Българите срещу олигархията. Задкулисието на прехода

Автор: Антон Тодоров

Коментари: 63

Издател Изток-Запад
Брой страници 158
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 218 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191522521
Баркод 9786191522521
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

След избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС българите изрнигнахме своето "Долу" срещу тази нечувана наглост, демонстрирана от новата тройна коалиция между БСП, ДПС и "Атака", и проявата на растящо в геометрична прогресия политическо дебелокожие. Решенията, назначенията и действията на правителството на Пламен Орешарски досега дадоха всички възможни основания, за да се уверим, че не сме избързали с оценката си - управляващата тройна коалиция е съставена от изключителни политически негодници, подставени лица на българската организирана престъпност и кукли на конци на олигархията.
Позор би било да не поставим кукловодите на прехода там, където им е мястото - далече от държавните пари и ресурси. "Направете мафията бедна!", съветваше убитият от нея съдия Джовани Фалконе. Когато загубят възможността да крадат парите ни, ще видим какви жалки човечета са били тези, които отровиха живота на няколко поколения българи.
Зараждането на българските олигарси беше свързано с контролиран от службите и малка група партийни функционери в края на 80-те процес на овладяване на структурни отрасли от представители на службите, на партийния и комсомолски апарат. Олигархията, която е стегнала в желязна хватка България, днес се очертава като основен проблем за бъдещето ни.
Тя няма да стои със скръстени ръце и според знаменития принцип на Бисмарк по-скоро ще се опита да оглави недоволството срещу себе си, отколкото да се остави да бъде обезглавена. Опитът показа, че сме срещу нея обикновено докато преминат едни или други избори. Всичко след това полека се уталожва и продължава постарому. Ще бъде фатално, ако и сега стане така. Дано и този път не е в сила формулата "Черномирдин": опитахме се да го направим по-добре, но стана както винаги...

Ключови думи: Промо -20%

от Атанас / дата: 04 юни 2017

И какво стана сега след 4 години. Антон Тодоров стана трубадур на тези, срещу които пишеше. И той е затънал в помията, която описваше в книгите си.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Postal / дата: 24 дек 2013

Най-силната книга на Антон Тодоров.

от Твоята Аеда / дата: 20 сеп 2013

Мога да се закълна, че човекът не е от страхливите и не подминава неудобни теми! Недейте да прокарвате подобни теории, без да сте го чели и без да сте запознати с похватите му на работа!

от Джовани Бурдани / дата: 20 сеп 2013

Но много се страхува да закача определени теми, затова внимателно ги заобикаля според инструкциите на фукнционерите.

от Факти / дата: 20 сеп 2013

Милена, ако прочетете книгите на Антон Тодоров ще се убедите, че той е един от много малкото изследователи в България, които работят и доказват тезите си само с факти и документи, основно от архивите.

от Милена / дата: 20 сеп 2013

Вярвам, че подобни книги и автори, които се стремят към обективност и държат на сериозното си име, трябва да боравят единствено и само с факти. Защото слухове - за всичко и за всеки - има много и мнозина писатели базират не една своя книга именно на клюки и спекулации. Ако един автор няма какво да каже, подкрепяйки всяко свое твърдение с факти и доказателства, то по-добре да не казва нищо. А ако по дадена тема никой не е изнасял доказателства и сериозни аргументи, то навярно такива просто няма.

от Далаверов / дата: 19 сеп 2013

Този автор много ме кефи и то най-вече с това, че не цепи басма никому - нито на БСП, нито на ГЕРБ, нито на тотално провалилите се "десни" - Реформаторски блок. Прочетох и двете му книги, следя редовно публикациите му в пресата и се радвам, че на политическия хоризонт се появи безпристрастен критик на всичко онова, което ни доведе до тук. Бях на представянето на книгата му във Варна и за ТИМ не мога да му се сърдя - Тодоров е толкова педантичен в доказателствената си част, че няма как да бъде провокиран да говори за нещо, за което не може да извади конкретни документи. Вярвам обаче, че и ТИМ няма да останат неразобличени - просто не може всичко наведнъж.

