Записки от подземието

Автор: Ф. М. Достоевски

Коментари: 3

Издател Фама
Преводач Лиляна Минкова
Брой страници 160
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 221 грама
Размери 14x21
ISBN 9789545974786
Баркод 9789545974786
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

През 1864 г., преди да напише знаменитите си шедьоври "Престъпление и наказание", "Идиот" и "Братя Карамазови" - Достоевски създава прелестно мрачните "Записки от подземието". Дълбоко отчужден от обществото и обладан от чувство за незначителност, безименният герой на Достоевски подлага на безмилостен анализ както себе си, така и света, в който живее - свят, ръководен от относителни и съмнителни ценности. Романът изследва темите за морала, религията, социалното неравенство и политиката, които преобладават в по-късните книги на Достоевски. По мнението на критиката, това е неговата най-новаторска творба и тя очертава разделителната линия между литературата на 19-и и на 20-и век. Освен това "Записки от подземието" предлага на читателя великолепно въведение към творческото въображение, дълбочината и психологическата проникновеност на един от най-влиятелните автори в световната литература.

от Дъа / дата: 31 юли 2014

Брей, ама големи разбирачи сте всички бе.... Че и критикари ! Тц, тц, тц, страшна работа...

от Дежурната класна стая / дата: 06 апр 2014

Слабо, ама не се налага да се плащат пари за авторски права и по-евтинко излиза да печатиш такива книжки, пък и в България много наивници има, които мислят Достоевски за писател, все ще се излъже някой.

от Стоян Вулев / дата: 28 фев 2014

Най-слабото произведение на Достоевски. По това време е алкохолизиран невротик, който още не е намерил себе си и ходи на социалистически кръжоци и проповядва панславистки глупости.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Достоевски, Фьодор Михайлович
Fyodor Dostoyevsky 1821-1881. Руски писател. Романите му се отличават с дълбоко психологическо прозрение и оказват силно влияние върху руските писатели, а от началото на 20-ти век и извън Русия. През 1849 за публикуване на социалистическа пропаганда е осъден на четири години каторжен труд, последван от военна служба в Сибир. \"Записки от мъртвия дом\" 1861 описва преживяванията му в каторгата и е последван от големите му произведения \"Престъпление н наказание\" 1866, \"Идиот\" 1868-69 и \"Братя Карамазови\" 1880. Роден е в Москва в семейството на лекар. За кратко време е армейски офицер. Първият му роман \"Бедни хора\" излиза през 1846. През 1849 по време на засилени репресии от страна на царската власт е арестуван като член на литературен кръжок и осъден на смърт. В последния момент е помилван и заточен в Омск, където тежките условия провокират латентната му епилепсия. Окончателно е помилван едва през 1859 и пише \"Село Степанчиково\", \"Мъртвият дом\" и \"Унижените и оскърбените\" 1862. Междувременно започва да издава без успех две списания, във второто от които излизат \"Писма от подземието\" 1846. Принуден да работи усилено под натиска на дълговете си,той бързо завършва \"Престъпление и наказание\" 1866 и \"Играчът на рулетка\" 1867 и заминава за чужбина, за да се спаси от кредиторите. След това пише \"Идиот\" /където главният герой е епилептик, подобно на самия него/, \"Вечният мъж\" 1870 и \"Бесове\" 1871-72. След завръщането си в Русия в 1871 започва отново да се занимава с журналистика и издава сборника \"Дневник на писателя\", в който обсъжда актуални проблеми. През 1875 издава \"Юноша\", но голямата творба през последните години от живота му е \"Братя Карамазови\".