Тя се казваше Татяна Кн.1 от Хроника на Великото десетилетие

Автор: Виктор Суворов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Факел Експрес
Преводач Иван Тотоманов
Брой страници 374
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 415 грама
Размери 13x20
ISBN 9789549772838
Баркод 9789549772838
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Седми стрелкови корпус на Южноуралския военен окръг е заел позиция за полева отбрана. Личният състав е изтеглен на 5 километра от района на отбраната, където са останали стотици танкове, бронетранспортьори, оръдия и минохвъргачки; вместо войници в траншеите и блиндажите има крави, коне и овце. Планът е по подготвената отбрана да се нанесат три ядрени удара, за да се отвори коридор за настъпващите. Вторият и третият удар се имитират с взривяването на стотици варели бензин, разположени в специално направени огромни изкопи. Първият ядрен удар е истински. Носителят е Ту-4А. Бомбата - РДС-4 "Татяна". С мощност 38 килотона. Тоест - Хирошима и Нагасаки заедно плюс още мъничко. Пускане от височина 8 000 метра. Взрив - на височина 350 метра. В 9 часа 33 минути и 10 секунди на 14 септември 1954 г. злодейката "Татяна" с леко свистене полита към земята. След 48 секунди достига зададената височина. И се взривява. Главният въпрос е: ЗАЩО!!!
През втората половина на ХХ век се появява възможността за разгром на противника, без да се налага да пробиваш отбраната му. Нека си заема отбранителни позиции. Ние пък ще го унищожим с ядрени удари.
Жуков обаче не иска да разрушава вражеските градове, гари, пристанища и заводи. Иска да ги завладее. Нашата задача е да завладеем Централна и Западна Европа.
Опитът от ученията на Тоцкия полигон не е приемлив и не е пригоден за никакви други варианти на война освен за освободителен поход към Западна Европа.

от Вадим Соповитски / дата: 05 май 2014

Книгата е чудесна.Не се изпуска от ръце преди да я прочетеш.Истина-
Та и само истината показва.Напечатайте и другите книги от поредицата."Майката на дявопа" ! "Катастрофа".

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

С популярното руско име „Татяна“ е наречена и една от най-мощните ядрени бомби. Нейната мощ е по-голяма от общата сила на бомбите от Хирошима и Нагасаки и с нея се свързва един от малко извесните и противоречиви ядрени опити на СССР. След повече от половин век новата книга на Виктор Суворов се опитва да разгадае тази мистерия. Подробно запознава с условията в който е проведен, главните действащи лица и резултатите от него.Освен като част от тогавашната военна доктрина за водене на война срещу Запада, този опит се свързва и с първите години на така нареченото „Велико десетилетие“ или с други думи епохата на Хрушчов.

Красен Пенев, Хеликон Шумен