от Наблюдател / дата: 19 сеп 2013

Книгата за нищо не става, но пък е похвално, че автора проявява такова усърдие в писането на положителни коментари за книгата си! След всеки негативен коментар - по два положителни! Това надминава дори свръхусилията на търговищката Агата Кристи да се хареса на всяка цена!

от санчо / дата: 18 сеп 2013

Браво на автора! За да напише тази книга се иска смелост и независимост-това, което липсва на останалите журналисти!
Коментарът е редактиран от администратор.

от д.вълчев / дата: 18 сеп 2013

Антон Тодоров е изключително смел и почтен човек. Вярвам му! "Според разследващия политолог Антон Тодоров, България е в примката на мощна наднационална мрежа, финансирана от тръстове, фондове, фондации. Целта е да се установи контрол практически върху всички сфери на публичния живот, като се започне от културата и политиката, и се стигне до икономиката, бизнеса, образованието, спорта, социалната сфера. В комплекс “Верея” в Стара Загора на 25 юли бе представена втората книга на политолога и писателя Антон Тодоров от поредицата “Задкулисието на прехода” – “Българите срещу олигархията”. Водещ на срещата бе социалният патолог Илиян Илиев, който каза: “Антон Тодоров е смел човек, който не се притеснява да защитава идеи и чрез книгите си прави възможното да зареди една нова революция с информация”. http://Линкът е изтрит от администратор.

от Из "Тайните протоколи на ДС" / дата: 17 сеп 2013

"А.Т. перфектно си изпълнява ролята на дезинформатор. Нарочно изчакахме правителството на Борисов да бъде съборено от фракцията на Станишев, за да започне издаването на книгите му. Цел: да облъчва населението с дезинформация, омаскарявайки и малкото останали независими и прозападни сили, така, че на следващите избори да спечелят съвсем малко гласове и управлението на държавата да бъде насочено в желаната от нас посока."

от Агент / дата: 16 сеп 2013

Четохме я колективно с Кеворк Кеворкян, Велизар Енчев и Георги Коритаров. Много я харесахме.

от н.т. / дата: 12 сеп 2013

Мога само да поздравя автора на тази поредица. И двете публикувани досега книги заслужават адмирации - за отличния материал и за приложените документи към тях. Бих желала да помоля всеки читател, който не е наясно с темата и съответно НЕ може да се аргументира - ДА НЕ ПУБЛИКУВА ОБИДНИ КОМЕНТАРИ! Иначе книгите са повече от перфектни. А дали е Тодоров има смелост - това може да се види от битките, които вече години наред води и резултатите от тях. Вследствие на негови разследвания бяха уволнени поне двама президентски съветници, негово беше разкритието за ВИС-аджийското минало на областния управител на София Емил Иванов и поне дузина още разкрития, Тодоров разкри, че днешният директор на външното разузнаване е бил офицер от ДС преди 10 ноември, нещо което никой даже не предполагаше при назначаването му. Ето защо ще кажа на последния коментиращ - няма как Тодоров да е агент на старите служби, защото е най-мощният им враг и разобличител. Виж, дали има контакти с днешните или външни служби - тук ми е трудно да кажа. Там хората са доста по-предвидливи от тукашните и такива като Тодоров веднага биват разпознати и оценени. Мисля, че БНД не са равнодушни към него.

от Хурия от Миналото / дата: 11 сеп 2013

Да, но за да се пише за тези хора се изисква смелост, каквато лицето агент Тодоров не притежава.

от Красимира / дата: 11 сеп 2013

Всички знаем кои са истинските олигарси в тази държава - Цветан Василев (+ Делян Пеевски, майка му и съответните навързани около тях медии), Иво Прокопиев (който, както знаем, също си има медии, при това с доста по-добро реноме от Василево-Пеевските), Красимир Гергов (там въобще да изреждам ли медиите и влиянието им?)... Това са хората, които имат реално влияние в задкулисните игри с властта - нещо, което в случая на Василев видяхме най-явно. Това са хората за които трябва да се пише и за които ще ми е интересно да чета; а не за някакви люде, за които само се плетат жълти интрижки и които реално въобще не влияят на политиката на България...

