Герой по неволя

Автор: Марио Варгас Льоса

Коментари: 1

Издател Колибри
Брой страници 376
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 293 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191503186
Баркод 9786191503186
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

В своята най-нова творба с присъщото си майсторство и тънък усет за човешката природа и социалните катаклизми Варгас Льоса разказва паралелно две пресичащи се истории. Едната се развива в Пиура, където скромният собственик на транспортна фирма Фелисито Янаке е подложен на изнудване от неизвестни рекетьори, чиято поява е неизбежна наред с икономическия напредък и процъфтяването на града. Воден единствено от завета на баща си "Никога не се оставяй да те тъпчат", Фелисито се превръща в герой по неволя, отказвайки да се поддаде на натиска. В същото време влиятелният собственик на голяма застрахователна агенция Исмаел Карера в Лима не се поколебава да се опълчи срещу условностите на висшето столично общество и се жени за домашната си помощница метиска, с което отмъщава и на алчните си разглезени синове.

В романа присъстват и много от познатите ни герои на Варгас Льоса, а двама от тях, сержант Литума и капитан Силва, вкарват читателя в криминална интрига, която прави повествованието още по-увлекателно.

от Валентин / дата: 10 фев 2015

Варгас Льоса от начало до край. Разпознаваем стил, но точно това е най-ценното. Полифония от теми, мотиви и внушения!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Марио Варгас Льоса е едно от най-ярките имена на испаноезичната и латиноамериканската литература, много е казано и изписано за перуанския нобелов лауреат. „Герой по неволя (изд. Колибри) е единадесетият негов роман, който излиза на български език, а някои от другите му заглавия са „Раят зад другия ъгъл“, „Панталеон и посетителките“, „Мечтата на келта“. Както повечето латиноамерикански класици и Марио Варгас Льоса се вълнува от социалната тематика и от човешката природа и в Герой по неволя“ той не прави изключение от този стил. Съдбите на двама герои са предопределени да се пресекат. Фелисито Янаке е дребен бизнесмен, когото мошениците се опитват да рекетират, Исмаел Карера е богат собственик на застрахователна компания, който подготвя план за отмъщение на двамата си мързеливи синове, които желаят смъртта му. Фелисито и Исмаел са двама тихи бунтари, честни мъже, всеки по свой начин се опитва да противостои на предначертаната от обществото и политиците дребнавост и несправедливост и да живее живота си според своите лични идеали и представи за достойнство. Вдовецът Исмаел изненадва цялото висше общество на столицата с решението си да се ожени за много по-младата си домашна помощница. Когато двамата заминават на меден месец, гневът на синовете му се насочва към неговия стар приятел и служител Ригоберто. Още по-увлекателно става повествованието с появата на познати от другите книги на писателя герои – сержант Литума и капитан Силва. Те трябва да разплетат една интересна криминална интрига. Марио Варгас Льоса изгражда пред очите ни Лима и Пиура с ярки и плътни цветове не само като перуански градове, но и като един богат въображаем свят, населен с живи персонажи. Майсторът разказвач засяга такива теми като стремежа към успех със собствени сили, наследеното богатство, респекта в семейството, бащинството и синовното отношение, секса след 70 годишна възраст. Варгас Льоса успява да ни води през двете истории занимателно и интригуващо, старият писател не е изгубил умението си да очарова с думите си и „Герой по неволя“ ни убеждава в това.

от Хеликон