Държавата

Автор: Платон
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Преводач Александър Милев
Брой страници 510
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 756 грама
Размери 15x22
ISBN 9786191525133
Баркод 9786191525133
Категории Антична литература, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Държавата“ (380 г. пр.н.е, на гръцки: ????????, Политея), от Платон, е сократически диалог за природата на реда и справедливостта, и характера на праведния град-държава и на праведния човек. Диалозите, между Сократ и различни атиняни и чужденци, обсъждат смисъла на правосъдието и изследват дали справедливият човек е по-щастлив от несправедливия, като предлагат общество, управлявано от философи-царе и стражите; оттук идва първоначалното древногръцко име на „Държавата“ - ???????? (Управление на града-държава). Освен това, в диалозите си класическият гръцки философ Платон обсъжда теорията на формите, безсмъртието на душата и ролите на философа и поезията в обществото. „Държавата“, най-доброто произведение на Платон, се е доказала, като едно от най-влиятелните произведения в сферата на философията и политическата теория.

Макар и да не представлява строго литературно произведение, Платоновата "Държава" се счита за първата утопия.

Ключови думи: Вдъхновяващи идеи, Осмели се да прочетеш, За учителя с любов, Книги, които оформиха съвременния свят, Дестинация Гърция, Най-хубавият подарък, Светът вчера, днес и утре

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Един от най-известните диалози на Платон е „Държавата“. Написани в началото на IV в.пр.Хр., във фундаменталния труд, смятан за първата утопична творба в историята, Сократ бистри смисъла на въпроси, които вълнуват обществото и до днес. Сред тях например е: Справедливият човек по-щастлив ли е от несправедливия?
В диалозите, които правят зрим метода на Сократ, в процеса на дирене на истината Платон нищи теорията за формите, безсмъртието на душата и ролите на философа и поезията в обществото, като отделя специално внимание на това какви трябва да бъдат идеалните управители.
Българското издание е в превод от старогръцки език, дело на големия филолог проф. Александър Милев.

От издателството