от Българи срещу мафията / дата: 08 сеп 2013

И СЕ ДРЪЖТЕ ПО-СМЕЛО НА ПРЕДСТАВЯНИЯТА НА КНИГАТА!

от великолепна книга / дата: 08 сеп 2013

великолепна книга. успех и на следващите.

от До Сатир / дата: 07 сеп 2013

Не е зле да имате собствено мнение, но вие явно сте плагиат. Това, което сте написали, сте го копирали от мнението на потребител "Голата Истина" от 17.06.2013 за книгата на Невяна Троянска "Залезът на Варна". Ето го оригиналния цитат:

"предната й книга за тим беше голямо подмазване на марин митев и компания. дори заглавието беше четка - "отбора който превзе българия". Авторката сама си признава как в началото била много надъхана срещу мафиотите, но след като й пратили разпечатка с разговорите й клекнала и започнала да ги обслужва. също като веска водката от афера, дето докато я спонсорираше данов, много лаеше по марин митев, но когато го опандизиха, изведнъж обърна резбата."

от Кирилка Димчева / дата: 07 сеп 2013

Напротив - чела съм първата книга, някои неща в нея ми харесаха, други отдадох на политически пристрастия. И понеже бях заинтригувана от позицията на автора, отидох на представянето на книгата във Варна. И освен 20 човека, част от които си излязоха по време на представянето,. и разочарование от авторовото малодушие по въпроса за ТИМ, друго не открих. И да не забравя грубостта и агресивният тон на Тодоровите защитници, но щом авторът е решил да пада толкова ниско, да пада.

от Сатир / дата: 07 сеп 2013

До т.н. коментари № 38, 41 и 42 - много зле сте обучавани. Толкова са прозрачни и в същото време безкрайно несръчни опитите Ви да се опитвате да оплювате Антон Тодоров. Нито сте чели книгите му /иначе нямаше да пишете тези несвързани изречения тук/, нито можете да му давате оценка поради една причина поне - нямат минималната смелост да застанат с лицето и името си и да му кажат /напишат/ мнението си лично нямат право да се определят кой какъв бил, пък от какво се страхувал и т.н. Вие като сте безстрашни защо сте се скрили като мишоци? Аргументите Ви са повърхностни, елементарни и без никаква стойност - да давате за пример Невена Троянска и Веселина Томава е нонсенс - книгата на Троянска за ТИМ беше голямо подмазване на Марин Митев, Иво Каменов и компания. Дори заглавието беше четка - "Отборът, който превзеБбългария". Авторката сама си признава как в началото била много надъхана срещу мафиотите, но след като й пратили разпечатка с разговорите й клекнала и започнала да ги обслужва.
Коментарът е редактиран от администратор.

от до смешниците по-долу / дата: 06 сеп 2013

много е смешно да четеш очевидно платени оплювателски "коментари", който още от пръв поглед е видно, че са копи-пейст. защо очаквате някой, в случая авторът да коментира всичко, което възпалените ви мозъци решат, че трябва да се коментира?

от До Кирилка Димчева / дата: 05 сеп 2013

Говорите за представянето във Варна , нали ? И аз бях там , и аз съм потресена от малодушието на този човек . Щом подхожда избирателно към материята и уж разобличава едни , а прикрива други , не му е чиста работата. А злобата на "защитниците" на автора е направо жалка и нелепа , още повече ме отблъсна от пасквилите му .

от Близък до Николай Колев / дата: 05 сеп 2013

Фактът, че лицето Тодоров мълчи като уплашен заек за ТИМ и казва "не знам нищо за тях, те са регионално явление" показва две неща:
1) Или тоталната му некомпетентност по отношение на българската организирана престъпност
2) или нежелание да разглежда темата.
Това нежелание може да се дължи на две неща:
а) или се страхува да пише за тях
б) или го държат с компромати или са го купили.
При всички положения това е автор страхливец, който замазва истината вместо да я разкрива.

от Гай Фокс / дата: 04 сеп 2013

Октоподът е колкото очаквана, толкова и отлична метафора. Властта ни наистина е разпростряло се навред престъпно мекотело без морален гръбнак, а книги като тази са една адекватна противоотрова. Негативните коментари са прозрачни, а поздравленията от мен отиват директно при Антон Тодоров. Проветствам това дръзко и изобличаващо заглавие и се надявам горещо, че ще има още такива. Поздрави!

