Мордекай: Катастрофалната картина

Автор: Кирил Бонфилиоли

Коментари: 1

Издател Сиела
Преводач Богдан Русев
Корици меки
Език български
Тегло 325 грама
Размери 14x21
ISBN
Баркод
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Казвам се Чарли Мордекай. Обичам картините, парите, мръсните вицове и пиенето.

Представителният, разпуснат, безнравствен търговец на изкуство на средна възраст Чарли Мордекай е затънал в проблеми до ушите. Инспектор Мортланд търси открадната картина на Гоя и си е навил на пръста, че Мордекай или я укрива, или знае къде е. За нещастие е прав. И още по-лошо, притежанието на картината започва да се превръща в голяма грижа за Чарли и неговия иконом-главорез Джок, защото група лоши хора с пистолети имат намерение много сръчно да им видят сметката…

от Rose the Hat vs. Jack Torrance / дата: 11 фев 2015

Чудесна е книгата! Чете се на един дъх. Нямам търпение за другите две части. :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

    „Мордекай: Катастрофалната картина“ на английския писател Кирил Бонфилиоли е приключенски хумористичен роман (изд. Сиела), който неотдавна беше и филмиран с Джони Деп в главната роля (и върху корицата на книгата). Търговецът на произведения на изкуството Чарли Мордекай притежава елегантен външен вид и душа на мошеник, има добри връзки във висшето общество, но също така и в лондонския ъндърграунд. Чудно защо полицейски инспектор Мортланд е заподозрял именно него като човек, който може да му даде информация относно една открадната картина от Гоя. Инспекторът, разбира се, не греши в преценката си, а на Чарли му се налага да се изправи срещу своята красива съпруга, безскрупулните представители на мафията и тайните служби, за да стигне до картината. Тази картина е ценна не само като скъпо произведение на изкуството, но и като източник на информация за укрито нацистко злато. „Мордекай: Катастрофалната картина“ е част от трилогия, излязла за първи път през седемдесетте години, за която Кирил Бонфилиоли твърди, че не е биографична, въпреки че той самият е търговец на картини, фехтовач и бохем. Неговият баща е от смесен италиано-словенски произход, а майка му е англичанка. Тя и неговият брат загиват в една бомбардировка през Втората световна война, докато той е имал късмета в този момент да си играе навън. Бонфилиоли описва Мордекай като неморален аристократ, надарен с голяма хитрост и неизчерпаемо чувство за хумор. Черен хумор. Англичаните са майстори в тази област. Икономът на Мордекай Джок е замислен като антипод на Джийвс от книгите на П. Г. Удхаус, колкото Джийвс е дискретен и добронамерен като иконом, толкова Джок е зловещ. Бонфилиоли се възхищава от Удхаус и навсякъде хвали неговите романи за разглезения аристократ. Икономът Джок е майстор-готвач (авторът разказва много за храната), бивш затворник, мълчаливец, леко пиян през цялото време и винаги готов да смачка нечия физиономия. За да бъде успешен бизнесмен, Мордекай се нуждае от главорез и Джок изпълнява точно тази функция. Кирил Бонфилиоли ни е забъркал взривоопасна смес в „Мордекай: Катастрофалната картина“.

от Хеликон

    „Мордекай: Катастрофалната картина” е първата книга от поредицата на Кирил Бонфилиоли с главен герой Чарли Мордекай. Това е една страшно забавна история с лек привкус на черна комедия и елементи на криминале. Тя е подходяща за почитателите на английския хумор, напомняйки Удхаус. Всяка глава започва с цитат от Робърт Браунинг, „с изключение на един, който е очевиден фалшификат“.
Тази книга върви с хубаво вино, може би портвайн „Тейлър“, реколта '31 или с чаша от добрия стар „Ърл Грей“, подправен единствено с най-елегантния порцелан, с който разполагате и няколко грама отлежало уиски. В нея са замесени аморален, алкохолизиран аристократ търговец на изкуство, верният му главорез Джок Страп, открадната картина, класически Ролс Ройс, разюзден милиардер, красива и фатална вдовица, няколко полицаи и специални агенти, както и високопоставени личности от Великобритания и САЩ с политически статут.
И така. Приключението „Мордекай: Катастрофалната картина“ започва на Острова с разпит на един джентълмен относно открадната картина на Гоя. Въпросният герой, разбира се и човекът от чието име се води повествованието, е не някой друг, а именно нашият многоуважаван Чарли Мордекай. И сега един ужасен бивш полицай иска да опетни безупречната репутация на гореспоменатия джентълмен, като го обвини в кражба. В крайна сметка се разбира, че всъщност заговорът срещу Мордекай е много по-мащабен и голям брой хора искат смъртта му. Последвалите събития можем да обобщим като кажем, че са, меко казано, смущаващи крепкото спокойствие на нашия герой. Той бива заплашван, измъчван, почти застрелян; цапардосан с твърд предмет по главата, изнуден да убие американски милиардер. Бива изнасилен по негови думи, макар че прелъстяването и съвкупяването (по собствено желание) с привлекателен, млад индивид от женски пол, не минава за изнасилване нито в Европа, нито в Северна Америка, нито където и да било по света. На това място в разказа настъпва кратък антракт, за да може читателят да си поеме глътка свеж въздух докато Ч. Мордекай размишлява над бързо надигащата се буря. Почивката обаче се оказва кратка и свършва грубо с появата на небесносин Буик и свистене на спирачки.
Преследването отново е подновено. Чарли и неизменният му спътник, верният Джок, преживяват не толкова кратки и изключително неприятни епизоди в задушен полицейски участък някъде в Тексас, оковани с белезници, пребити най-брутално и захвърлени в мизерна килия. Следващите събития в романа включват странен разпит, проведен от тъмни субекти, представящи се за агенти, още полицаи, млад и подозрителен милиардер, син на един друг вече мъртъв милиардер. Впоследствие и той намира смъртта си. Следва още преследване от властите, криене по миши дупки, което всъщност помага на Чарли да се завърне в родната Англия, но гонитбата продължава... Ммм, да... Всъщност преследването не спира. Дори в един момент от историята Чарли губи Джок, което лично мен много ме натъжи, защото този главорез всъщност е един от най-приятните образи в книгата, заедно със самия Чарли, който (може би трябваше да го спомена по-рано) е антигерой. Краят на гонението срещу почтения господин Мордекай е малко тъжен и разбираме, че това всъщност е история с морална поука, която обаче всеки ще трябва да извлече сам за себе си, след като я прочете.
В заключение ще кажа само, че книгата страшно много ми хареса. Тя съдържа всички онези елементи, които правят една история динамична и завладяваща плюс изтънчения хумор, който е като щипка ароматна подправка, която само възбужда читателския апетит за още.

Мариета Иванова, Хеликон - Русе