Зад вратата на залеза

Автор: Антоанета Николова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Брой страници 48
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 105 грама
Размери 12x21
ISBN 9786191860449
Баркод 9786191860449
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Ако щете вярвайте, тези стихове ме раздърпаха и гласът ми се разтрепера, докато ги четях на глас. Новата книга на Анатоанета Николова е като нея – чудесна, нежна, естествено захласната, пробождаща със сърдечната си чистота и читавост. Тук всичко е пронизано от светла тъга, лилава споделеност, добросъвестна доброта, почтена недоисказаност, наивност на дете, приказност, изящен рисунък и още по-изящно лирическо поведение. Това е някаква носталгия по бягствата от себе с, и по завръщането у себе си, градска меланхоличност, която не е за всяка личност.


Антоанета Николова в стиховете си е ту същество от съществен вид, ту знак за опасна крехкост и чупливост, ту качествена липса на количество. Важно е, че в тази поезия Бог говори не само чрез своите ангели, а чрез нея дава своето тихо сражение срещу сатанинска съпротива. И най-недовършеното стихотворение в тази книга е по-съвършено от изгарящото изговаряне, но що да стори Антоанета Николова, тя не е виновна, че е от друга духовна материя, от другата раса, задаваща се зад хоризонта на добротата и съпричастието!

Румен Леонидов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Родена на 26.06.1961 в гр. София. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски\" с дипломна работа на тема: „Съвременната екологична криза и отношението към природата в източните и западните култури\". Този проблем продължава да изследва като аспирантка в секция „философия на религията\" към Института по философия при БАН. Защитава дисертация на тема „Екология и религия\", в която отделя особено внимание на даоизма и дзен-будизма. Във връзка с интересите си към Изтока изучава старокитайски език в Центъра за източни езици и култури.
Преподавател е по Източна философия в ЮЗУ „Неофит Рилски\", Благоевград.
Автор е на редица статии върху далекоизточната религия, философия и поетика. Преводач е на много книги с духовна и научна тематика, най-значима сред които \"Автобиография на един йогин\" от Парамаханса Йогананда. В съавторство със София Катърова превежда сборник със старокитайска поезия \"Поезия на планините и водите\" (2003). Автор е на поетичните книги „Втечнена светлина\" (1994), „Приказки за същества без име\" (1998) и „Зелено/Огледало\" (2003).
Участвала е в семинара \"Екология и теология\" в Шумахеровия колеж в Англия и конгреса \"Науката и изкуството пред прага на 21 век\", проведен в Индия.