Божана Димитрова - кауза радио журналист

Автор: Ивайло Христов

Коментари: 1

Издател Зов-Комерс
Брой страници 192
Година на издаване 2015
Корици твърди
Език български
Тегло 501 грама
Размери 14x22
ISBN
Баркод
Категории Биографии. Генеалогия, Художествена литература, Книги

Доц. д.н. Ивайло Христов е преподавател в УНСС по "История на българската журналистика" и "Народопсихология". Автор на петнайсет книги за бележити културни дейци: Леда Милева, Николай Хайтов, Марко Семов и други. Последният му труд "Българският национален характер" е посветен на промените в душевността на нашия народ.
Преди две години решава да напише книга за радиото, да превъзмогне отказа и колебанията на Божана Димитрова. И ето, в навечерието на осемдесетгодишния радиоюбилей се връщаме към изреченото от доайена на българската радиожурналистика проф. Веселин Димитров още преди десет години.

... Устремното слово на Божана Димитрова е било винаги устремено към ефира, подчинено на прастар девиз - От човека за хората. Едва ли някога тази българска радиожурналистка е мислила с толкова силно звучащи думи. Но нейната силна интуиция за човешкото у хората хармонира с девиза за човеколюбието. Истинските радиожурналисти пишат крайно рядко, още по-рядко публикуват написаното, а още по-малко или никак не пишат за себе си. А ето в годината 2004-та, Божана се осмели да направи такова четиво, нарече първата своя книга "Фрагменти". Къде шеговито, къде сериозно й казах като редактор да добави на корицата книга Едно. Не пожела. Сигурен съм, че ще има книга Втора за радиото, за всичките нейни много години в радиото...
Почти пророчески думи, прибавя авторът Ивайло Христов в края на такава книга Втора и държи на заключението на професора: В библейската притча за талантите е казано, че те не бива да се пропиляват. И още нещо е завещано там: "Не крийте светилника под одъра!"

от Цветанова / дата: 22 яну 2015

Как е възможно да се дава думата на подли доносници като агент "Цветанова".
Сведение от агент Цветанова има от март 1976 за начина, по който журналистите отразяват 25 конгрес на КПСС. Пак от това време има донесение за настроенията в радиото преди 11 конгрес на БКП. От юли 1977 година има информация за срещите на Димитрова с колеги от регионалните радиостанции. В рапорт на офицера за свръзка от ноември 1977 г. пише, че тя предала на шефа си в радиото анонимно писмо, което получила от българин зад граница. В него пишело, че той правил картотека на българските журналисти, които биха го последвали в чужбина. Името на Божана било на четвърто място.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]