Кентавъра

Автор: Здравка Димитрова

Коментари: 12

Издател Сиела
Брой страници 414
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 350 грама
Размери 14x20
ISBN 9789542817338
Баркод 9789542817338
Категории Разкази и новели. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

За авторката... от нея

В тази страна бях принудена да свиквам с неща, които не харесвам и да отвиквам от неща, които са моята същност. И изобщо...
Копнеех да се върна у дома, на работата си, където се чувствам силна.
И неусетно, необяснимо и непоправимо се влюбих в тази топла земя, в нейната омайваща хубост, в нейните сърдечни хора.

В годините, когато бяхме в Мозамбик, от множеството племена се раждаше един народ. Историята го създаде. Тя ще го преведе през Ада и ще го съпровожда до добрия бряг.

от Ника / дата: 09 мар 2021

Купих си книгата заради добрите отзиви тук, но бях шокирана ор безинтересните истории и глуповатите сюжети. Единствената емоция, която предизвика в мен беше отегчение. Не мога да повярвам, че една боза може да бъде толкова хвалена толкова много.

от Инж. Росица Балтова / дата: 01 мар 2016

Попадайки в този непознат за нас свят,останах с хубавото чувство,че така написаното те докосва до един необикновен,чувствен живот ,на
все едно друга планета!Такива картини,пъстра природа,добри хора ние не знаем!Тази книга е чудно откровение на авторката!С пожелания за много творчески ентусиазъм !

от Магдалена Шишкова, д-р на филологическите науки: / дата: 29 фев 2016

Книгата „Кентавъра” оттласква познавателните хоризонти на съвременния български читател надалече и нашироко; носи богати знания за един малко познат свят. Тези знания са постигнати от авторката чрез упорита проучвателна работа. Но информацията е поднесена не дистанцирано и хладно, а с вълнуваща съпричастност и съизживяване. Книгата привлича чрез множеството асоциации и паралели – по линия на сходствата и по линия на контрастите.
Безспорно нейно достойнство е успешно откритата композиция: модерна, раздвижена, функционална. Естествено се преплитат и преливат едно в друго историко-познавателното, актуално-политическото и автобиографичното изповедно начало. Това прави възможно да се прехожда неусетно от широките територии на науката към съкровените територии на авторското „АЗ”.
Така Здравка изгражда една съвременна и модерна публицистика, бих я нарекла импресионистична публицистика, разчитаща едновременно на журналистическите послания и на внушителността на импресията, на непосредното впечатление, вълнението, преживяването.

от Мими Тилева, библиотекарка / дата: 13 яну 2016

Купих си книгата от борсата още през лятото. Четох я с удоволствие. Написана е изповедно, като разговор лично с мен. През ноември научих от пресата, че "Кентавъра" е номинирана за годишна награда на Съюза на българските журналисти "Почетна значка "Златно перо". Зарадвах се, макар че не познавам лично авторката.
Пожелавам Ви по повод новата 2016 година много здраве, мила госпожо Димитрова. И нови творби!

от Здравка Димитрова / дата: 04 яну 2016

Няма нужда да казвам каквото и да е след вашите думи, приятели. Похвалихте ме повече, отколкото мога да понеса!

от Атанас Тончев / дата: 04 яну 2016

След великолепната си книга "Срутено небе", в която Здравка Димитрова превърна едно нашенско село в огледало на днешната ни българска същност, сега тя ни въвежда в различен свят, на хиляди километри от нас чрез новата си творба, загадъчно и метафорично наречена "Кентавъра". Книгата е много интересна и увлекателна, с огромна познавателна стойност. Документалният материал, който лично е събирала и проучвала, е предаден много образно, обогатен от личните й впечатления, давайки простор на умела смесица от реалност и фантазия, та дори е намесена и съдбата.

от Краси Борисова / дата: 04 яну 2016

Преди да отвориш "Кентавъра", те привлича елегантният вид на корицата. Надникнеш ли в нея, те срещат къси разкази, графики и стихове. Зачетеш ли я, искреността на авторката те повежда по пътеката на собствените си преживявания в една далечна страна, в едно чуждо за нас време. Среща ни с хора, които ни очароват с характерите и сърдечността си. Природата и екзотиката на тази страна са описани с приповдигнат тон на емоционалната оценка и същевременно ни насочват да размишляваме върху човешката природа и съдба.

от Савка Николова / дата: 04 яну 2016

Срам не срам, думата Мозамбик никога не е привличала интереса ми. Посегнах към книгата, защото възхищението ми от "Срутено небе" (книгата на Здравка, която излезе миналата година) още не е стихнало. И защото познавам нейното изключително уважение към журналистиката и литературата. И към читателя! А към цялостния й характер и специално към интелектуалната й енергия имам респект.
Тази книга не е репортерски или писателски "проект". В нея Здравка просто е разтворила сърцето си. Всичко е преживяно. И се преживява от читателя.

от Илина Арнаудова / дата: 04 яну 2016

Мозамбик е възкръснал за нов живот под съзвездието на Кентавъра, в чиято символика авторката влага цялостния смисъл на книгата. Показва ни като едно цяло мислещия човек и първичната сила на коня. "Кентавъра" е книга за разпада на колониализма в Африка, за възкресението на стародавни племена, на древна култура. Както и за природните хубости на тази страна,за пътешествия по романтичните брегове на Индийския океан.

от Величка Митева, пенсионерка от Разград: / дата: 29 окт 2015

Знам твърде много за Африка, интересувала съм се, чела съм. Въпреки това от всяка страница на тази книга научавах нещо ново. Поднесено интелигентно. И занимателно. И толкова откровено!

от Пенка Керемидчиева от Русе, художничка / дата: 29 окт 2015

Тази книга ме отведе в Африка, в един вълшебен свят, за който съм мечтала цял живот. Благодаря на авторката. И "Браво!" за начина, по който е написала Кентавъра!

от Елена Влашка, публицистка: / дата: 19 сеп 2015

...Но главното е онова съкровено докосване до човека и неговото обкръжение, разговорите на авторката с обикновени люде и с изтъкнатите писатели, художници, архитекти на Мозамбик като Жозе Кравейриня, Руй Ногар, Малангатана, Алберто Шисано... До тях можем да се докоснем и в прекрасния цветен фотоалбум, и в корицата на "Кентавъра", оформена с картина на Малангатана.
Редом с тези разкази върви сложната конструкция на едно общество, което като нашето след промяната, върви по кривулиците на намеренията, за да стигне доникъде. Или по-скоро до дивия капитализъм, в който бивши апаратчици на "новото общество стават милиардери

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]