Среднощният дворец

Автор: Карлос Руис Сафон

Коментари: 19

Издател Изток-Запад
Преводач Светла Христова
Брой страници 222
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 291 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191523634
Баркод 9786191523634
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Калкута, 1932 г. В навечерието на шестнайсетия си рожден ден Бен и неговите приятели се готвят да напуснат сиропиталището, в което са израснали. Очаква ги светът на възрастните – но преди да се впуснат в него, те ще трябва да се изправят срещу страшна тайна от миналото...

Обвит в пламъци призрачен влак, отмъстителен дух, завърнал се от отвъдното, и изоставена, обгърната в зла прокоба гара, станала свидетел на смазваща трагедия – това са само някои от елементите, с които Карлос Руис Сафон изгражда този неповторим роман.

Среднощният дворец е покоряваща история за приключения и тайни, разказана с неподражаемия стил на мрачната, но завладяваща фантазия на автора, която ще пренесе читателите в екзотична Индия. Там, в града на дворците, броди неуморният Джавахал – дух-отмъстител, роден от огъня...

от Бизнесдама / дата: 18 фев 2014

Аз харесвам "Затворникът на принца на Марина". Много е джиджана!

от Той / дата: 17 фев 2014

Бледо копие на Сянката на ангела и Играта на вятъра

от Watcher / дата: 17 фев 2014

Поредицата е прекрасна, с нетърпение чакам следващите - особено Дийн Кунц и Ричард Леймън.

от Юноша от Смирна / дата: 11 фев 2014

"Среднощния дворец" е читава книга. И "Марина" е читава книга.
Но един въпрос изниква в ума ми:
Може ли Сафон да е изживял всички любовни истории, които описва? Може ли да не си измисля?
Може ли като един Толстой да слезе на нивото на селяните и да оре и вършее заедно с тях?
Мисля, че не може. Той е затворен в надменната си аристократична андалузка крепост и няма уши и очи за тегобите на простолюдието.
То не иска такива книги. То няма нужда от такива книги.
Сега животът е друг, напрегнат и труден. Борим се за хляба, очите ни са уморени от четене на забрани и наредби. Имаме нужда от друг вид литература, която да ни посочи пътя за избавление от робството на капитализма.
Не от измислиците на един богат испанец живеещ в измислен свят.

от Чандлър / дата: 09 фев 2014

Книгата ми хареса - не колкото "Марина", но повече от "Принцът на мъглата".

от Стела / дата: 09 фев 2014

Не бих искала тази прекрасна поредица да потъне в забрава след напускането на екипа, реализирал всички книги от идеята до печатницата... Надявам се, че "Изток-Запад" са обмислили добре този свой ход, защото едва ли ще намерят други такива професионалисти, а и сега вече ще имат голяма конкуренция в лицето на новото издателство, което ще ги вземе на работа.

от Dimmu Borgir / дата: 04 фев 2014

Трябва да си точно обратното на умен, за да обявиш Стивън Кинг за еднодневка. Той е гений и със сигурност ще влезе в учебниците по литература. Имам усещането, че някои хора гъделичкат възтлъстото си его като оплюват определени автори...

от Леонардо да Винчи / дата: 02 фев 2014

Умните хора първо четат, а после критикуват.
Лесно е да се плюе по нещо без да се познава.
Затова ето малко аргументирана критика към испанеца - Сифон има много недостатъци. Най-големият е неумението му да разгърне правдоподобен, напрегнат и интересен сюжет.
Липсват му и оригинални и ярки идеи, затова прикрива неможенето си с натруфен стил, претенциозност и псевдо философски пълнежи.
А пък ранните му произведения като Среднощния дворец са типично младежко лутане и откровено плагиатстване.

от Асен Петков / дата: 02 фев 2014

След като не ти харесва, защо му четеш книгите? Като не ти харесва не ги чети.

от Томас Мюнцер / дата: 01 фев 2014

Баш Сифон си е, защото след четене на негови книги винаги дърпам казанчето... Недоносче, плагиатстващо от Артуро Перес Реверте и Умберто Еко, поръсвайки ги с малко готика. Испански нищописач.

от Мишел / дата: 01 фев 2014

Обожавам Карлос Руис, но държа да наблегна на Вилем Орански, който три пъти е написал грешно името на автора - не е Сифон, драги, това не ти е някоя тоалетна, а Сафон... :)

от Draven, Malazan / дата: 01 фев 2014

Вилем Орански - не знам дали си много зле или просто така се правиш, ама... Симънс, Маккамън и Кинг са най-добрите от добрите, хейтърчета като теб могат просто да си гледат работата. Мястото на Сафон е точно в тази поредица, редом до майсторите Симънс, Маккамън, Саймън Грийн - защото е точно толкова голям, колкото и те.

Groovy, хейтърчетата са си хейтърчета - представа си нямаш как ги ненавиждам...

от до Вилем Орански / дата: 31 яну 2014

Споко, поредицата вече няма да я има. Иначе Сафон е много готин.

от Айс Цайт / дата: 28 яну 2014

Чете се на един дъх, много готина книга :)

от Вилем Орански / дата: 27 яну 2014

На Сифон не му е мястото в тази поредица. Не може властелин на изтънчената готическост като него да стои до комерсиалисти занаятчии като Симънс и Макамън, които пишат само за пари, подражавайки на жалката еднодневка Стивън Кинг. Сифон е автор от световна класа, съизмерим единствено с Еко и Маркес от все още живите класици. Трябваше да го издавате отделно, в библиотека "Карлос Луис Сифон", непример, защото той самият сам пос ебе си е една литературна величина.

от Владислав / дата: 27 яну 2014

От тази поредица съм чел две книги- "Слепоглед" на П. Уотс и "Ужас" на Дан Симънс, имам и "Свърталище на духове" на Ш. Джаксън, но не съм стигнал до нея. Определено съм останал доволен от първите две, бих си взел и тази, анотацията ме заинтригува.

от Чудя се / дата: 24 яну 2014

Не мога да разбера защо толкова хора стоят тук и само сипят омраза към автори и издателства. Ако четяха повече, щяха да са по-читави хора и да разберат глупостта си. Но явно така е по-лесно.

от Groovy / дата: 23 яну 2014

Хаха, тенденциозният хейт пак стартира още преди книгата да е излязла. :D Пък и идва от Моъм :))

от Моъм / дата: 23 яну 2014

Детинска и нелепа като "Принцът на мъглата"

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„В местата, където царят тъга и мизерия, с лекота се раждат предания за духове и призраци. Тъмното лице на Калкута е скътало стотици такива легенди, в които уж никой е вярва, но те въпреки това се запазват в паметта на поколенията като единствена историческа хроника.“, из „Среднощният дворец“, Карлос Руис Сафон.
Втората книга от серия романи на испанския автор, писани за юноши, за първи път излиза преди 24 години през 1990-та. Тя потапя читателя в недрата на тайнствената, екзотична и многоцветна Калкута и разказва за съдбите на осем младежи - всяка различна от останалите, но и много близка една до друга, всичките споени една за друга с непристъпна клетва. Това е история за живота, за смъртта, за надеждите и за страховете. За лудостта и за паметта. За порастването и съзряването. За семейството... Но най-вече, това е история за приятелството в неговата най-чиста форма.
„Среднощният дворец“ е поетична, обсебваща и покоряваща, с напрегнато и динамично действие. Но е и меланхолична и магична. С нея спокойно се оставяме в ръцете на един писател, добре познат със завладяващия си разказвачески стил, да ни отведе в страна на духове и пламъци. И без значение дали човек е млад или млад по душа, той ще се наслади на това приключение в мрачния свят на Калкута от 30-те години на XX век.
Там, където сенките на нощта са по-плътни от кръвта...
Там, където мечтите и кошмарите се сблъскват...

Мариета Иванова, Хеликон Русе