ABBA. Любов, триумф, раздели

Автор: Георги Тошев

Коментари: 2

Издател Сиела
Брой страници 216
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 956 грама
Размери 24x22
ISBN 9789542816331
Баркод 9789542816331
Категории Книги за музика, Изкуство, Книги

Историята на "Абба" - най-известната поп група в света!

Тази книга е пъзел, а може би кръстословица, която едва ли ще реша изцяло. Ще започна не от триумфа на "Абба", а от днешния ден на Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид. Историята на "Абба" не е сензация! Тя е обикновена среща на необикновени таланти. Те преживяват своето лично Ватерло, но не се оставят то да бъде единствено. Историята им наподобява филм. Не холивудски, а шведски. В нея съжителстват елементи от великата северна сага, преплитат се триумф и трагедия, богатство и бедност. Спомнете си Нора на Ибсен или госпожица Юлия на Стриндберг. Каквото и да им се случва, те успяват да преодолеят себе си в преследването на своите мечти. Подобно на филмите на един друг велик швед, кинорежисьора и драматурга Ингмар Бергман, във филма на "Абба" има и болка, и светлина, и мрак, и така характерните за Севера неистовост и последователност.
Историята на Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид е дълбоко лична. Но тя има и своята публична страна. След 1974 година, когато никому неизвестните шведи печелят в английския град Брайтън наградата на песенния фестивал "Евровизия" с парчето "Waterloo", животът им става твърде публичен. Той вече не им принадлежи изцяло, защото каквото и да правят оттук нататък, то ще бъде следено, коментирано, често изопачавано от медиите в целия свят. През 2006 година при първата ми среща с Фрида в швейцарското градче Цермат, където живее през последните години, тя ми каза: "Да бъдеш публичен, значи да си готов да споделяш с другите!".

"Може би не всеки дом в Швеция има Библия, но със сигурност ще намерите поне един албум на "Абба"."
New Musical Express

от Маргарита Дойчинова / дата: 09 дек 2014

Според мене, първият коментар е написан от истински фен на АББА. За съжаление, не познавам много такива, защото знаем, че всички обичат АББА. Мнага бих искала да разговарям с такива истински почитатели на великите шведи! Утре ще си купя книгата, която очаквах с нетърпение.

от George / дата: 07 дек 2014

Книгата на Георги Тошев е увлекателно четиво. Написана е както за дълбоки познавачи на историята на групата, така и за обикновени фенове. Дори тези, които са чели внимателно дебелата книга на Карл Магнус Палм, ще намерят интересни нови – и дори вълнуващи – детайли, при това за всеки един от четиримата музиканти. Авторът може да бъде поздравен за куража да пише по тема, за която е в обективно по-неизгодни позиции от други хора. Едва ли българска (или всякаква друга нешведска книга) би постигнала повече от това, което четем тук. Достойнство на текста е и неговата голяма прецизност – дребните фактически грешки са незначителен брой. Че Бьорн в същност е казал на Уве „Нищо не е твърде щуро (wild)”, а не „широко (wide)”, не е беда. Още по-малко значение има малко несигурното изписване на някои шведски имена. Фактът, че фамилното име на втората жена на въпросния е написано по два различни начина в различни глави на книгата дори може да предизвика известно злорадо задоволство у всеки твърд фен. Преводите на всички цитати са добре обмислени и придобиват ново убедително звучене на български език. Най-хубавото нещо в тази книга може би е общото впечатление, което авторът волно или неволно създава у читателя – фен и познавач или не, съвременник или не. А то е, че успехът на тези четирима талантливи творци се дължи на много тежък сизифов труд, дългогодишна борба срещу културни предразсъдъци към всяка страна с неанглоезична култура, вяра в собствените сили, уважение и познаване на собствената културна традиция, най-сетне: удоволствие от това, което работиш всеки ден. И накрая, въпреки всичко, плащаш висока лична цена за успеха си. Георги Тошев трябва да бъде поздравен и за добре избраната лична дистанция – с респект към четиримата легендарни творци, със симпатия, с познаване на историята, но без раболепие и захаросан възторг. Една истински културно написана книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]