от Кирилка, лъжете като циганка / дата: 04 сеп 2013

Днешните реформатори приличат на кучета, които мяукат

http://Линкът е изтрит от администратор.

от Кирилка Димчева / дата: 04 сеп 2013

Ужасно съм разочарована от автора!!! Вчера бях на едно негово представяне в провинцията и когато хората го питаха докога ще се рови из миналото и ще се занимава с изтъркани работи, които и децата ги знаят, той нищо смислено не можеше да каже. Една журналистка го пита няма ли да напише нещо за ТИМ, а Тодоров отговори, че нищо не знаел за тях, че били регионална групировка. Тази регионална групировка управлява цяла България, г-н Тодоров, прочетете някои ваши колеги (които явно не са толкова страхливи като вас) какво са написали - като Невяна Троянска, Веселина Томова и други... Съвсем ми падна в очите, аз книги на страхливи мишоци, които само манипулират другите в замяна на жалки подаяния, не чета и няма да чета!

от р. илиева / дата: 31 авг 2013

Г-н Тодоров, благодаря Ви за толкова актуалната в момента ваша книга "Българите срещу олигархията". За фактите, с които подкрепяте анализите си, за сведенията, които предлагате и които не са или са малко познати на широката аудитория. Много бих искала повечето от хората, които протестират да я прочетат, да бъде прочетена от максимален брой хора, за да научат толкова неизвестни неща за политиците ни и олигархичните им връзки. Желая Ви успех и Ви благодаря!

от Ox / дата: 26 авг 2013

Пък нас-от вас/заради речника ви-"изчадия" и тем подобни,с които по-скоро бихте описали пъкъла, отколкото беззащитните читатели на голямото и велико според вас "творение"тук...

от рени / дата: 26 авг 2013

Ако има световна класация на простащината, българските писачи по форумите ще са в челната тройка. Чета част от "коментарите" и виждам, че които са ги написали нямат нито една, повтарям, нито една смислена и солидно аргументирана критика срещу автора на книгата.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Спонж Боб / дата: 23 авг 2013

Като гледам как се е разпенил 029, стигам до извода, че авторът и роднините му са много грамотни, възпитани и културни хора. Също колкото самият автор е обективен, безпристрастен и некорумпиран. Нищо. Той (и роднините му) ще продължават да ви убеждават, че книгите му си струват, защото ще искат да ги продадат преди да е лъснала истината за миналото на Тодоров. Важното е, че истината рано или късно ще възтържествува.

от Poko / дата: 23 авг 2013

Блъскам си главата в стената и няма да спра,докато не я строша. Това заслужавам,защото не съм издаван от нито едно престижно издателство, да не чува 029, а и на всичкото отгоре ме гони параноята. За какво ли да живея,нали така, 032?

от Posthuman / дата: 23 авг 2013

Roko, не параноясвай, дебиле. :) Иначе книгата е страхотна и смела. Респект от мен.

от Roko / дата: 23 авг 2013

Интересно, в момента на дописване на негативния ми коментар бива прекъсван три пъти.Защо ли?

от минаващ / дата: 23 авг 2013

Ами браво! Антон Тодоров, човек с прозорливо мнение, знаещ, мислещ, можещ! Това е истината за олигарсите в България, доказана с факти и документи! Но всичко има край ,а олигарсите си мислят ,че ще забият кол на тази земя и че са безсмъртни! Всички сме временно пребиваващи тук и трябва да живеем разумно, а не алчно-безразсъдно!

от До т.н. Демокрация / дата: 22 авг 2013

Откога никому неизвестни, страхливи и лишени от елементарно достойнство мишки, които оскверняват термина "демокрация" ще казват кой е с дискредитирана репутация и кой - не? Напиши си името, покажи си фейса - да те видим що за чучело си. Дай да прочетем ТИ какво си написал /ако си написал/, покажи какво си прочел, дай да видим как си оценен от пазара, от читателите, от издателствата в България и чак тогава може да помислим дали имаш право да даваш мнения. Защото нали виждаш, тъпотата ти стои като въшка на чело! Дори не се опитваш да я скриеш, а я навираш на всички да видят що за сбъркано същество си.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Демокрация / дата: 22 авг 2013

Човек с дискредитирана репутация не може да претендира за обективност, истина и справедливост. И както е видно той не е единственият далавераджия в схемата. Как така една брошурка от 150 страници ще струва 10 лв?

