Под сянката на Сталин и Хитлер Т.1: Началото на Втората световна война в Европа

Автор: Пламен С. Цветков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Нов български университет
Брой страници 724
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 1160 грама
Размери 19x23
ISBN 9789545358364
Баркод 9789545358364
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Какво е Втората световна война? Кога започва? Тези на пръв поглед елементарни питания изпъкват с учудващо многообразие на своите отговори. В сравнение с Първата световна война Втората е обект на много по -непримирими становища както в публичното пространство, така и в специализираната книжнина. Твърде много са и изкривяванията, субективизмът и преднамереното прикриване на основни факти. Мнозина са убедени, че е Европа Втората световна война започва с нападението на Германия срещу Полша, докато в действителност Полша е нападната в разстояние от 17 дена най-напред от Германия, а след това и от Русия. При това малцина например знаят, че съветско-нацисткият съюз, сключен с пакта за ненападение на 23 август 1939 г., започва да действа като най-тясно бойно сътрудничество още в първите часове от нахлуването на "вермахта" на 1 септември.

На началото на Втората световна война в Европа е посветен именно първият том от поредицата за съдбата на европейските народи по време на съюза между Сталин и Хитлер. Проследени са подялбата на Полша между Третия райх и Съветския съюз, съветската окупация на Естония, Латвия и Литва, както и титаничното , но за момента несполучливо усилие на Сталин да завладее Финландия.
За автора
Пламен Симеонов Цветков е професор по нова и най-нова история в Нов български университет. Автор е на редица книги и статии, сред които е двутомното проучване на балканската история от българска гледна точка, публикувано в САЩ, двутомната история "Европа през XX век", "Светът през XX век", както и монографията "Народностно потекло и национално самосъзнание" и "Светът на мегамитовете", развенчаващи редица митове, дълбоко вкоренени в българската историческа памет.

от Антидот / дата: 07 дек 2015

Т.н. професор, вече покойник ,престана да замърсява средата в която живееше и "твореше". Безвремието в което се изявяваше му предостави възможността да "твори" тук,вместо да се крие някъде на Запад,както правеха някои негови събратя предатели. Само новоизлюпени "интелигенти" с ограничени познания по история му се възхищаваха.

от Ангел Николов, историк / дата: 07 дек 2015

И защо не ти харесва бе комдос(егати псевдонима?)
Чувал ли си поговорката: "Само глупакът не си променя мнението!"

от комдос / дата: 02 яну 2015

Пламене, всичко добре, ама ето това хич не ми харесва, човече:

Советская политика коллективной безопасности и балканские страны 1933-1935 гг. / Цветков Пламен Симеонов. - Москва: Изд-во Моск. ун-та, 1980 фонд: КХ, шифр: Ав 6 /2759, инв. №: 0370865

А и с тези твои родители, кадрови служители на ПГУ-ДС, направо се чудя що за съвест имаш!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]