, изкуството и държавното управление.
Интересна е информацията за слабо известния на нашите съвременници Съюз “Юнак”, създаден в края на XIX в. и съществувал до началото на 40-те години, който е изиграл важна роля за патриотичното възпитание на българската младеж. Разказано е за Дружеството на южнобългарските художници, тъй като вуйчото на главната героиня е един от неговите основатели.
Читателят ще може да се запознае с основни данни за родословното дърво на Васил Левски по линия на неговия баща Иван Кунчев. Ще може да научи също така за един малко познат, но с големи заслуги възрожденец, организирал в гр. Шумен, макар за кратко време, първата самостоятелна българска власт по време на османското владичество.
В книгата могат да се намерят интересни щрихи за живота и дейността на двама наши съвременници – представители на висшия ешалон (с различен “цвят”).
Динамичен и въздействащ е разказът за въздушните нападения над България по време на Втората световна война със самолетите B-17 “Flying Fortress” (“Летяща крепост”). Този въпрос е слабо застъпен в българската историография. (“Летящите крепости” са създадени от гениалния български изобретател, авиоконструктор и летец Асен Йорданов и по ирония на съдбата десетина години по-късно бомбардират собствената му родина).
Интересуващите се от везбеното творчество ще открият образци на везбена орнаментика, за които е включен отзив на специалист изкуствовед.
Книгата е написана увлекателно и представлява интерес за максимално широка читателска аудитория.

Светла Е. Теодорова е завършила атомна физика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализирала е биофизика и е работила като научен сътрудник по биофизика в Секция “Биофизика” към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при Българската академия на науките. Има признати приноси в областта на математичното моделиране на биологични процеси. Почти всичките й научни статии са в престижни международни списания. Автор и съавтор е на глави в научни книги, издадени в САЩ и Англия. Съавтор е на две биографични монографии за изтъкнати български учени. Автор е на две научно-популярни книги и съавтор на една такава книга. Автор е на редица научно-популярни и публицистични статии в българския печат.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]