от До истината / дата: 15 авг 2013

Коментарът е редактиран от администратор.
Да напише глупостта, която сте написали може само или ненормален човек, или абсолютно неинформиран. Вижжте сега, нека поне малко попълня с вярна и солидна информация. Няма как Антон Тодоров да е удобен за управляващите просто, защото той е един от много малкото, да не кажа единственият солиден критик на тази тройна коалиция и нейните ужасни назначения:

http://Линкът е изтрит от администратор.

Чий премиер ще е Пламен Орешарски?

http://fлинкът е изтрит от администратор.

от общинар / дата: 14 авг 2013

Дали не може да опазите поне този културен и интелектуален форум на Хеликон от толкова омръзналите ни простаци, които буквално заливат интернет пространството. Тук виждам изключително глупави и много ругателски писания, които ясно демонстрират пълна липса на елементарна култура.

от Истината / дата: 14 авг 2013

Показват го по ТВ, защото е удобен за престъпния режим, който управлява закулисно. Книгите на Тодоров са коварно режисирана дезинформация, нищо друго. А авторът им е по-долу и от тях като морал и позиция.

от Митко Митков / дата: 13 авг 2013

Абе факта,че го разнасят като панаирджийска мечка по всички телевизии е показателен за хората които могат да мислят.

от Тодоров-президент / дата: 13 авг 2013

Толкова надарени оплювачи имаме. Липсват ни креативните хора, създателите. Не знам колко от няколкото особено несръчни оплюватели тук изобщо са чели книгите на Антон. Мисля, че нито един от тях, защото тук виждаме мнения, които са копи-пейст и то от хора, които той безмилостно засяга в десетките си интервюта, статии, телевизионни участия, разследвания и книги. Вижте датите - активирали са се след интервюто на Антон Тодоров във вестник Телеграф миналата седмица, където той в харахтерния си ясен и без да заема страна стил прави на пух и прах Плевнелиев и т.н. реформаторски блок.

от сем / дата: 12 авг 2013

Антон Тодорв отново показва класа и ерудиция. Платените и поръчкови плювачи ако искат могат да си хапят лактите. Могат и да се цепнат откъм гърба - полза от помията им е никаква.

от Атанас Бурев / дата: 12 авг 2013

Книгата е банална и тенденциозна, а авторът е едностранчив поръчков драскач. Цялата му поредица е пример за сляпо изпълнение на политическа поръчка, бездарие и необективност, а гражданската позиция на автора е изцяло в слугинаж на онези структури, срещу които привидно се бори.

от Масова хипноза / дата: 11 авг 2013

Разочарова ме авторът, голям нагаждач излезе. Единственото вярно нещо в книгата е цената отзад.

от Овчарчето / дата: 10 авг 2013

Това, че е продавана, нищо не значи. То и Хорхе Букай и Джон Кехоу са сред най-продаваните автори в България, ама едно и също предъвкват цял живот. Проблемът с лицето Тодоров (което има доста съмнително минало) е друг. Уж изобличава конспирации и нечисти игри, а сам е пионка в тези схеми, при това от най-нечистоплътните. Има и друго обяснение (макар и не толкова вероятно): написал е книгите си с чисто сърце, но после са го натиснали и е започнал да играе по свирката на мафията, срещу която уж се бори.
Иначе и двете книги на Тодоров са супер, свалям му шапка за тях, но като човек и гражданска съвест се показа като продажник.

от Фактите, кой ще коментира фактите / дата: 10 авг 2013

Втора книга на Антон Тодоров е вече цял месец сред най-продаваните книги във верига книжарници Хеликон. Първата, тази за Кунева - също. Трима-четири нещастника се опитват да избият комплексите си като пишат несвързани изречения тук. Те друго не могат - по форумите бродят известно количество идиоти, които нямат с какво друго да изпълнят окаяния си живот.

