Седем братя и една сестра

Автор: Пол Гобъл

Коментари: 7

Издател Изток-Запад
Брой страници 32
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 135 грама
Размери 20x25
ISBN 9786191523733
Баркод 9786191523733
Категории Приказки, Литература за деца и юноши, Книги

„Седем братя и една сестра“ е първата публикувана на български език творба на Пол Гобъл. Великолепно преразказаните и оригинално илюстрирани индиански истории и легенди са негова запазена марка вече 45 години. Книгите му имат безброй почитатели сред всички възрасти в десетки страни по света, но малцина знаят, че техният автор не е роден в американския Запад, а във Великобритания.

Пол Гобъл открива магията на природата още като дете. Оттогава са и първите му опити в рисуването, окуражавани от майката на момчето. Тя му чете книгите на Ърнест Т. Ситън и Арчибалд Билейни, по-известен с индианското име Сивата Сова. Пол е силно заинтригуван от коренните жители на Северна Америка, техния традиционен бит и светоглед. Когато попада на творби за живота на знаменития лечител и прорицател на сиуксите Черния Елен, интересът му към индианците се превръща в любов за цял живот.

През 1959 г. Гобъл пътува до САЩ. Там гостува на няколко племена, участва в индиански празненства, посещава музеи и исторически места. През 1969 г. излиза първата му книга „Разказът на Червения Ястреб за последната битка на Къстър“. В нея Пол Гобъл представя своя неповторим стил на илюстриране, както и таланта си на разказвач. Всеки детайл от нарисуваните цветя, птици, индиански облекла и предмети е верен на природния или културно-исторически оригинал. Следват още редица творби, които утвърждават името му едновременно като новатор и пазител на старинни истории, предания и умения.

През 1977 г. Гобъл окончателно се премества в САЩ. Ритуално осиновен от правнука на известния сиукски вожд Червения Облак, той получава името Малкия Гръм. Детските му интереси го отвеждат далече – и в пряк, и в преносен смисъл. Книгите му получават признанието на милиони читатели; те му донасят „Кейлдкот Медал“ и други престижни награди, а преди всичко – обичта и възхитата на малки и големи. Индианците смятат Пол Гобъл за човек със специална дарба, който чрез магията на словото и майсторството на картините си разкрива красотата на природата, на старите легенди и традиции по един вълшебен, но и разбираем за всички начин. Днес той живее със съпругата си Джанет в Рапид Сити, близо до свещените за много племена Черни хълмове в щата Южна Дакота.Творбите на Пол Гобъл са прекрасно съчетание на автентични модели и съвременно художествено майсторство.

Ню Йорк Таймс

от Драгомир Динов / дата: 06 май 2014

Имам по-голяма част от книгите на Пол Гобъл на английски, включително "Her Seven Brothers" както е в оригинал името на "Седем братя и една сестра" на Изток-Запад и смятам, че българският и превод е не само много добър, но и печата и всичко останало около книгата е изпълнено на високо ниво.

Както беше казано в едно от предишните мнения книгата е на автор, който отлично познава хората за които пише, приет е сред тях като свой и вече много години наред се радва на голяма популярност в много страни по света. Мнения от по една дума твърдящи, че книгата е "Слаба" са не само несериозни и неточни, но и съвсем погрешни.

Книгата излиза на български със съдействието на БИООК - Българското Общество по Индианистика, което е гаранция за прецизност и задълбоченост, когато става въпрос за материя свързана с племената на Северна Америка.

Изборът на Изток-Запад за издаване на книгите на Пол Гобъл е много добър. Очаквам с нетърпение да видя какво още от него ще бъде поднесено на българският читател.

от Христо / дата: 02 май 2014

И защо да не издават детска литература? При това книгата е хубава и е чудесен подарък за всяко дете.
А относно кое е разочарованието - да не би издаването на детски книжки да е разочарование?!.... За кого?

от Елена / дата: 02 май 2014

Не съм предполагала, че ще издават и детска литература. Помним философите и мислителите, които предлагаха на публиката.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Димитър Венков / дата: 01 май 2014

Книгата е хубава. Пол Гобъл е чудесен художник и разказвач. Всички негови книги са посветени на американските индианци, чиито култура и фолклор той познава много добре.
Освен че е илюстратор с много оригинален и живописен стил, той е и много точен като художник. Всички облекла, предмети, всички детайли са абсолютно автентични - и нерядко са наистина съществуващи артефакти, намиращи се в американските музеи или голямата лична колекция на автора.
Така че мнението, че книгата е "слаба" е смехотворно.

от Любомир Кюмюрджиев / дата: 01 май 2014

И как по-точно разбрахте, че "Седем братя и една сестра" е "слаба"? Аз съм не само преводач на книгата, но и лично познавам автора й - както и цялостното му творчество - и смятам, че дълбоко грешите. Бил съм в Големите равнини на Северна Америка и мога да ви кажа, че птиците, цветята и пеперудите - както и множество други природни особености на този регион - са удивително точно предадени в картините на автора-художник. Имал съм възможност да посетя индиански резервати и да живея месеци наред сред представители на няколко племена, та мога да заявя, че самите индианци смятат Пол Гобъл (и като художник, и като писател) за истински РАЗКАЗВАЧ на техните легенди - а storyteller за тези хора означава много: то си е титла, присъждана на малцина, родени и израснали извън тяхната традиционна култура! И това е едно на ръка. Книгите на Пол Гобъл са преведени на 14 езика, сред които финландски, корейски и японски.Те от десетилетия са много харесвани и дълбоко ценени в САЩ, Канада, Великобритания и още много страни по света. За тях господин Гобъл няколко пъти е получавал престижни литературни награди. Стилът му на илюстриране отдавна е окачествен като уникален. Неговите над 30 книги са адресирани главно към детската публика, но често са оценявани като творби за всички възрасти. Появата на първата от тях на български език е голяма придобивка за нашите читатели. Не прибързвайте с подобни изказвания, които не ви правят чест... колкото и да държите на тандема Блажев-Иванов!

от П.Панчев / дата: 29 апр 2014

Слаба е.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Детелин / дата: 26 апр 2014

Мнения?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg