Нещо се случи

Автор: Джоузеф Хелър
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Хермес
Преводач Огняна Иванова
Брой страници 488
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 421 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542612940
Баркод 9789542612940
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Джоузеф Хелър (1923–1999) се нарежда сред най-изтъкнатите американски писатели още с публикуването на първия му роман – „Параграф 22“. Сатиричната творба за Втората световна война става култова, а заглавието – нарицателно за абсурдна и безизходна ситуация. Новаторските стилови похвати на Хелър и характерният дълбок психологизъм се запазват и в следващите му произведения.

Тринадесет години след „Параграф 22“ излиза вторият роман на автора – „Нещо се случи“. В него Хелър безпощадно обрисува гротеската на материално обезпеченото общество, страдащо от духовна нищета и липса на морални ценности. Типичен представител на това общество е Боб Слоукъм – мъж на около четиридесет години, женен, с три деца, заемащ висок пост в голяма компания. По съвременните стандарти Слоукъм е успял и щастлив. Но той се счита за крайно нещастен, каквито според него са и семейството му, и колегите му. Слоукъм се мъчи да разбере причината за неудовлетвореността си, връща се към важни събития от живота си, преосмисля ги, но така и не може да открие първоизточника на безрадостното си съществуване. Станал жертва на идеята, че успехът носи щастие, Боб Слоукъм се оказва затворник в системата, която го е създала. Той знае, че нищо няма да се промени. Но в това монотонно ежедневие, където „годините са прекалено къси, а дните – прекалено дълги“, все пак накрая нещо ще се случи...

от Ваня Хинкова / дата: 19 яну 2019

"В моето минало има дълги празни периоди, които остават загадка и не ми подсказват нищо. Нещо тайнствено боботи в тях, но проблясъците на прояснение не се появяват. Тъмно е като в рог и остава все същото — всичко, което е съставлявало същността ми; всички промени и неща, които са ми се случили тогава, ще бъдат безвъзвратно загубени за мене, ако не ги намеря. Не друг, само аз. Къде са те? Къде са пръснатите, начупени парченца от онова незавършено момченце и от учудения млад мъж, които по-късно се превърнаха в мен самия? Сега понякога ми се струва, че може би има дълги периоди от време, в които може би не съм бил никъде. Какво изобщо се е случило с всички тези истински важни части от миналото ми, които вече не съществуват в паметта ми и са били пренебрегнати и забравени от другите? Никой вече няма да си ги припомни. Твърде късно е да бъда събран отново, да бъда съединен обратно. Следователно животът ми не е изцяло правдоподобен. Затруднявам се да повярвам в съществуването му."

Джоузеф Хелър, "Нещо се случи"

от RoccoTull / дата: 18 яну 2014

Страхотна книга! Останала в сянката на шедьовъра му "Параграф 22", тя е незаслужено подминавана. А всъщност е едно безкрайно слизане в страданията и страстите на човешката душа. Един преглед на всички обсесии, мании, скрити пороци, явни и тайни страдания. Обикновеното семейство разнищено член по член /баща, майка, син, дъщеря/ и оголено до дъно. Безпощадно, но и с много тънко чувство на любов и разбиране към "малкия човек" в сблъсъка му с "толемия свят". Шедьовър!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]