Черна книга на българската корупция

Автор: Николай Янев

Коментари: 4

Издател Изток-Запад
Брой страници 228
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 310 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191524914
Баркод 9786191524914
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Черната книга разкрива случаи на корупция, които ни показват едно парадоксално явление: наричат я българска, но се случва в сделки с големи европейски фабрики.

В началото на ХХ век те продават машини и оръжие: като „гнилите вагони“ за железниците и патроните за армията, купени в нагласени търгове от генералите с прякори „Шарл“ и „Жан“. Посредникът на Антантата Де Клозие привидно спекулира с жито, а в действителност търгува с подкрепата на политиците, които лобират за неговите сделки.

Преследвана от строги правила, корупцията избуява тъкмо там, където забраната е най-силна (двата ембаргови режима срещу бивша Югославия и Ирак). А когато държавата иска да засили някой обявен за важен сектор, в тази комфортна ниша се настанява корупцията, която го отслабва (фирмите на разузнаването „Тексим“ и ИНКО завършват безславно въпреки огромния ресурс и привилегиите, с които разполагат).

Най-голямото поражение корупцията нанася не в сферата на финансите (щетите за хазната са поправими); далеч по-тежки последствия имат играта с доверието, злоупотребата с наивността на хората. И още нещо важно: в нейната сянка винаги стои войната. Патронената афера е извършена в очакване на Балканската война, заемът на „Дисконто“ и житото на Де Клозие са пролог към Голямата война. „Тексим“ се ражда от Алжирската война; на фронтовете на Студената война работят ограбените фирми на разузнаването; печалбите на ембаргото стават възможни в битката за иракския петрол и наследството на Югославия.

Разбулването на илюзиите, с които се облича тази цинична действителност, е следствие много повече на разкази на очевидците, отколкото на работата на съда. И това е достатъчно основание да припомним и подредим техните свидетелства в този сборник случаи.

от колега / дата: 17 юни 2015

Абсолютно съм съгласен с № 3. Книгата на доц. Пенчев от УНСС наистина е много ценна с цялата документална база и библиография, която използва. И бях много изненадан този понеделник, когато по БНТ, в предаването "История.бг" темата беше за корупцията и за т.н. държавни съдилища на корумпирани бивши български управници, защо не беше поканен до. Пенчев.

от Внимателен читател / дата: 16 юни 2015

Засега най-добрата книга за българската корупция в миналото за мен е тази на Пенчо Пенчев. Ще видя и тази какво представлява

от четящ / дата: 02 яну 2015

"Големият" труд на Кънчо Кожухаров ли? Вие наред ли сте? Двете "книги" за корупцията на К. Кожухаров са пълна боза, те могат да служат единствено за пример как НЕ ТРЯБВА да се пише по тези теми. Скучни, неаргументирани, празнословни, повърхностни и много незадълбочени - това са книгите на Кожухаров, които ни препоръчвате. Но книгата на Янев е от друг калибър - там всичко е документално и солидно поднесено. Няма да е зле, ако К. Кожухаров попрочете поне малко повече книги, извън собствените си блудкави творения, та белким се понаучи на нещо.

от Гранд Козарин / дата: 13 сеп 2014

Автора да се поучи от големият труд на експерта К.Кожухаров и после да започне да излага своите свхащания!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg