Великите сили и България Т.1: Примирието между СССР, Великобритания, САЩ и България (януари - октомври 1944 г.)

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател АИ Проф.Марин Дринов
Брой страници 444
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 729 грама
Размери 17x24
ISBN 9789543227853
Баркод 9789543227853
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Книгата е том първи от поредицата "Великите сили и България 1944-1947 г."

Преди 70 години, след настъпилите през лятото и есента на 1944 г. коренни промени във военно-стратегическата обстановка в полза на антихитлеристката коалиция, България е изправена пред необходимостта да търси възможност за по-безболезнено излизане от Втората световна война. "Голямата тройка" (СССР, Великобритания и САЩ) още от лятото на 1943 г. разработва перспективни планове за следвоенното устройство на света и за принципите, които те трябва да следват при прекратяване на военните действия с европейските страни – членки на Оста. Пример за това стават събитията, свързани с България.
В първия том "Примирието между СССР, Великобритания, САЩ и България (януари - октомври 1944 г.)" на двутомния документален сборник "Великите сили и България. 1944 - 1947" се обнародват документи, които разкриват преговорния процес и изработването на условията за подписване на примирие между Съюзните сили и България от началото на март до 22 октомври 1944 г.

Публикуват се вариантите на примирието, подготвени от Великобритания и САЩ (самостоятелни и съвместни) в периода март - август 1944 г., и от СССР - след 9 септември 1944 г. В сборника намират място дискусиите, водени между съюзниците по отделни клаузи на примирието, в частност относно изтеглянето на българските войски от гръцка и югославска територия, участието на българската армия във военните операции срещу Германия и признаването на България за съвоюваща страна, както и по повод отговорността на трите страни при осъществяването на контрол върху изпълнението на Съглашението за примирие, за ръководството (председателството) на Съюзната контролна комисия и др. Предадена е атмосферата, в която са водени преговорите, показани са сериозните противоречия между съюзниците, възникнали при обсъждането на условията за примирие във връзка със стремежа на всяка от страните да засили възможностите си за влияние в следвоенна България. Представена е позицията на българското правителство по предложените условия за капитулация преди и по време на подписването на Съглашението от 28 октомври 1944 г.

Включените в сборника документи са от българските (ЦДА – фондове на АМВнР, АМВР), руските (АВП РФ), английските (UKNAFO) и американските (NA – USA, RG59) архиви.

от петров / дата: 08 апр 2015

Предателството на "съюзниците "е ясно. Всичко се играе по предварителния сценарий. Нали за това "братските "армии си сътрудничеха и след 1945г. "Студена война", хайде де!!!!!!.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]