от Кал Ипс Ис / дата: 09 авг 2013

Тодоров обича да хвърля евтини бомбички по примера на другите чалнати на тема Световна конспирация авторчета, но вече ми падна още повече в очите. Поне хората разбраха кой му плаща за да баламосва олигофрените.

от Козарчето / дата: 09 авг 2013

Книгата не струва и хартията, на която е напечатана. Лъсна колко струва и Тодоров - последните му изказвания за Плевнелиев и Реформаторския блок омазаха и последните остатъци от авторитет на този поръчков писарушко.

от Митко Митков / дата: 18 юли 2013

Този Тодоров изнася интересни данни, но нещо ми е съмнителен. Доскоро е бил седесар, и сега изведнъж открива топлата вода! Мисля,че играе някаква роля.

от касъл / дата: 13 юли 2013

Евгени, прочетете поне това от книгата на сайта на издателството и тогава пишете. Ако имате грам обективност ще напишете нещо друго, не този злобен е напълно неверен постинг.

http://линкът е изтрит от администратор.

от KGB / дата: 10 юли 2013

Адмираций! Книга хорошая, понравилось!

от Дон Чийдъл / дата: 10 юли 2013

Адмирации! Смислена и навременна книга.

от до Евгени / дата: 10 юли 2013

Мисля, че сте прекалил, Евгени. Или не сте чели книгата и пишете каквото Ви падне, или сте обикновен черногледец, който е лишен от способността да оцени хубавото. А тази книга е наистина хубава.

от Евгени / дата: 09 юли 2013

Книгата е тотална поръчка, мирише на изпиране на парички и купуване на чиста съвест.

от книгата е блокбастър / дата: 09 юли 2013

Браво на "Изток-Запад" - с тази поредица и автор като Антон Тодоров просто удариха десетката. Книгата е тотален блокбастър в книжарниците и на площад Славейков.

от Книгата е шедьовър / дата: 08 юли 2013

Мога само да поздравя автора и да си пожелая да не спира да пише.

от брут / дата: 06 юли 2013

Книгата е страхотна и мога само да поздравя издателството за отличния избор!

от култова книга / дата: 06 юли 2013

Добре, че е Тодоров да измие срама на липсващата българска разследваща журналистика. По тези земи е пълно с хора, които си умират да говорят общи приказки или да дрънкат измишльотини. При Антон Тодоров всичко това липсва, така че който не харесва сериозните разследвания едва ли ще посегне към тази книга. Има само документи, факти, източници, секретни доклади и убийствен анализ на автора..

от Донка Драконката / дата: 06 юли 2013

И аз апелирам към читателите му - и шапка, и панталони, да свалят там и да не се дръвчат. Щом и втората книга е събитие, няма друг начин просто. Евала, ашколсун и аферим!

от и втората книга е събитие / дата: 06 юли 2013

Втората книга от този автор, която купувам. Прочетох я и си задавам същия въпрос, както след прочитането на първата за Меглена Кунева - това е свръхусилие. Как се събира, проверява, обобщава и анализира цялата тази информация?! Само заради този гигантски труд, който стои зад това трябва да му свалим шапка.

от Птолемей / дата: 05 юли 2013

Съдейки по предната книга, тази за Кунева, това горе може би ще е любопитно да се изчете. Подобни разследвания, в които се изкарват тонове кирливи ризи (чрез документи и факти, не чрез евтини спекулации), са едновременно смело и достойно начинание, поради което аз казвам "Браво!" и се надявам повече хора да си отворят очите за безумията в родната ни държавица.

от До Румцайс / дата: 05 юли 2013

Поръчкова е глупостта, която сте написал-прочетете книгата на Тодоров и тогава коментирайте. Аз вече си я купих, прочетох - два пъти - и съм сред верните почитатели на този автор. Няма друг разследващ автор, който да описва с такъв мащаб на картината и наситеност на доказателствата картината на българския преход.

от Вече я прочетох-убийствена / дата: 05 юли 2013

Купих си я вчера и я прочетох на един дъх. Убийствена книга. Нямам думи да опиша прочетеното.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg