Последният коз

Автор: Ингвар Амбьорнсен
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Роборид
Преводач Георги Илиев
Брой страници 352
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 400 грама
Размери 14x21
ISBN 9786197038057
Баркод 9786197038057
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Това ще бъде последната сделка, след която Карл Ф Ванг, дилър на хашиш, току-що навършил 26, ще се пенсионира. Планът е съвършен, изпипани са всички детайли и ще се сложи край на една епоха, белязана от страха от закона.
Няколко месеца по-късно карл наблюдава изгрева от хотелската си стая на малък гръцки остров. Бутилка уиски е единственото му оръжие срещу сенките, които неумолимо го преследват и тук. Образите от събитията, споменът за допуснатите грешки и непримиримият му гняв са бездна, от която не е ясно дали ще може да изплува.
"Последният коз" - култова класика.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ингвар Амбьорнсен е един от най-значимите и най-продавани норвежки писатели с общ тираж на книгите си над 1 млн. екземпляра само в родината си. Носител е на многобройни литературни награди, а книгите му са преведени в много страни.
Роден е на 20 май 1956 г. в Ларвик, Норвегия. Сега живее със съпругата си в Хамбург. Критиците го наричат говорител на аутсайдерите и социално неадекватните хора. Той е любим автор на много млади хора по света.
Героите му са хора, които са изпаднали от обществото или сами са направили този избор в знак на протест. В ранните си книги изследва цената, която поколението от 60-те плаща заради злоупотребата с алкохол и дрога. Героите от тези произведения се движат в среда, в която насилието и убийствата са ежедневие. Така Амбьорнсен навлиза успешно в криминалния жанр. Заради способността му да се солидаризира със средата, която описва, и заради изключително богатия му език, зареден с ирония и изпъстрен със сленг и жаргон, го сравняват с Реймънд Чандлър. В криминалните му романи представите за добро и зло се размиват, а авторът изпитва симпатия към хора, които писател морализатор би нарекъл негодници. А кой все пак е истинският негодник, не е ясно - внушава Амбьорнсен, за който нещата никога не са само черни или бели. Първият му криминален роман - "Убийството на последната лисица" излиза през 1983 г. Следват "Очите на Сталин", "Кръстът на вещиците"...
Прелом в творчеството му е "Бели негри", в който с изключителен хумор, премесен с немалко горчилка, е показана трагичната съдба на едно поколение, чиито надежди са били излъгани.
Връх не само в съвременната норвежка литература, но и в световната, е серията от четири романа с главен герой Елинг - "Изглед към рая", "Птичи танц", "Кръвни братя" и "Обичай ме утре". Книгите са сюжетно самостоятелни, обединяват ги общата гледна точка /на героя разказвач Елинг/, и общите герои /двамата приятели Елинг и Хел Бярне/. Душата на един човек с психически проблеми се оказва с удивителни измерения. Параноикът Елинг освобождава фантазията си с мощта на своята енергия. Поредицата, представляваща обезоръжаваща смесица от наивност, разум, лудост и невероятно чувство за хумор, има блестящ прием сред читателите по света. На места човек направо вие от смях заради уникалния хумор, който е в баланс на отчаянието, самотата и депресията, които тежат върху съвременния човек. Самият Елинг не е веселяк. Той е човек, който гледа изключително сериозно на живота. И макар че има проблем в контакта си с хората, той изпитва страстно желание да съпреживява с другите. Удивително е приятелството му с Хел Бярне - огромен, силен мъж, който мисли само за ядене и за жени. Той е много под интелектуалния потенциал на слаботелесния Елинг. Но двамата, взети заедно, показват човешкия индивид в неговата цялост. Ако погледнем към героите през призмата на прочутия руски литературен теоретик Михаил Бахтин, Елинг символизира горницата на човека /интелекта, полета на мисълта и въображението, чувствата/, Хел Бярне символизира долницата /храненето, отделянето, похотта/.
От 1986 г. досега Ингвар Амбьорнсен е получил многобройни литературни награди, отличили изключителния му талант - "Браге", "Вестфолд", "Рикмолс", "Капелен"... През 2004 г. писателят бе удостоен с международната награда "Бутпрайз" за това, че "чрез написаното си слово повдига най-наболелите въпроси на обществото по начин, който изпълва хората с разбиране, прокарва нови граници, счупва рамките на нещата, които се премълчават, и разкрива недъзите на съвременното общество".