Лавина

Автор: Блага Димитрова

Коментари: 5

Издател Хермес
Брой страници 344
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 385 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542614050
Баркод 9789542614050
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Исках да те нямам завинаги, а не да те имам за кратко."

„Лавина“ е роман за човешките взаимоотношения, за страховете, за приятелството и любовта, разказан ни през погледа на група алпинисти. С голямо майсторство Блага Димитрова ни рисува величието на планината, разказва ни за страстта на катерачите към адреналина и за желанието им да я покорят, да влязат в досег с висините.
Блага Димитрова ни повежда към една вселена от дълбоки чувства и силни усещания, които се изсипват над нас като лавина. Залива ни усещане за радост, тъга, страх, еуфория, изнемога... без значение дали сме стъпвали някога в планината или не. „Лавина“ е роман, който отваря сетивата ни за красивото, за смисленото, за любовта.

Ние сме онова, което прави от нас любовта.
Срещне те стар познат и се провикне:
– Какво става с теб? Не мога да те позная!
Ние сме онова, което кара другите да кажат: – Не си ти!
Ние сме онова, което кара самите нас да се изплашим:
– Какво става с мен? Не мога да се позная!
Всичко онова, което ни сковава в собствени граници, не сме ние.
Ние сме, когато станем своята противоположност.
Когато се изскубнем от верижката и изненадаме себе си.
Ние сме онова, което прави от нас любовта.

Ключови думи: Ден на майчиния език, Книги-филми, Когато се раждаха шедьоврите, От страниците до екрана

от Борислава / дата: 27 фев 2017

Уникална книга... за този, който разбира...

"Най-големия риск поемаш, когато се раждаш на този свят човек.
Предстои ти всичко.
И най-грозното: да бъдеш унизен.
И най-мъчителното: въздух да не ти достига.
И най-свирепото: жив да бъдеш изгорен.
И най-неприемливото: да ослепееш.
И все пак, ти си се родил човек и си длъжен до края да защитиш това свое право, дори ако се наложи с цената на мъчения и смърт. И с цената на най-тежката агония: задушаване. И с цената на зрението.
Това, че си се родил човек, е най-върховното задължение, което си поел.
Дори със самата смърт трябва да устоиш раждането си като човек."

от Ваня Хинкова / дата: 16 ное 2016

"Спи със залепени бели клепачи. Нищо не видял, нищо не чул. Неопетнен. Спи като побелял младенец. Може така и пролетта да проспи. Но щом го прекоси една дръзка стъпка, но щом го прониже един волен вик, в миг се събужда лавината. Жилва го завистта. Тихият беловлас сняг с потрес си спомня своята младост."

Блага Димитрова, "Лавина"

от Вероника / дата: 22 юли 2016

Невероятна книга! Дълбинна и красива.

от Администратор / дата: 09 яну 2015

Към настоящия момент книгата е налична в Хеликон - Велико Търново.

от Коси / дата: 08 яну 2015

налична ли е в книжарница хеликон Велико Търново, бул. В. Левски? :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 


Най-тихо е там, където е паднала лавина.“


Същото важи и след „Лавина“-та на Блага Димитрова. Защото те засипва и преобръща с кратките си и ясни истини за човека и света – толкова проницателни, смислени и силни, че оставаш без дъх. Като затрупан от лавина. Това е изключителна книга за четене и препрочитане. И поредно доказателство, че тази българска писателка е от световна величина.


Тук прозата на Блага Димитрова е уникална с поетичното си и многозначно звучене, с възможността да видиш пропастите и върховете вътре в човека. На пръв поглед историята е за 16 алпинисти, които предприемат едно необмислено изкачване с цел да покрият норматив, за да бъдат одобрени за Памир. В това начинание липсва само един – Деян, най-опитният, който не одобрява действията на другарите си. Неговото място е заето от напълно неподготвен човек – Слав, който се включва на шега и запечатва с камерата си последните часове от живота на покорителите на върхове.


С всяка следваща страница се разкрива какво всъщност споява и разединява групата. „Лавина“ е като учебник по взаимотношения между хората, където индивидът е като малка Вселена, а групата като цялостен организъм.


Всеки един от тях бяга от живота си долу, за да поеме, макар и за кратко, усещането за свобода, простор и предизвикателство там горе.


Това е книга и за любовта, приятелството, самотата, отговорността, вината, смъртта...


Преди всичко „Лавина“ е книга за себепознанието.


Препоръчвам и филмовата версия, която също заслужава внимание.Най-тихо е там, където е паднала лавина.“

Същото важи и след „Лавина“-та на Блага Димитрова.
Защото те засипва и преобръща с кратките си и ясни истини за човека и света – толкова проницателни, смислени и силни, че оставаш без дъх. Като затрупан от лавина.
Това е изключителна книга за четене и препрочитане.
И поредно доказателство, че тази българска писателка е от световна величина.
Тук прозата на Блага Димитрова е уникална с поетичното си и многозначно звучене, с възможността да видиш пропастите и върховете вътре в човека.
На пръв поглед историята е за 16 алпинисти, които предприемат едно необмислено изкачване с цел да покрият норматив, за да бъдат одобрени за Памир. В това начинание липсва само един – Деян, най-опитният, който не одобрява действията на другарите си. Неговото място е заето от напълно неподготвен човек – Слав, който се включва на шега и запечатва с камерата си последните часове от живота на покорителите на върхове.
С всяка следваща страница се разкрива какво всъщност споява и разединява групата.
„Лавина“ е като учебник по взаимотношения между хората, където индивидът е като малка Вселена, а групата като цялостен организъм.
Всеки един от тях бяга от живота си долу, за да поеме, макар и за кратко, усещането за свобода, простор и предизвикателство там горе.
Това е книга и за любовта, приятелството, самотата, отговорността, вината, смъртта...
Преди всичко „Лавина“ е книга за себепознанието.


 


Препоръчвам и филмовата версия, която също заслужава внимание.


Любина Йорданова, Хеликон Русе

Блага Николова Димитрова е родена на 2 януари 1922 г. в Бяла Слатина в семейство на майка учителка, а баща юрист[1] и израства в Търново. През 1941 г. завършва класическа гимназия в София, а през 1945 г. - завършва славянска филология в Софийския университет. През 1951 г. защитава дисертация на тема „Маяковски и българската поезия“ в Литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Дълго време се занимава с редакторска, преводаческа и обществена дейност.

На 2 май 2003 г. след сериозно онкологично заболяване и тежък инсулт издъхва една от най-големите български поетеси.


Блага Димитрова започва да пише още като ученичка (Класическа гимназия, София), литературните и интереси я подтикват да запише славянска филология в СУ, а по-късно докторантура в Литературния институт „Максим Горки“. За първото си романово произведение, Бл. Димитрова черпи впечатления от строежите в Родопите, където тя отива след като 8 години работи като редактор на списание Септември (1950-1958). Този и роман - "Пътуване към себе си" се нарежда сред най-добрите и творби, наред с "Отклонение", "Страшният съд", "Лавина" и забраненият по време на тоталитарния режим роман "Лице". През 1987 година участва в създаването на "Литературно-художествен кръг – 39-те". Между 1987 и 1989 година и е забранено публикуване на творбите и? заради десидентските и? възгледи и дейности.

Признание за дейността си като писател Бл. Димитрова получава с удостояването с множество български международни литературни награди и отличия, включително орден "Стара планина" - първа степен. Романът и Лавина е филмиран през 1981 година, а през 2003 е издаден 1 т. от нейните съчинения, като предстоят да излязат и останалите 22 тома.