Дервишът и смъртта

Автор: Меша Селимович
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Black Flamingo
Преводач Жела Георгиева
Брой страници 384
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 487 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542915348
Баркод 9789542915348
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Името на един от най-забележителните писатели на югославската епоха Меша Селимович се свързва преди всичко с романа "Дервишът и смъртта" - безспорен европейски литературен шедьовър на актуалната днес ислямска тематика.
Главният герой на романа Ахмед Нуреддин е шейх на теке в Сараево. Животът му е отдаден на служене на Бога и вярата, той е сляп и глух за човешките мъки и радости. Затварянето и убийството на невинния му брат за първи път го кара да се сблъска с произвола на властта и да започне трескаво да търси отговори на въпроси като добро и зло, действие и бездействие, лично и обществено, любов и омраза.
Потресаващите изповедни записки на нещастния дервиш започват и завършват с песимистичните стихове от Корана, че човекът е винаги губещ. Тази философия е облагородена и просветлена чрез образа на приятеля на Ахмед Нуреддин - Хасан, харизматичен ориенталец бохем, който живее волно и независимо в едно общество на мрак, вражда и терор. Хасан въплъщава копнежа на босненския човек по свободата, противопоставен на трагичната му историческа обреченост, въплътена в образа на дервиша.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Дервишът и смъртта“ е изключителна книга, силна като съдържание, запомняща се - като скъп спомен, като незабравимо чувство. Тя е болезнена, тя е терзание, тя е болка и безнадежност. Тя е лутане. Тя е изгубената душа на човека.


Монологът на дервиша Ахмед Нуреддин („светлина на вярата”) e като нож, който разрязва сърцето му. Оттам капят кръвта на наранения човек, болката на вечно надяващия се, разочарованието на идеалиста, страхът на вярващия.


 Устремен към Господ, той пренебрегва хората в името на по-висши идеали, в името на собственото си спокойствие, винаги поддържано от мисълта, че някъде там има Бог и сам той ще раздаде справедливост. Нерешителен в своите действия, които трябва да предприеме спрямо хората, които са му близки, той проявява малодушие и страх.


Сблъсквайки се с реалния свят извън текето, след като брат му е арестуван несправедливо, Ахмед Нуредин осъзнава неспособността си да живее сред хората, които са груби, зли, неблагодарни... Единственият човек, който приема и обича безрезервно е приятеля му Хасан – неговият кумир - онзи, който не се страхува да живее според повелите на собствената си душа.


Това е книга за сблъсъка между стремежа към божественото и грубата човешката действителност.


За тежестта на предразсъдъците и морала.


За бягството от себе си...


За копнежа по себе си – да бъдеш чист, да бъдеш искрен, да бъдеш справедлив, да си способен да обичаш...


И за онази първа болка в младостта на едно влюбено сърце, която го белязва завинаги...


Шедьовър! Четенето му е пиршество, в което има неописуема наслада от красотата на думите и непосилна тежест от смисъла на написаното.

Любина Йорданова, Хеликон Русе